Τρία «όχι» από τα έντεκα βήματα

Τρία «όχι» από τα έντεκα βήματα

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε τερματοφύλακες, που κατάφεραν να αποκρούσουν τρία πέναλτι σε ένα μόνο αγώνα.

Στο βιβλίο της ιστορίας των Παγκοσμίων Κυπέλλων μπήκαν Ντάνιελ Σούμπασιτς και Κάσπερ Σμάιχελ, καθώς έκαναν συνολικά πέντε αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι. Τα τρία «όχι» του Σούμπασιτς έδωσαν την πρόκριση στην Κροατία, όμως και ο Σμάιχελ είχε συνολικά τρεις αποκρούσεις σε εκτελέσεις πέναλτι, καθώς έπιασε το σουτ του Μόντριτς στην παράταση και άλλα δύο στη «ρώσικη ρουλέτα». Ένα επίτευγμα, που στο παρελθόν έχουν πετύχει κι άλλοι τερματοφύλακες.

Χέλμουτ Ντουκαντάμ
Ο άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία για τις επεμβάσεις του από την άσπρη βούλα στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1986. Στο Σάντσεθ Πιθχουάν, Στεάουα Βουκουρεστίου και Μπαρτσελόνα είχαν μείνει χωρίς σκορ σε 120 λεπτά αγώνα και οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, ο Ντουκαντάμ κυριολεκτικά κατέβασε τα ρολά, καθώς απέκρουσε τέσσερα (!) σουτ των «μπλαουγκράνα» (Αλεσάνκο, Πεδράθα, Αλόνσο και Μάρκος) και με σκορ 2-0 οι Ρουμάνοι έφτασαν στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία τους. Μετά από αυτό το ματς, δικαίως, του αποδόθηκε το παρατσούκλι « ήρωας της Σεβίλλης».

Φραντσέσκο Τόλντο
Χρίστηκε βασικός της εθνικής Ιταλίας στο Euro 2000 από... σπόντα, μετά το κάταγμα του Μπουφόν στο χέρι και εξελίχθηκε σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην πορεία μέχρι τον τελικό. Μάλιστα, στον ημιτελικό κόντρα στους συνδιοργανωτές Ολλανδούς, ο Τόλντο κατάφερε να αποκρούσει τρία πέναλτι και να χαρίσει στη «σκουάντρα ατζούρα» την πρόκριση. Όπως στην περίπτωση του Κάσπερ Σμάιχελ, έπιασε ένα πέναλτι στην κανονική διάρκεια (Φρανκ Ντε Μπουρ) και δύο στη ρώσικη ρουλέτα (Φρανκ Ντε Μπουρ, Πολ Μπόσβελτ), με τους Ιταλούς να επικρατούν με 3-1 στα πέναλτι (1-1 κ.α.) και να παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό.

Ντίντα
«Κέρβερος» κάτω από την εστία της Μίλαν για μία δεκαετία, φτάνοντας δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης. Στο πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ, που κατέκτησε με τους «ροσονέρι» το 2003, ο Βραζιλιάνος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Μίλαν και Γιουβέντους οδηγήθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα», μετά τη λευκή ισοπαλία σε κανονική διάρκεια και παράταση. Στη μονομαχία Ντίντα-Μπουφόν, νικητής αναδείχθηκε ο πρώτος, καθώς είπε τρία «όχι» στα σουτ των Τρεζεγκέ, Ζαλαγιέτα και Μοντέρο και η Μίλαν κατέκτησε το τρόπαιο.

Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ
Μία δική του απόκρουση, σε εκτέλεση πέναλτι, χάρισε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Τσάμπιονς Λιγκ το 2008. Εκείνη η σεζόν είχε ξεκινήσει με ένα ακόμη τρόπαιο για τους «μπέμπηδες», που έφερε ξανά τη σφραγίδα του Ολλανδού τερματοφύλακα. Ο τελικός του Community Shield κόντρα στην Τσέλσι έφτασε στα πέναλτι, μετά το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, με τον Φαν Ντερ Σαρ να λέει «όχι» στα σουτ των Πιζάρο, Λάμπαρντ και Ράιτ-Φίλιπς. Οι συμπαίκτες του ευστόχησαν ισάριθμες φορές και με σκορ 3-0, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε τον τίτλο.

Κλαούντιο Μπράβο
Μπορεί η Χιλή να απουσιάζει φέτος από το Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως τα τρία τελευταία χρόνια έφτασε σε σπουδαίες επιτυχίες, που είχαν ως κοινό παρανομαστή τη διαδικασία των πέναλτι. Το 2015 και το 2016 κατέκτησε στη «ρώσικη ρουλέτα» το Κόπα Αμέρικα, ενώ πέρσι έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Στον ημιτελικό κόντρα στην Πορτογαλία (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση), ο Κλαούντιο Μπράβο απέκρουσε τρία σουτ των Κουαρέσμα, Μουτίνιο και Νάνι στη διαδικασία των πέναλτι, δίνοντας στους «ρόχας» το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό, με σκορ 3-0.

 

Τελευταία Νέα