Οι μεγάλες βραδιές ενός teenager

Οι μεγάλες βραδιές ενός teenager

bet365

Ο 19χρονος Κίλιαν Εμπαπέ σημείωσε τέσσερα τέρματα στο Παρί-Λυών και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποια παιχνίδια, που «έλαμψαν» ποδοσφαιριστές κάτω των 20 ετών.

Πελέ
Μόλις στα 17 του κατάφερε να οδηγήσει την εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958. Ο Πελέ ήταν ο νεότερος παίκτης εκείνης της διοργάνωσης και με τα τρία γκολ που σημείωσε στον ημιτελικό με την Γαλλία έγινε ο μικρότερος ποδοσφαιριστής, που έφτανε σε χατ-τρικ. Η εμφάνισή του, όμως, στον τελικό απέναντι στη διοργανώτρια Σουηδία έμεινε στην ιστορία. Πέτυχε δύο τέρματα, στη νίκη της «σελεσάο» με 5-2 και μάλιστα το πρώτο παραμένει ένα από τα ομορφότερα στην ιστορία των Μουντιάλ. Πέρασε την μπάλα πάνω από τον αμυντικό και με απευθείας βολέ νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Όλα αυτά μόλις στα 17 του χρόνια...

Τζορτζ Μπεστ
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον ανακάλυψε στην Βόρειο Ιρλανδία σε ηλικία 15 ετών, με τον ίδιο να κάνει ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα δύο χρόνια αργότερα. Το παιχνίδι που μετέτρεψε τον Μπεστ σε πραγματικό σούπερ σταρ των «μπέμπηδων» και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήταν ο δεύτερος προημιτελικός του κυπέλλου πρωταθλητριών, το 1966, απέναντι στην Μπενφίκα. Ο 19χρονος άσος πραγματοποίησε μία εκπληκτική εμφάνιση στο Ντα Λουζ, σημειώνοντας τα δύο πρώτα γκολ της Γιουνάιτεντ, στο τελικό 1-5. Μάλιστα, μετά από εκείνο το παιχνίδι, τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης του έδωσαν το παρατσούκλι «ο πέμπτος των Beatles», λόγω ενός καπέλου που φορούσε και έγραφε «El Beatle» (σ.σ. το σκαθάρι).

Πάτρικ Κλάιφερτ
Ένα από τα χρυσά «μωρά» του Λουίς Φαν Χααλ στον Άγιαξ τη δεκαετία του ’90. Ο Ολλανδός επιθετικός έκανε ντεμπούτο με τον «Αίαντα» τη σεζόν 1994-95 και εκτός από πρώτος σκόρερ της ομάδας του στο ολλανδικό πρωτάθλημα, ήταν ο άνθρωπος που χάρισε στον Άγιαξ το Τσάμπιονς Λιγκ. Στον τελικό απέναντι στην Μίλαν, ο 18χρονος Κλάιφερτ πέρασε ως αλλαγή στο παιχνίδι και στο 85’ σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα. Έτσι, έγινε ο πιο νέος ποδοσφαιριστής που σκόραρε ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μάικλ Όουεν
Μόλις τον Φεβρουάριο του 1998 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας και λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στην αποστολή των «λιονταριών» για το Μουντιάλ της Γαλλίας. Στο ξεκίνημα της διοργάνωσης δεν ήταν στις βασικές επιλογές του Γκλεν Χοντλ, όμως στη συνέχεια ο Όουεν κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στην αρχική ενδεκάδα. Αποκορύφωμα ήταν το παιχνίδι για τη φάση των «16» κόντρα στην Αργεντινή, το οποίο πήγε να κερδίσει μόνος του ο 18χρονος επιθετικός. Κέρδισε το πέναλτι στο πρώτο γκολ της Αγγλίας, ενώ λίγα λεπτά αργότερα χόρεψε... τανγκό όλη την αντίπαλη άμυνα, σημειώνοντας το δεύτερο τέρμα της ομάδας του. Η Αγγλία μπορεί τελικά να αποκλείστηκε στα πέναλτι, όμως ο Όουεν είχε... συστηθεί στο ποδοσφαιρικό κοινό.

Γουέιν Ρούνεϊ
Πέντε μέρες πριν κλείσει τα 17 του είχε γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, όμως το παιχνίδι που ο Άγγλος φορ καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως world class player ήταν στο ντεμπούτο του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τον Σεπτέμβριο του 2004, μόλις στα 19 του, ο Ρούνεϊ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα των «μπέμπηδων». Ήταν για το Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στην Φενερμπαχτσέ, με τον ίδιο να σημειώνει χατ-τρικ και να οδηγεί την Γιουνάιτεντ στο εντυπωσιακό 6-2 επί των Τούρκων στο Ολντ Τράφορντ.

Λιονέλ Μέσι
Από τα 17 του, όταν έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, άπαντες κατάλαβαν ότι αυτός που ο ποδοσφαιριστής είχε κάτι... μοναδικό. Η πρώτη, όμως, μεγάλη του παράσταση ήρθε το 2007, στα 19 του, σε clasico. Μπορεί στην αρχική ενδεκάδα των «μπλαουγκράνα» να βρίσκονταν ο Ροναλντίνιο και ο Ετό, όμως ο Λιονέλ Μέσι ήταν αυτός που έκανε το Καμπ Νου να παραμιλά. Η Ρεάλ Μαδρίτης προηγήθηκε τρεις φορές στο σκορ, όμως ισάριθμες φορές ο Αργεντινός ισοφάρισε για την Μπαρτσελόνα, γράφοντας το τελικό 3-3. Μάλιστα, λίγες μέρες μετά από αυτόν τον αγώνα, η διοίκηση του συλλόγου τον κάλεσε για νέο συμβόλαιο με πολύ υψηλότερες οικονομικές απολαβές.

 

Τελευταία Νέα