Τα «λαβωμένα» αστέρια των Μουντιάλ

Τα «λαβωμένα» αστέρια των Μουντιάλ

bet365

Με αφορμή την περίπτωση Καβάνι, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, που σημάδεψαν ολόκληρη τη διοργάνωση.

1954: Φέρεντς Πούσκας
Η κάτοχος του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου και αήττητη για 15 ολόκληρα χρόνια, Ουγγαρία, αποτελούσε το μεγάλο φαβορί στο Μουντιάλ του 1954. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον... Λίμπριχ. Ο αμυντικός της Δυτικής Γερμανίας τραυμάτισε στον αστράγαλο τον Φέρεντς Πούσκας στο παιχνίδι των δύο ομάδων στους ομίλους, με αποτέλεσμα οι Μαγυάροι να πορευτούν σε όλο το υπόλοιπο τουρνουά χωρίς τον ηγέτη τους. Ο «συνταγματάρχης» κατάφερε να επιστρέψει στον τελικό – πάλι αντίπαλος η Δυτική Γερμανία – και παρά το γεγονός ότι σκόραρε, ήταν σκιά του εαυτού του, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κούτσαινε. Τα «πάντσερ» κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη και να κατακτήσουν το τρόπαιο, κάτι που οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον Λίμπριχ και στον τραυματισμό που προκάλεσε στον Πούσκας.

1962/1966: Πελέ
Μετά το «μπαμ» που έκανε σε ηλικία 17 ετών στο Μουντιάλ του 1958, ο Βραζιλιάνος άσος στάθηκε άτυχος στα δύο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα. Το 1962, στην Χιλή, ο Πελέ τραυματίστηκε στο δεύτερο παιχνίδι απέναντι στην Τσεχοσλοβακία και έμεινε εκτός δράσης για όλο το υπόλοιπο τουρνουά. Παρόλα αυτά, ο Γκαρίντσα πήρε από το χέρι την Βραζιλία και την οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου. Τέσσερα χρόνια μετά, στα γήπεδα της Αγγλίας, ο Πελέ βγήκε νοκ άουτ από τους αντιπάλους του. Στο πρώτο παιχνίδι, οι παίκτες της Βουλγαρίας τον έπαιξαν σκληρά, με αποτέλεσμα ο Βραζιλιάνος να απουσιάσει από το επόμενο ματς κόντρα στην Ουγγαρία, που έληξε με ήττα της Βραζιλίας. Αν και δεν είχε αποθεραπευθεί τελείως, ο Πελέ επέστρεψε στο τελευταίο ματς με τους Πορτογάλους, οι οποίοι επίσης τον αντιμετώπισαν με αντιαθλητικό τρόπο. Η «σελεσάο» ηττήθηκε ξανά και μετά τον αποκλεισμό της, ο ηγέτης της δήλωνε πως δε θα αγωνιζόταν ποτέ ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

1970: Φραντς Μπεκενμπάουερ
Στα γήπεδα του Μεξικού, Δυτική Γερμανία και Ιταλία τέθηκαν αντιμέτωπες στον ημιτελικό, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που χαρακτηρίστηκε ως «ο αγώνας του αιώνα». Στην κανονική διάρκεια, οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1, όμως ο Μπεκενμπάουερ υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αγωνιστεί τραυματίας μέχρι το 120’, αφού τα «πάντσερ» είχαν κάνει και τις δύο αλλαγές που δικαιούνταν. Οι γιατροί του έδεσαν τον ώμο και ο «Κάιζερ» παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο, παρά το γεγονός πως ήταν εμφανές το πρόβλημά του. Τελικά, η Ιταλία επικράτησε με 4-3 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Φυσικά, ο Μπεκενμπάουερ δεν αγωνίστηκε λίγες μέρες μετά, κόντρα στην Ουρουγουάη, στο μικρό τελικό.

1982: Πατρίκ Μπατιστόν
Ήταν το θύμα στο πιο αντιαθλητικό χτύπημα όλων των εποχών σε Μουντιάλ. Γαλλία και Δυτική Γερμανία ήταν αντιμέτωπες στον ημιτελικό της διοργάνωσης και σε μία μπαλιά του Πλατινί στην πλάτη της άμυνας των «πάντσερ», ο Μπατιστόν πρόλαβε να τσιμπήσει την μπάλα, όμως ο Χάραλντ Σουμάχερ έκανε μια έξοδο-«καρμανιόλα», που παραλίγο να στοιχήσει τη ζωή στον Γάλλο. Ο Γερμανός τερματοφύλακας έπεσε με απίστευτη δύναμη πάνω στον Μπατιστόν, ο οποίος έπεσε αναίσθητος στο έδαφος. Οι γιατροί του χορήγησαν μέχρι και φιάλες οξυγόνου, πριν το μεταφέρουν στο νοσοκομείο, με τον τελικό απολογισμό να είναι σπασμένα δόντια και ραγισμένα πλευρά. Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν πως ο διαιτητής δεν έδωσε καν φάουλ στη συγκεκριμένη φάση, ενώ ο Μισέλ Πλατινί δήλωνε τότε: «όταν τον είδα άσπρο στο έδαφος και χωρίς να αναπνέει, νόμιζα πως ήταν νεκρός».

2014: Νεϊμάρ
Πριν από τέσσερα χρόνια, οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι είχαν εναποθέσει στον Νεϊμάρ τις ελπίδες τους για κατάκτηση του Μουντιάλ, μέσα στο σπίτι τους. Στον προημιτελικό, η «σελεσάο» αντιμετώπισε την Κολομβία και λίγα λεπτά πριν το τέλος, ο Ζούνιγκα έκανε ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα στο Βραζιλιάνο, ρίχνοντάς του γονατιά στη σπονδυλική στήλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Νεϊμάρ να υποστεί κάταγμα στον τρίτο σπόνδυλο, ενώ τότε οι γιατροί είπαν πως αν το χτύπημα ήταν λίγα εκατοστά πιο πάνω, τότε ο Νεϊμάρ μπορεί να αντιμετώπιζε μόνιμα κινητικά προβλήματα. Φυσικά, έχασε όλη την υπόλοιπη διοργάνωση, με την απουσία του να έχει αντίκτυπο στον αγωνιστικό χώρο. Οι συμπαίκτες εμφανίστηκαν φοβισμένοι, χωρίς τον ηγέτη τους, κόντρα στην Γερμανία, με αποτέλεσμα να ηττηθούν με το βαρύ 7-1.

 

Τελευταία Νέα