World Cup Icons: Ο Καναβάρο που άντεξε τα ΜΜΕ και έγραψε ιστορία

Gazzetta team
World Cup Icons: Ο Καναβάρο που άντεξε τα ΜΜΕ και έγραψε ιστορία

bet365

H Alison Ratcliffe γράφει για τον αρχηγό της Ιταλίας που έγραψε ιστορία το 2006 μέσα στον πανικό του Calciopoli.

Ο Τύπος, έχοντας γεμίσει την αμφιθεατρική αίθουσα στο Coverciano, είχε μόνο ένα πράγμα που ήθελε να συζητήσει με τον Φάμπιο Καναβάρο. Το Μουντιάλ της Γερμανίας απείχε μόλις δύο εβδομάδες αλλά οι ελπίδες της Ιταλίας δεν ήταν αυτό που είχαν στο μυαλό τους.

Τα ΜΜΕ είχαν βρει επιτέλους την άκρη σε ένα λαβύρινθο, ο οποίος περιστρεφόταν γύρω από τον τότε γενικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, μέσω των 400 τηλεφωνικών συνομιλιών του καθημερινά. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Καναβάρο έκανε κάποια σχόλια που δεν άρεσαν. «Νομίζω ότι τα όσα αποκαλύπτονται από τις τηλεφωνικές συνομιλίες αφορούν τους πάντες, όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο»«, υποστήριξε. «Μόνο το τηλέφωνο του Μότζι ήταν υπό παρακολούθηση... Αλλες ομάδες δεν τις ηχογραφούσαν».

Αυτό θεωρήθηκε η κλασική προσπάθεια αποστασιοποίησης. Ο Καναβάρο απέφυγε να καταδικάσει τον Μότζι και έκανε αόριστα υποστηρικτικά σχόλια για το αφεντικό του.

Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας είχε ψάξει το σπίτι του Καναβάρο νωρίτερα τον Μάιο, αλλά δεν είχε βρει κάτι. Ο Φάμπιο τότε είπε: «Δε θα αφήσω το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Γιατί να το κάνω;». Η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση. Την επόμενη μέρα της καταστροφικής συνέντευξης Τύπου, η επίσημη φωτογράφιση για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν σε πλήρη εξέλιξη, με τα μπλε κοστούμια Dolce & Gabbana, υπό τους ήχους του επίσημου τραγουδιού της διοργάνωσης. Μέσα σε όλα αυτά, ο αμυντικός της Γιουβέντους απομακρύνθηκε μπροστά στα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια "εξιλέωσης".

Εξι μέρες νωρίτερα, ένα ακόμη πιο "μεγάλο κεφάλι" ήταν σε παρόμοια θέση. Ο προπονητής της Σκουάντρα Ατζούρα, Μαρτσέλο Λίπι, είχε απαλλαγεί από τους εισαγγελείς για τις κατηγορίες ότι είχε υποκύψει στο αίτημα του Μότζι να πάρει λιγότερους παίκτες της Γιουβέντους στην αποστολή για το Μουντιάλ προκειμένου να ξεκουραστούν περισσότερο το καλοκαίρι.

Με όλους τους παίκτες της αποστολής να αγωνίζονται σε ιταλικές ομάδες, η ατμόσφαιρα ήταν "άρρωστη". Για τον Τζανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος ακόμη δεν είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες για παράνομο στοιχηματισμό, θα πρέπει να ήταν τοξικό το κλίμα.

Μετά από μια σύντομη ξεκούραση, έχοντας παίξει στο τελευταίο φιλικό της Ιταλίας κόντρα στην Ουκρανία στη Λωζάνη, ο Καναβάρο πήγε στη Ρώμη για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση Μότζι. Μετά, στις 7 Ιουνίου, ταξίδεψε με την ομάδα στο ξενοδοχείο που κατέλυσαν στο Ντούισμπουργκ, αλλά οι Ιταλοί οπαδοί που ζούσαν εκεί και τους περίμεναν, έγιναν έξαλλοι όταν οι παίκτες τους απέφυγαν. Ο Λίπι δε θα έκανε ξανά το λάθος να τους κρύψει.

