Η... διαφορετική Γαλλία

Η... διαφορετική Γαλλία

Gazzetta team
Η... διαφορετική Γαλλία

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για την Γαλλία, που θυμάται τις μέρες του 1998 και ετοιμάζεται για τον ημιτελικό με το Βέλγιο.

Η μεγάλη νίκη επί της Βραζιλίας στον τελικό του 1998 είχε χαρακτηρίσει εκείνη τη Γαλλία με τον όρο «black, blanc et beur». Ήταν η ωδή στη διαφορετικότητα. Ένας τρόπος για όλο το έθνος να τιμήσει παίκτες με ξένη καταγωγή όπως ο Ζιντάν, ο Τιράμ και ο Τζορκαέφ. Ήταν η νέα εικόνα της Γαλλίας. Ένα το ταλέντο σε συνδυασμό με τη διαφορετικότητα.

Ύστερα από 20 χρόνια εκείνος ο περίφημος όρος θεωρήθηκε από πολλούς «μύθος» πριν τη σέντρα στα γήπεδα της Ρωσίας. Με αφορμή την υπόθεση του Μπενζεμά «οι ήρωες έγιναν προδότες», σύμφωνα με τον αθλητικό ψυχολόγο Γουλιάμ Γκασπαρινί. Το κλίμα τα τελευταία χρόνια είναι τεταμένο στη γαλλική κοινωνία μετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Και εδώ έρχονται πάλι οι τρικολόρ να πετύχουν κάτι περισσότερο από μία απλή ποδοσφαιρική επιτυχία. Οι παίκτες του Ντεσάν έρχονται να γιορτάσουν τη διαφορετικότητα, να αναδείξουν το ταλέντο τους, να δείξουν τη δική τους ενότητα και κατ’ επέκταση να ενώσουν ξανά ένα ολόκληρο έθνος.

Στη Ρωσία η μέχρι τώρα πορεία της Γαλλίας δείχνει ένα πράγμα: ναι μεν οι τρικολόρ δεν παίζουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αλλά κερδίζουν χάρη στο ταλέντο τους. «Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης», είπε ο Ντεσάν μετά την πρόκριση επί της Ουρουγουάης. «Είδαμε, όμως, ότι ήδη έχουμε βελτιωθεί σε σχέση με το παιχνίδι με την Αργεντινή. Και ήδη σε εκείνο το ματς είχαμε κάνει καλή εμφάνιση».

Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της Γαλλίας είναι ότι σε κάνει να φαντάζεσαι πώς μπορεί να παίξει αν όλα τα αστέρια της βρεθούν στην καλή τους μέρα. Παρά τα προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα εντυπωσιάσει, απλά σε κάνει να θες να δεις περισσότερα. Πριν το τουρνουά όλοι γνώριζαν το ταλέντο των Γάλλων. Υπήρχαν, όμως, σημαντικές επιφυλάξεις για τον προπονητή. Ο Ντεσάν, όμως, φαίνεται ότι βρίσκει τις λύσεις. Ίσως το γεγονός ότι η ομάδα του δεν παίζει στο 100% να είναι το κρυφό του όπλο: πρέπει οι παίκτες του να έχουν δυνάμεις όσο προχωράμε στη διοργάνωση.

Ο Γάλλος τεχνικός ήταν πάντα γνωστός για τον συντηρητισμό του. Στο τέλος, ίσως αυτό να ήταν ακριβώς που χρειαζόταν στη Γαλλία, ώστε να τιθασευτεί το αστείρευτο ταλέντο και όχι να προσπαθεί να βρει τρόπους, ώστε η ομάδα του να παίξει εντυπωσιακά και στο τέλος απλά να προστεθεί μία ακόμα αποτυχία, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ντεσάν δείχνει να έχει βρει την ισορροπία και αυτό είναι το σημαντικότερο σε τέτοια τουρνουά, ενώ έχει δημιουργήσει μία ομάδα που μπορεί να προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε καθιερώσει ένα και μόνο στυλ», είπε ο Γκριζμάν. «Παρατηρούμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ματς και έχουμε ανθρώπους που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Ξέρουν πότε πρέπει να παίξουμε πιο αμυντικά και πότε να βγούμε στην επίθεση». Η «ομαδική ευφυΐα» είναι κάτι για το οποίο οι Γάλλοι μπορούν να είναι περήφανοι. Και είναι κάτι που στο ματς με το Βέλγιο θα το χρειαστούν αν θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα μέχρι τον τελικό.

«Έχω στα χέρια μου μία νεανική ομάδα και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν όσο προχωράμε στο Mundial», παραδέχθηκε ο Ντεσάν. Τα πιτσιρίκια του θα κληθούν σε λίγες ώρες να αντιμετωπίσουν τους εξίσου ταλαντούχους Βέλγους και να προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι το «black, blanc et beur» δεν αποτελεί μύθο. Είναι μία πραγματικότητα που απλά ξεχνιέται όταν οι ίδιοι το επιτρέπουν...

 

Τελευταία Νέα