Γιουβέντους - Μίλαν: Μια ανταλλαγή win-win

Γιουβέντους - Μίλαν: Μια ανταλλαγή win-win

bet365

Το τριπλό deal ανάμεσα σε Γιουβέντους - Μίλαν ολοκληρώθηκε και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα δύο club και τους Μπονούτσι, Ιγουαΐν, Καλντάρα.

Είναι δύσκολο κάποιες φορές να βρεις από το που πρέπει να αρχίσεις για ένα θέμα το οποίο έχει πολλές διαστάσεις και σημεία αναφοράς. Στην προκειμένη όμως - ενώ προσπαθούμε να κάνουμε μια χαλαρή κουβέντα - δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε από την Γιουβέντους, η οποία εδώ και κάποιες εβδομάδες έχει γίνει το κέντρο του δικού μας, ποδοσφαιρικού κόσμου. Πριν προλάβει να κάνει δύο προπονήσεις ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, Κριστιάνο Ρονάλντο, οι κυρίαρχοι του calcio είχαν και άλλο τρόπο να κρατήσουν μόνο πάνω τους τα βλέμματα. Πέρυσι τέτοιο καιρό προκαλούσε σοκ η αποχώρηση του Λεονάρντο Μπονούτσι για την Μίλαν και φέτος το σοκ είναι μάλλον το ίδιο. Ο διεθνής στόπερ εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην Γιούβε και πριν καλά καλά προλάβουν οι τιφόζι να το σκεφούν, Rossoneri και Bianconeri τα βρήκαν σε ένα τριπλό deal που επανέφερε τον Λέο στο Τορίνο και έστειλε τον κεντρικό αμυντικό, Ματία Καλντάρα στο Μιλάνο.

Από εκεί που άφησε πέρυσι, έπιασε φέτος η Γιουβέντους, κάνοντας δουλειές με την Μίλαν και μάλιστα για τον ίδιο παίκτη. Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο πριν μερικές εβδομάδες ήταν από μόνη της statement από τους Ανιέλι για το τι θέλουν να έχουν πετύχει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και η συνέχεια είναι πάνω σε αυτή τη βάση. Αν και όπως επιβεβαίωσε ο νέος τεχνικός διευθυντής των Rossoneri, Λεονάρντο, ο Μπονούτσι ήταν εκείνος που εξέφρασε πρώτος την επιθυμία της επιστροφής στο Τορίνο, η διοίκηση της Vecchia Signora - σε αντίθεση με τους οπαδούς - δεν χαλάστηκε καθόλου και προχώρησε συνοπτικά το θέμα.

Μια όσο το δυνατόν πιο έτοιμη, έμπειρη και ψημένη στο top-level ομάδα είναι ξεκάθαρα ο στόχος στην Γιουβέντους έτσι ώστε το Champions League να πάψει να είναι απωθημένο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μπορεί ο Καλντάρα να είναι μέσα στους 2-3 καλύτερους Ιταλούς σέντερ-μπακ κάτω των 25 ετών, όμως η προοπτική αυτή και το μέλλον του, θυσιάστηκαν με την straight ανταλλαγή με τον Μπονούτσι, ο οποίος μπορεί να μην έχει όλο ο μέλλον μπροστά του, έχει όμως άνετα 3-4 εκπληκτικά χρόνια για να βοηθήσει άμεσα.

Με μια πολύ επιφανειακή ματιά στα όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες, μπορούμε να δούμε ότι οι τιφόζι δεν τρελάθηκαν το ίδιο με την διοίκηση με το comeback του Μπονούτσι, τον οποίο δεν πήγαν να δουν όταν πέρασε ιατρικές εξετάσεις και αντίθετα τον αποδοκίμασαν στην άφιξη στο προπονητικό κέντρο. Το τείχος της άμυνας με όνομα BBC είναι ξανά ενωμένο στους Bianconeri, όμως τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο εύκολα για τον Μπονούτσι και τη σχέση του με προπονητή, συμπαίκτες και φυσικά οπαδούς, τους οποίους πρέπει από την αρχή να ξανακερδίσει. Σε κάθε πιθανό λάθος, αντί για άλλοθι θα υπάρχει διπλό κράξιμο.

