Οι εκπλήξεις των ημιτελικών

Οι εκπλήξεις των ημιτελικών

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε αουτσάιντερ των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που κατάφεραν να φτάσουν ένα βήμα πριν τον τελικό της διοργάνωσης.

Τουρκία (2002)
Μόλις δύο φορές στην ιστορία της η γειτονική χώρα έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη ήταν το μακρινό 1954, ενώ η δεύτερη και τελευταία ήταν το 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία. Στη μακρινή Ασία, οι Τούρκοι κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους, πίσω από την Βραζιλία, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Κίνα και την Κόστα Ρίκα. Η πορεία της φαινόταν πως θα σταματούσε στους «16», καθώς αντιμετώπιζε τη διοργανώτρια Ιαπωνία, που προερχόταν από πρωτιά στο δικό της όμιλο. Παρόλα αυτά, κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 και να προκριθεί στα προημιτελικά, όπου νίκησε με το ίδιο σκορ (στην παράταση με χρυσό γκολ) την Σενεγάλη. Δυστυχώς για τους Τούρκους, στα ημιτελικά αντιμετώπισαν ξανά την Βραζιλία, από την οποία ηττήθηκαν για δεύτερη φορά στη διοργάνωση, όμως αποχαιρέτησαν το Μουντιάλ με ψηλά το κεφάλι, καθώς στο μικρό τελικό νίκησαν τη Νότια Κορέα με 3-2 και κατέκτησαν την τρίτη θέση.

Νότια Κορέα (2002)
Μαζί με το φετινό, έχει πάρει μέρος σε δέκα Παγκόσμια Κύπελλα και η καλύτερη θέση που έχει φτάσει είναι η 15η (2010), εκτός από τη χρονιά που συνδιοργάνωσε το Μουντιάλ μαζί με την Ιαπωνία. Το 2002, στη χώρα της, η Νότια Κορέα πέρασε ως πρώτη από τον όμιλό της, απέναντι σε Ηνωμένες Πολιτείες, Πορτογαλία και Πολωνία, με τα «όργια» να αρχίζουν στα νοκ άουτ. Τόσο στους «16» με την Ιταλία, όσο και στους «8» με την Ισπανία, οι Νοτιοκορεάτες είχαν τεράστια διαιτητική εύνοια, καταφέρνοντας να φτάσουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, το εμπόδιο της Γερμανίας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για τους διοργανωτές, που αποκλείστηκαν, ενώ ηττήθηκαν και στο μικρό τελικό από τους Τούρκους, τερματίζοντας τέταρτοι.

Κροατία (1998)
Η πρώτη παρουσία της «χρβάτσκα» σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στα γήπεδα της Γαλλίας, το 1998. Στον όμιλο τέθηκε αντιμέτωπη με δύο ακόμη «πρωτάρες», την Τζαμάικα και την Ιαπωνία, αλλά και την Αργεντινή. Μαζί με την «αλμπισελέστε» προκρίθηκαν άνετα στους «16», όπου αντιμετώπισε την Ρουμανία. Νίκησε με 1-0 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Εκεί, έκανε το απόλυτο «μπαμ» κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γερμανία, την οποία νίκησε με το εντυπωσιακό 3-0 (Γιάρνι, Βλάοβιτς, Σούκερ). Στον ημιτελικό, η Κροατία αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» για τους διοργανωτές Γάλλους, οι οποίοι χρειάστηκαν δύο γκολ του Τουράμ για να κάνουν την ανατροπή και να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό. Εκείνο το ταξίδι της «χρβάτσκα» ολοκληρώθηκε με την 3η θέση και τη νίκη στο μικρό τελικό επί της Ολλανδίας με 2-1.

Βουλγαρία (1994)
Το ταξίδι της για τα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε με την επική πρόκριση επί της Γαλλίας μέσα στο Παρίσι, στην προκριματική φάση. Στον όμιλο, η Βουλγαρία μπορεί να ξεκίνησε με ήττα από τη Νιγηρία, όμως συνέχισε με το εντυπωσιακό 4-0 επί της Ελλάδας και μία ακόμη νίκη επί της Αργεντινής, που την έστειλε στα νοκ άουτ. Πρώτος αντίπαλος της παρέας του Στόιτσκοφ ήταν το Μεξικό, με την Βουλγαρία να παίρνει στα πέναλτι την πρόκριση. Στους «οκτώ» έκανε τη μεγάλη έκπληξη, αφού με ανατροπή μέσα σε τρία λεπτά, νίκησε με 2-1 την Γερμανία και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Η πορεία της σταμάτησε εκεί, αφού δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον Ρομπέρτο Μπάτζιο και την παρέα του, χάνοντας με 2-1 από την Ιταλία. Η τελική κατάταξη της Βουλγαρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στην τέταρτη θέση, αφού στο μικρό τελικό ηττήθηκε από την Σουηδία με 4-0.*

Βέλγιο (1986)
Εκτός από τα φετινή του παρουσία στα ημιτελικά, το Βέλγιο έχει φτάσει μία ακόμη φορά στην ιστορία του σε τετράδα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρά το γεγονός πως στον όμιλο απέναντι σε Μεξικό, Παραγουάη και Ιρακ ζορίστηκε ιδιαίτερα, βγαίνοντας τρίτο (πέρασε ως η καλύτερη τρίτη ομάδα των ομίλων), στα νοκ άουτ έκανε δύο φορές το «μπαμ», απέναντι σε φαβορί. Στους «16» απέκλεισε την Σοβιετική Ένωση στην παράταση με σκορ 4-3, ενώ στα προημιτελικά πέρασε το εμπόδιο της Ισπανίας στα πέναλτι (1-1 κ.α. και 5-4 πεν.). Ωστόσο, δεν είχε απάντηση στα δύο γκολ του Μαραντόνα στον ημιτελικό, με την Αργεντινή να παίρνει την πρόκριση στον τελικό και το Βέλγιο να τερματίζει στην 4η θέση, καθώς στη συνέχεια ηττήθηκε στο μικρό τελικό από τους Γάλλους. Στα γήπεδα του Μεξικού αναδείχθηκε το αστέρι του Έντσο Σίφο (καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης), ενώ Κέλεμανς και Πφαφ έγιναν οι πρώτοι Βέλγοι ποδοσφαιριστές που συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη ενδεκάδα κάποιου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

*Η Σουηδία, που ήρθε 3η στο Μουντιάλ του 1994, δε συμπεριλήφθηκε στις εκπλήξεις, καθώς είχε φτάσει τρεις ακόμη φορές, μέχρι την τετράδα. Το 1938, το 1950 και το 1958 (φιναλίστ).

 

Τελευταία Νέα