Πως ο Ράφα Μάρκες βρέθηκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Πως ο Ράφα Μάρκες βρέθηκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Gazzetta team
Πως ο Ράφα Μάρκες βρέθηκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

bet365

Ο μύθος του Μεξικού, που παίζει στο 5ο Mundial της καριέρας του, Ράφα Μάρκες, έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για σχέση με τα καρτέλ και εμπλοκή στο ξέπλυμα χρήματος.

Ο ήλιος λάμπει για το Μεξικό στην Ρωσία καθώς η Tri έχει νικήσει την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Γερμανία, αλλά και την Κορέα και έχει τραβήξει τα βλέμματα στη διοργάνωση. Αυτό το Mundial μπορεί να είναι πολύ ξεχωριστό για το Μεξικό. Ο κορμός είναι σταθερός και οι παίκτες που οδήγησαν την ομάδα στους «16» στην Βραζιλία έχουν ωριμάσει. Ακόμα και ο προπονητής, Χουάν Κάρλος Οσόριο, που δέχθηκε έντονη κριτική, πλέον αντιμετωπίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Το γεγονός ότι ο Ράφα Μάρκες ήταν στην αποστολή για το Mundial της Ρωσίας, έπρεπε να προκαλεί πανηγυρισμούς. Η φυσική κατάσταση του 39χρονου θα μπορούσε να είναι ένα θέμα προς συζήτηση, όμως οι ηγετικές του ικανότητες είναι κάτι που δεν σηκώνει πολλή κουβέντα. Ο Μάρκες έπαιξε κόντρα στην Γερμανία και έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης που δίνει των «παρών» σε πέντε Mundial και μόλις ο δεύτερος outfielder που το πετυχαίνει. Οι μέρες του στην Μπαρτσελόνα τον έκαναν σταρ και το status του στην Tri, θρύλο. Γνωστός ως 'Kaiser του Μιτσοακάν' ο πρώην άσος της Μονακό, έχει ένα αρχοντικό στιλ όπως ο μύθος της Εθνικής Γερμανίας.

Ομως η πέμπτη παρουσία του σε παγκόσμιο κύπελλο δεν γιορτάστηκε. Δεν πήρε μέρος στο ζέσταμα του αγώνα με την Ουαλία στις ΗΠΑ. Δεν ταξίδεψε με την υπόλοιπη ομάδα επειδή νομικά δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει. Στον Ράφα Μαρκές δεν επιτρέπεται να μπει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον περασμένο Αύγουστο, το η Υπηρεσία Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον έβαλε στη λίστα με εκείνουν που έχουν σχέση με το καρτέλ του Φλόρες Ερνάντες. Κάποιες από τις δραστηριότητες του Μάρκες - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς - είχαν να κάνουν με ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό του καρτέλ. Περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν, βίζες ανακλήθηκαν και ένας θρύλος δεν ήταν ποτέ ξανά στο ίδιο φως.

Ο Μάρκες αρνήθηκε ότι έχει κάνει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και δεν έχει κατηγορηθεί για εγκληματική πράξη, όμως πρόσφατα μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από τότε που οι ισχυρισμοί ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. «Ηταν μεγάλο πλήγμα» είπε στο ESPN. «Νομίζω ότι πολύς κόσμος δεν το συνειδητοποιεί ή δεν το ξέρει. Η αλήθεια είναι ότι δεν μετανιώνω για τίποτα ούτε στο ελάχιστο αφού δεν είμαι εγκληματίας. Δεν έχω κάνει τίποτα κόντρα στο νόμο».

Ολα τα παραπάνω κάνουν αυτό το Mundial το πιο περίεργο της καριέρας του καθώς ο Μάρκες είναι αναγκασμένος να ντύνεται διαφορετικά από τους συμπαίκτες του. Πρέπει να πίνει νερό από διαφορετικά μπουκάλια. Δεν μπορεί να δίνει συνεντεύξεις με background διαφημιστικά logo. Ουσιαστικά, πρέπει να κρύβεται.

Συχνά ακούς ότι το Μεξικό είναι η πιο δημοφιλής Εθνική ομάδα σε δύο χώρες, με τη μία να είναι αυτονόητη και την άλλη να είναι οι ΗΠΑ, που έχει μεγάλο αριθμό Μεξικανο-Αμερικανών, και όπου φιλοξενούνται φιλικά στα γήπεδα του NFL. Η θέση της Tri στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντική και όχι μόνο για τον Μάρκες. Ακόμα και η εμφάνιση του Μεξικού έχει πάνω πολλούς χορηγούς από της ΗΠΑ, όμως και εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά για τον Μάρκες καθώς η δική του φανέλα είναι σαφώς πιο μινιμαλιστική σε σχέση με των συμπαικτών του, καθώς τα logo και οι χορηγοί λείπουν από την εμφάνισή του. Οι εταιρείες από την Αμερική δεν δέχονται να διαφημιστούν μέσω ατόμων που βρίσκονται στην περιβόητη λίστα.

Σύμφωνα με τους New York Times, το 1.5 εκατ. δολάρια που θα πάρει το Μεξικό από την FIFA για τη συμμετοχή του στο Mundial, θα πάει μέσω Ευρωπαϊκών τραπεζών και από εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μάρκες πάντως έχει συμφωνήσει να μην πάρει ούτε σεντ για τη συμμετοχή του στο τουρνουά της Ρωσίας.

Η επίδρασή στην ομάδα ήταν η μικρότερη δυνατή. Με τη δική του ηρεμία όμως στα τελευταία λεπτά, όταν η Γερμανία εξαπέλυε επιθέσεις κατά κύματα, έδειξε για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικός είναι για την Εθνική του. Ο Μάρκες έχει ξεκάθαρα τη στήριξη του προπονητή και των συμπαικτών του. Ο 39χρονος δεν είναι απλά ένας μύθος για του Μεξικάνους αλλά και για τους ανθρώπους που είναι στα αποδυτήρια και όταν ήταν πιο νέοι τον έβλεπαν σαν είδωλο.

Η πίστη του Οσόριο και ο τρόπος που διαχειρίζεται έναν παίκτη που έχει αφήσει πίσω τα καλύτερά του χρόνια αποτελούν απόδειξη για το τι είναι ο Μάρκες. Πολλοί ήταν οι παίκτες που υποτίθεται ότι θα ήταν οι επόμενοι Ράφα, όμως κανένας δεν έφτασε κοντά στο να έχει την ικανότητα να ελέγξει το παιχνίδι από πίσω και να το ηρεμήσει με τις πάντα ακριβείς πάσες του.

Η Tri είναι από τις λίγες ομάδες που έχουν περάσει στην τελική φάση σε όλα τα Mundial από το 1994 και έχουν πάρει όλες την πρόκριση από τον όμιλο. Από την άλλη όμως, έχει αποκλειστεί στους «16» στα 6 τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα. Η προσπάθεια όμως για να φτάσουν οι Μεξικάνοι στο 5ο παιχνίδι έχει πέσει στα βράχια όλες τις φορές. Παρότι ένα σκοτεινό σύννεφο υπάρχει πάνω από τον Μάρκες, η Εθνική του ομάδα μοιάζει φέτος ικανή να περάσει αυτό το αόρατο όριο. Και άσχετα με το αν θα είναι ή όχι στο τερέν, ο επί δεκαετίες αρχηγός θα είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την πορεία.

«Ονειρεύτηκα να γράψω ιστορία με την Εθνική ομάδα. Ηταν ένα αγκάθι ότι είχαμε τέσσερις ευκαιρίες και δεν τα καταφέραμε. Αυτή είναι η στιγμή, είναι το σήμερα, είναι το παρόν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ακόμα τέσσερα χρόνια για να γράψουμε ιστορία...».

 

Τελευταία Νέα