Εναν χρόνο αφού πήρε το περιβραχιόνιο της Μίλαν και αφού έκανε στους οπαδούς τον γνωστό πανηγυρισμό 'πλύνετε το στόμα σας' όταν σκόραρε σε βάρος της Γιουβέντους, ο Λέο γυρίζει στο Τορίνο και για να το κάνει αυτό δέχθηκε μείωση αποδοχών 33.3% καθώς από τα 7.5 εκατ. ευρώ ετησίως πήγε στα 5. Ενα καλό σημάδι για το ότι δεν θα είναι όλα χάλια, είναι ότι ο [αναπληρωματικός keeper] Ματία Περίν, που αποκτήθηκε φέτος, έδειξε διατεθειμένος να του δώσει τη φανέλα με το 19. Τις επόμενες μέρες ο Μπονούτσι θα δώσει συνέντευξη Τύπου και είναι πολλοί που την περιμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πέρα από το ξενέρωμα των οπαδών της Γιουβέντους για την επιστροφή του Μπονούτσι, επικρατεί μια άποψη ότι η Μίλαν είναι η ευνοημένη από το όλο deal. Οι Bianconeri πήραν μεν το ποσό που ήθελαν για τον Γκονσάλο Ιγουαΐν έτσι ώστε να μην έχουν ζημία από εκείνον για το τρέχον έτος, όμως οι Rossoneri απέκτησαν με αυτό τον τρόπο έναν από τους κορυφαίους killers του σήμερα, ο οποίος σύμφωνα με τους περισσότερους είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βάλει 20-25 γκολ και να λύσει το πρόβλημα μπροστά. Για τον δανεισμό η Μεγάλη Κυρία θα πάρει 18 εκατ. και σε έναν χρόνο ακόμα 36 για την κανονική μεταγραφή, ενώ ο Pipita θα πάει από τα 7.5 εκατ. στα 9.5 με την Μίλαν να δίνει τα 8.5 και την Γιούβε το ένα. Τη νέα σεζόν οι Rossoneri θα του δίνουν μόνοι τους 10 εκατ. ευρώ.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους οπαδούς που με στήριξαν και μου έδειξαν εκτίμηση αυτά τα δύο χρόνια» είπε ο Αργεντινός, που σε 5 χρόνια στην Ιταλία με Νάπολι και Γιούβε πέτυχε 146 γκολ σε 251 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Ενας Γιουβεντίνος μπορεί να σου πει ότι ο Ιγουαΐν τα έδωσε όλα, τίμησε τη φανέλα, πέτυχε γκολ τίτλου, όπως αυτό με την Ιντερ στο 2-3 στο 89' και γενικότερα ότι έκανε τη δουλειά του χωρίς όλοι να παίζουν για εκείνον. Πιο συναισθηματικά, ίσως να μην του άξιζε τέτοιο φινάλε, όμως όταν παίρνεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν μπορείς να στεναχωρηθείς [τόσο πολύ] όταν χάνεις τον Ιγουαΐν. Αντίθετα, στην Μίλαν μπορούν να χαρούν καθώς Κουτρόνε [10], Κάλινιτς [5], Αντρέ Σίλβα [2], πέρυσι πέτυχαν όλοι μαζί ένα γκολ περισσότερο από τον Pipita στην Serie A.

«Οταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός χαμογελά» μπορεί να έχουμε διαβάσει ή ακούσει κάπου. Κάπως έτσι πήγε το στόρι με τον ύψους 1.90μ. σέντερ-μπακ, Ματία Καλντάρα. Ο 24χρονος μαζί τους Ρομανιόλι και Ρουγκάνι θεωρείται από τα next-big-things του calcio στη θέση και εδώ και 1.5 χρόνο προετοιμαζόταν έτσι ώστε να παίξει αυτό το καλοκαίρι στην Γιουβέντους. Με το μυαλό του Ρουγκάνι να είναι περισσότερο στο amore, Καλντάρα και Ρομανιόλι θεωρούνται από πολλούς το μέλλον της Squadra Azzurra. Η Μίλαν δεν παίρνει απλά κάποιον που έπαιζε στην ίδια θέση με τον Μπονούτσι.

Πιο 'αμυντικός' από τον playmaker, Λέο, που στην Μίλαν δεν έπαιξε όπως δίπλα σε Κιελίνι-Μπαρτσάλι, ο Καλντάρα έχει δυναμικές επεμβάσεις με τάκλιν, όπως και ευχέρεια στο σκοράρισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη σεζόν 2016-17, στην οποία έκανε το «μπαμ» με την Αταλάντα και ανάγκασε την Γιούβε να τον κλείσει τον Ιανουάριο, έβαλε 7 γκολ στην Serie A, όσα δηλαδή πέτυχαν το 2017-18 οι δύο από τους τρεις επιθετικούς της Μίλαν [Κάλινιτς, Αντρέ Σίλβα].

Υστερα από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με πάνω από 200 εκατ. για μεταγραφές που δεν έφεραν τίποτα, η Μίλαν δείχνει και με την άφιξη Λεονάρντο να μπαίνει σε έναν πιο σωστό δρόμο. Η απόκτηση νεαρών τα τελευταία χρόνια της επιτρέπει να διαθέτει ένα ρόστερ κυρίως με παίκτες under-25 και πολλούς Ιταλούς. Το Ρομανιόλι - Καλντάρα είναι ένα δίδυμο που οι τιφόζι ανυπομονούν ήδη να δουν, όπως φυσικά και τον Pipita με την ελπίδα τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από πολλούς. Να την ακουμπάει και να πηγαίνει μέσα.

Αν και οι Γιουβεντίνοι μπορεί να... χαρούν αν τους κάψει σε ένα κρίσιμο ματς ο Μπονούτσι, η κατάσταση μπορεί να είναι win-win για τις δύο ομάδες. Η Γιουβέντους παίρνει ξανά υπερπαίκτη για την άμυνα και κάποιον που γνωρίζει τους παρτενέρ του, ξέρει να παίζει σε 3άδα και 4άδα και πάει ακόμα πιο δυνατή για το Champions League, ενώ η Μίλαν - χωρίς να χάσει κάποιον που της εξασφάλιζε κλείδωμα της άμυνας - δίνοντας 18 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι έβαλε δίπλα στον Ρομανιόλι έναν παίκτη που οι Bianconeri στήριζαν πολλά για το μέλλον αλλά και έναν hitman του επιπέδου του Ιγουαΐν, που μπορεί να φέρει άμεσα έναν αριθμό τεμαχίων που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης