Μυθικές ανατροπές σε Μουντιάλ (vids)

Μυθικές ανατροπές σε Μουντιάλ (vids)

bet365

Με αφορμή το 3-2 του Βελγίου επί της Ιαπωνίας, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται μερικά από τα πιο επικά comeback, που έχουν γίνει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

1950: Ουρουγουάη – Βραζιλία 2-1
Μία ποδοσφαιρική τραγωδία που σημάδεψε ένα ολόκληρο έθνος για πολλές δεκαετίες. 200 χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες του Μαρακανά, με την ελπίδα να δουν την εθνική Βραζιλίας να στέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το τότε σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν είχε τελικό, αλλά ένα γκρουπ τεσσάρων ομάδων έπαιζαν μεταξύ τους. Στο τελευταίο παιχνίδι, η Βραζιλία αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη, με τη «σελεσάο» να κατακτά το τρόπαιο, ακόμη και με ισοπαλία, αφού είχε τέσσερις πόντους, έναντι τριών της αντιπάλου της. Άπαντες στη χώρα της σάμπα ήταν σίγουροι για την έκβαση του αγώνα, ειδικά όταν ο Φριάσα έβαλε μπροστά στο σκορ τους τυπικά γηπεδούχους. Ωστόσο, μέσα σε 13 λεπτά έγινε η απόλυτη ανατροπή. Σιαφίνο και Τζίτζια έφεραν τα πάνω-κάτω, δίνοντας τη νίκη στην Ουρουγουάη με 2-1. Μία νεκρική σιωπή σκέπασε τότε το Μαρακανά, με το κάζο της Βραζιλίας να μένει στην ιστορία ως «Μαρακανάζο».

1954: Δυτική Γερμανία – Ουγγαρία 3-2
Ο τελικός της Βέρνης είχε ξεκάθαρο φαβορί πριν την έναρξή του, αφού οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στους ομίλους, με την Ουγγαρία να συντρίβει την Δυτική Γερμανία με 8-3! Ωστόσο, σε εκείνο το παιχνίδι είχε τραυματιστεί ο Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος αγωνίστηκε ξανά στον τελικό της διοργάνωσης (υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο ήταν αγωνιστικά έτοιμος), ξανά απέναντι στα «πάντσερ». Οι Μαγυάροι θέλησαν από την αρχή να δείξουν ποιος ήταν το αφεντικό στον αγώνα και προηγήθηκαν πολύ νωρίς με 2-0 (Πούσκας, Τσίμπορ). Η Δυτική Γερμανία δεν τα παράτησε και αφού έφερε γρήγορα το παιχνίδι στα ίσια (Μόρλοκ, Ραν), κατάφερε να φτάσει σε μία επική ανατροπή με το δεύτερο γκολ του Ραν και να κατακτήσει το τρόπαιο, σε έναν τελικό που έμεινε στην ιστορία ως «το θαύμα της Βέρνης».

1966: Πορτογαλία – Βόρεια Κορέα 5-3
Στη φάση των ομίλων η Βόρεια Κορέα είχε αφήσει εκτός συνέχειας την – τότε – δις πρωταθλήτρια κόσμου, Ιταλία. Αντίπαλος στο πρώτο νοκ άουτ ήταν ο Πορτογαλία του θρυλικού Εουσέμπιο, που στον όμιλο είχε κάνει... πλάκα απέναντι σε Βραζιλία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Ο προημιτελικός ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Βορειοκορεάτες, οι οποίοι μόλις στο 25’ ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0. Κάπου εκεί, πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο Εουσέμπιο, ο οποίος στην – πιθανότατα – καλύτερη εμφάνιση στην καριέρα του σημείωσε τέσσερα γκολ, οδηγώντας την Πορτογαλία στην ολική ανατροπή. Το τελικό 5-3 για τους Ίβηρες, που προκρίθηκαν στα ημιτελικά, διαμόρφωσε ο Αουγκούστο.