«Το επίσημο πρόγραμμα έλεγε ότι καθημερινά δύο από τους παίκτες μας θα έπρεπε να δίνουν συνέντευξη Τύπου», έγραψε αργότερα ο προπονητής. «Πριν παρουσιαστούν στην αίθουσα Τύπου μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα, ο καθένας τους ερχόταν και με ρωτούσε: "Μίστερ, πρέπει όντως να πάμε;"».

«Σίγουρα πρέπει να πάτε», απάντησε ο Λίπι. «Ας βγούμε μπροστά, πάντα, γιατί πάνω από όλα δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μία μέρα μετά τη νίκη επί της Αυστραλίας στη φάση των "16", ο υπεύθυνος Τύπου είπε στον Καναβάρο τα νέα ότι ο Τζανλούκα Πεσότο, ο οποίος μόλις είχε προσληφθεί αθλητικός διευθυντής στη Γιούβε, έπεσε στο κενό από ένα παράθυρο στον 4ο όροφο των γραφείων του κλαμπ σε μια απόπειρα αυτοκτονίας (ο Πεσότο δεν είχε εμπλακεί στο Calciopoli αλλά υπέφερε από κατάθλιψη).

Ο Καναβάρο άρχισε να τρέμει και γρήγορα έφυγε από την αίθουσα, λέγοντας: «Είμαι σοκαρισμένος. Ο Pessottino είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου». Ο Πεσότο είχε παίξει με τον Καναβάρο σε Ιταλία και Γιουβέντους και ήταν στις εξέδρες για το τελευταίο ματς του ομίλου της Ιταλίας στο Μουντιάλ, τη νίκη επί της Τσεχίας.

Οι Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Τζανλούκα Τζαμπρότα πέταξαν αμέσως για το Τορίνο και πήγαν στο νοσοκομείο ενώ ο Μπουφόν, στο μπλογκ του της επόμενης μέρας, έγραψε: «Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο αυτή τη στιγμή να μιλήσεις για ποδόσφαιρο, για ματς και για τα συναισθήματα ενός Μουντιάλ».

Δύο μέρες μετά, κράτησε clean-sheet στη νίκη-πρόκριση της Ιταλίας επί της Ουκρανίας, με τον Τζαμπρότα να ανοίγει το σκορ στο Αμβούργο στο 6ο λεπτό. Μετά το ματς, ο Καναβάρο και οι υπόλοιποι παίκτες της Γιουβέντους έκαναν το γύρο του γηπέδου κρατώντας μια ιταλική σημαία στην οποία είχαν γράψει «Pessotino, είμαστε μαζί σου».

Ενδεχομένως προσέχοντας πόσο καλά έπαιζαν οι Ατζούρι έπειτα από κάθε... στρίψιμο του μαχαιριού στην πληγή, ο εισαγγελέας της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Στέφανο Παλάτσι, ανακοίνωσε τις προτάσεις του για το Calciopoli την ημέρα του ημιτελικού της Ιταλίας με τη Γερμανία. Γιουβέντους, Μίλαν, Φιορεντίνα και Λάτσιο έπρεπε να υποβιβαστούν (τελικά υποβιβάστηκε μόνο η Γιούβε) ενώ από την Κυρία έπρεπε να αφαιρεθούν τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006, τα μοναδικά δύο που κατέκτησε ο Καναβάρο.

Ο Φάμπιο πάντα αρνείται ότι η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ επειδή η ομάδα έβγαλε αυτή την αντίδραση και εμπνεύστηκε από το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, προτιμώντας να εστιάσει στο προσεκτικό χτίσιμο αυτής της ομάδας από τον Λίπι. «Σχεδόν ένα μήνα μετά τον τελικό, τα ΜΜΕ είχαν σταματήσει να μιλάνε για αυτή την ιστορική νίκη», ήταν το παράπονο του Καναβάρο.

Ο ίδιος δεν ξεχάστηκε ποτέ όμως. Η ποδοσφαιρική οικογένεια τον βράβευσε με τη Χρυσή Μπάλα του 2006 και το FIFA World Player of the Year, ενώ στην Ιταλία η μορφή του αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο. Μια σωστή αναγνώριση για τον αρχηγό της Ιταλίας, ο οποίος έκανε αυτό που έπρεπε την ώρα που η χώρα του πραγματικά τον χρειαζόταν...

 

Τελευταία Νέα