Το πλάνο του Τούχελ αλλάζει το χαρακτήρα της Παρί

Το πλάνο του Τούχελ αλλάζει το χαρακτήρα της Παρί

Gazzetta team
Το πλάνο του Τούχελ αλλάζει το χαρακτήρα της Παρί

bet365

Από τα μεγάλα αστέρια στους... έφηβους υπό την απειλή του FFP. Ο Τόμας Τούχελ αλλάζει την ψυχοσύνθεση της Παρί.

Αφού ο Τόμας Τούχελ συναντήθηκε με τη διοίκηση της Παρί και συμφώνησε να αναλάβει το φιλόδοξο πρότζεκτ, ταξίδεψε στη Βραζιλία. Όχι για διακοπές, αλλά για να συναντήσει τον τραυματία Νεϊμάρ και να του αναλύσει το πλάνο του. Για κάποιον που στη Γερμανία κατηγορήθηκε ουσιαστικά για ανικανότητα να διαχειριστεί τις ανθρώπινες σχέσεις, αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Ο Τούχελ ήταν διατεθειμένος πρώτα να αλλάξει ο ίδιος και στη συνέχεια να αλλάξει τα πάντα στην Παρί. Τον πρώτο που η διοίκηση αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, τον τρόπο που οι οπαδοί βλέπουν το... βαρετό θέαμα στη Ligue 1, όπου η κυριαρχία της ομάδας του έχει καταστρέψει τον ανταγωνισμό, τον τρόπο που οι παίκτες του αντιμετωπίζουν το ίδιο το πρότζεκτ. Τα τελευταία χρόνια στο βωμό των μεγάλων αστεριών και των πανάκριβων μεταγραφών ο πρόεδρος Αλ Κελαϊφί είδε τα μεγάλα τα ταλέντα των ακαδημιών να φεύγουν ακόμα και ως ελεύθεροι (ο Κομάν είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα).

Πλέον, αυτό αλλάζει. Ο Γερμανός τεχνικός έχει ήδη χρησιμοποιήσει 22 παίκτες στα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν (στο Σούπερ Καπ και στις δύο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος). Χωρίς να είναι ανάγκη ο Κιλιάν Μπαπέ δεν είναι, πλέον, ο μοναδικός έφηβος που παίρνει λεπτά συμμετοχής. Ήδη έχουν εμφανιστεί από το πουθενά οι Νταγκμπά, Ενσοκί, Μπερνεντέ, Γουεά και Ντιαμπί, όπως και ο Νκουνκού τον οποίο ήδη γνωρίζαμε. Όλοι τους 20 ετών και κάτω, όλοι τους υπολογίζονται για μία γεμάτη σεζόν, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η 18άδα στο τελευταίο παιχνίδι με την Ανζέ είχε μέσα 6 έφηβους, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν αναφέρονται καν στο ρόστερ στο επίσημο site του συλλόγου. Οι καινοτομίες του Τούχελ δεν σταματάνε εκεί. Σε εκείνη τη συνάντησή του με τον Νεϊμάρ είχε αποκαλύψει στον Βραζιλιάνο ότι προκειμένου να τον απελευθερώσει σκέφτεται το 3-5-2. Το ρόστερ, όμως, δεν ήταν χτισμένο για αυτή την τακτική μέχρι την απόκτηση του Κέρερ από την Σάλκε. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία ο Τούχελ το εφάρμοσε στο τρίτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν.

«Είχα αυτή την ιδέα εδώ και εβδομάδες», αποκάλυψε ο Γερμανός τεχνικός. «Ήταν επιλογή μου». Η τελευταία ατάκα ήταν απολογητική για το κακό πρώτο ημίχρονο. Ο Κέρερ έκανε πέναλτι, έφτασε κοντά στην αποβολή και βγήκε στο ημίχρονο (στη θέση του ο Ενσοκί) για να αλλάξει το σύστημα. Σε όλα τα φετινά της παιχνίδια η Παρί ανεβάζει στροφές στο δεύτερο μέρος. «Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό», παραδέχθηκε ο Τούχελ. «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με υπομονή».

Σε αυτό το σύστημα ο Ντι Μαρία χρειάστηκε να παίξει όλη τη γραμμή και ο Νεϊμάρ αγωνίζεται ως 10άρι, έχοντας μπροστά του τους Καβάνι και Μπαπέ. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες για μία ομάδα που δούλεψε μόλις για 3 εβδομάδες πλήρης στην προετοιμασία μετά το Μουντιάλ. «Δεν το έχουμε συνηθίσει», τόνισε ο Μενιέ. «Είδαμε την ανάλυση στο βίντεο, αλλά είναι άλλο πράγμα να το εφαρμόσεις. Θα το κάνουμε όμως», δεσμεύτηκε. Μέχρι στιγμής ο Τούχελ έχει δοκιμάσει στο Παρίσι περισσότερα συστήματα από ότι οι Μπλαν και Έμερι μαζί τα τελευταία χρόνια. Στόχος του δεν είναι να βάλει δύσκολα στους παίκτες του, αλλά να τους δώσει προκλήσεις. Αυτό που τους έλειψε τα τελευταία χρόνια και ποτέ δεν ήταν έτοιμοι όταν έφτανε η κρίσιμη στιγμή στο Champions League.

Παράλληλα, προετοιμάζει και την επόμενη μέρα, που τυχόν θα φέρει προβλήματα λόγω παραβίασης των κανόνων του Financial Fair Play. Η UEFA αποφάσισε να ανοίξει ξανά τον φάκελο και αναμένεται η ετυμηγορία. Ο μοναδικός λόγος που η Παρί καταφέρνει συνεχώς να μην δέχεται κυρώσεις είναι ότι δεσμεύεται για ακριβές πωλήσεις. Και σχεδόν κάθε φορά τα καταφέρνει. Τώρα, στη λίστα βρίσκονται οι Γκουέντες, Ντράξλερ, Τραπ και Χεσέ. Ακόμη και δανεικοί να φύγουν κάποιοι (υπάρχει άμεση ανάγκη να μπουν στα ταμεία τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ) βγαίνει ένα βάρος από το FFP.

Αυτή τη Παρί ο Αλ Κελαϊφί είδε τους ιδιοκτήτες του συλλόγου να του θέτουν βέτο σε πολλά αιτήματα. Μέχρι και ο Τούχελ δεν ήταν η δική του πρώτη επιλογή. Οι ακαδημίες θα πρέπει να έχουν την προσοχή που τους αξίζει. Τα ακριβά συμβόλαια έχουν αφήσει τους Μπερνετέ και Ενσοκί για παράδειγμα χωρίς ακόμα επαγγελματικές συμφωνίες. Η επανάσταση που επιχειρεί ο Τούχελ βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα του συλλόγου. Και στην επόμενη μεγάλη του ευκαιρία ύστερα από εκείνη της Ντόρτμουντ, δεν δείχνει καμία διάθεση να την αφήσει να πάει χαμένη. Θα προσπαθήσει να αλλάξει ολόκληρο τον χαρακτήρα του συλλόγου.

 

Τελευταία Νέα