1970: Δυτική Γερμανία – Αγγλία 3-2
Το 1966 οι Άγγλοι είχαν επικρατήσει στον τελικό του Γουέμπλεϊ, με την Δυτική Γερμανία να έχει τέσσερα χρόνια μετά την ευκαιρία για ρεβάνς στον προημιτελικό του Μουντιάλ. Τα «λιοντάρια» κατάφεραν να προηγηθούν με τους Μάλερι και Πίτερς, όμως στη συνέχεια χαλάρωσαν ανεξήγητα, πιστεύοντας πως το ματς είχε τελειώσει. Υπολόγιζαν χωρίς το πείσμα των «πάντσερ», που κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τους Μπεκενμπάουερ και Ζέλερ και στείλουν το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί, με ένα γκολ του Μίλερ, η Δυτική Γερμανία ολοκλήρωσε την ανατροπή με 3-2 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

1974: Δυτική Γερμανία – Ολλανδία 2-1
Μετά την κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας τους, το 1954, οι Δυτικογερμανοί κατάφεραν να φτάσουν ξανά στην κορυφή του κόσμου 20 χρόνια μετά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Με ανατροπή. Στον τελικό του Μονάχου αντίπαλος ήταν ο Ολλανδία του Κρόιφ και του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου. Μόλις στο 2’ οι «οράνιε» προηγήθηκαν με το πέναλτι του Νέσκενς, όμως οι τυπικά γηπεδούχοι έφεραν τα πάνω-κάτω πριν καν ολοκληρωθεί στο πρώτο ημίχρονο. Το πέναλτι του Μπράιτνερ και το σουτ του Μίλερ μέσα από τη μεγάλη περιοχή διαμόρφωσαν το τελικό 2-1 υπέρ της Δυτικής Γερμανίας, που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια μέσα στο σπίτι της.

1998: Γαλλία – Κροατία 2-1
Στην πρώτη τους εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Κροάτες είχαν αφήσει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό, ειδικά μετά το 3-0 επί των Γερμανών στα προημιτελικά. Από την άλλη, η διοργανώτρια Γαλλία είχε δυσκολευθεί πάρα πολύ στους «16» και στους «8», με τα πράγματα να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα στον ημιτελικό, όταν η Κροατία προηγήθηκε με τον Σούκερ. Ωστόσο, η λύση για τους «τρικολόρ» ήρθε από τον Λίλιαν Τουράμ (!), ο οποίος αφού ισοφάρισε στο αμέσως επόμενο λεπτό, στη συνέχεια ολοκλήρωσε την ανατροπή με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, στέλνοντας την εθνική του ομάδα στον τελικό της διοργάνωσης.

2002: Νότια Κορέα – Ιταλία 2-1
Ένα από τα παιχνίδια που έμειναν στην ιστορία, στο συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, εξαιτίας της εύνοιας του διαιτητή Μορένο προς τους διοργανωτές. Η Ιταλία είχε προηγηθεί νωρίς με τον Βιέρι, με τον ρέφερι από το Εκουαδόρ να κάνει στη συνέχεια ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε να κρατήσει ζωντανή τη Νότια Κορέα. Δεν έδωσε κόκκινη κάρτα στον Κιμ Γιουνγκ στην κανονική διάρκεια του αγώνα, με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν λίγο πριν το τέλος και να στέλνουν το ματς στην παράταση. Τα μεγάλα διαιτητικά «όργια» έγιναν στο έξτρα 30λεπτο, όπου αντί για πέναλτι υπέρ της Ιταλίας, δόθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Τότι για θέατρο, ενώ δε μέτρησε κανονικό τέρμα του Τομάζι, που θα ήταν «χρυσό γκολ». Έτσι, στο 117’ η Νότια Κορέα ολοκλήρωσε την ανατροπή και με τελικό σκορ 2-1 πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

2002: Βραζιλία – Αγγλία 2-1
Στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν αντιμέτωπες η ομάδα με το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο (Φέρντιναντ, Κάμπελ) και η ομάδα με την καλύτερη επιθετική τριπλέτα (Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο). Ουσιαστικά στην πρώτη της επίθεση στο ματς, η Αγγλία άνοιξε το σκορ με τον Μάικλ Όουεν και φαινόταν πως θα πήγαινε με προβάδισμα στα αποδυτήρια, όμως στις καθυστερήσεις ο Ριβάλντο έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Το highlight του αγώνα - και πιθανότητα όλης της διοργάνωσης – ήρθε στο 50’ από τον Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος «μάγος» εκτέλεσε φάουλ από τα πλάγια και πολύ μακρινή απόσταση, η μπάλα πήρε μία περίεργη ψηλοκρεμαστή τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα του Σίμαν, ο οποίος είχε κάνει κίνηση για να βγει και ξεγελάστηκε. Με αυτόν τον τρόπο, η Βραζιλία έφτασε στην ανατροπή, παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

 

Τελευταία Νέα