Τερματοφύλακας, μία θέση... για τρεις

Τερματοφύλακας, μία θέση... για τρεις

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις ομάδες που χρησιμοποίησαν και τους τρεις τερματοφύλακές τους κατά τη διάρκεια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πολλή συζήτηση γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για τον κανονισμό της FIFA που επιβάλει στις ομάδες να συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά τρεις τερματοφύλακες στην τελική 23αδα. Οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί δε χάνουν κάθε τόσο την ευκαιρία για «μουρμούρα», ζητώντας να ελευθερωθεί μια θέση και να έχουν στην αποστολή 21 παίκτες και 2 τερματοφύλακες, αφού συνήθως δεν είναι χρήσιμος ο τρίτος κατά σειρά γκολκίπερ. Κάποιες, πάντως, τον έχουν χρησιμοποιήσει.

Γαλλία (1978)
Οι «τρικολόρ» ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν και τους τρεις τερματοφύλακες που διέθεταν στα γήπεδα της Αργεντινής το 1978. Βασικός τερματοφύλακας για τη Γαλλία ήταν ο Ζαν Πολ Μπερνάρντ-Ντεμάνς, ο οποίος αγωνίστηκε στο πρώτο ματς και στην ήττα από την Ιταλία με 2-1. Ξεκίνησε στην ενδεκάδα και στο δεύτερο παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή (ξανά ήττα 2-1), όμως αντικαταστάθηκε στο 55’ από τον Ντομινίκ Μπαρατέλι, λόγω ενός χτυπήματος στο δοκάρι. Η Γαλλία είχε ήδη αποκλειστεί από την επόμενη φάση κι έτσι στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ο Μισέλ Φρανσουά Ιντάλγκο επέλεξε να τοποθετήσει κάτω από τα δοκάρια τον τρίτο τερματοφύλακα της ομάδας, Ντομινίκ Ντρόπσι (νίκη επί της Ουγγαρίας με 3-1).

Τσεχοσλοβακία (1982)
Τέσσερα χρόνια μετά τη Γαλλία ήταν η σειρά της Τσεχοσλοβακίας να χρησιμοποιήσει και τους τρεις τερματοφύλακες της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώτος γκολκίπερ που έκατσε κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ζντένεκ Χρούσκα, στο 1-1 απέναντι στο Κουβέιτ. Στη δεύτερη αγωνιστική, απέναντι στην Αγγλία, ξεκίνησε βασικός ο Στάνισλαβ Σέμαν, όμως έγινε αλλαγή στο 75ο λεπτό. Αιτία ήταν τα δύο γκολ που είχε δεχθεί (ήττα με 2-0), όμως ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν τον αντικατάστησε με τον τερματοφύλακα που είχε αγωνιστεί στο πρώτο ματς, αλλά με τον τρίτο στη σειρά, τον Κάρελ Στρόμσικ. Έτσι, η Τσεχοσλοβακία χρησιμοποίησε και τους τρεις τερματοφύλακές της από τα δύο πρώτα παιχνίδια. Ο Στρόμσικ διατήρησε τη θέση του στο τρίτο και τελευταίο ματς της ομάδας στη διοργάνωση, στο ισόπαλο 1-1 με τη Γαλλία.

Βέλγιο (1982)
Στην ίδια διοργάνωση, στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, μια ακόμη ομάδα έκανε χρήση και των τριών τερματοφυλάκων. Στα τρία παιχνίδια του ομίλου, το Βέλγιο νίκησε με το ίδιο σκορ, 1-0, την Αργεντινή και το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλο 1-1 με την Ουγγαρία. Και στις τρεις αναμετρήσεις κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Ζαν Μαρί Πφαφ, όμως ένα πρόβλημα του στο τελευταίο παιχνίδι ανάγκασε τον Γκι Τάις να χρησιμοποιήσει τον Θίο Κούστερς στο εναρκτήριο ματς του επόμενου ομίλου απέναντι στην Πολωνία (ήττα με 3-0). Η πορεία της ομάδας στα γήπεδα της Ισπανίας ολοκληρώθηκε με μια ακόμη ήττα από τη Σοβιετική Ένωση (0-1), όπου χρησιμοποιήθηκε ο τρίτος τερματοφύλακας, Ζακ Μουναρόν.

Ελλάδα (1994)
Στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τα όνειρα της εθνικής μας ομάδας εξελίχθηκαν σε εφιάλτη. Βασικός τερματοφύλακας ήταν ο Αντώνης Μήνου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην πρεμιέρα απέναντι στην Αργεντινή. Η βαριά ήττα με 4-0 από τον Ντιέγκο Μαραντόνα και την παρέα του επέφερε αλλαγές στο δεύτερο ματς, προκειμένου η γαλανόλευκη να παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο. Μια από αυτές ήταν και στη θέση του τερματοφύλακα, με τον Ηλία Ατματσίδη να κάθεται κάτω από τα δοκάρια κόντρα στη Βουλγαρία. Δυστυχώς μια ακόμη βαριά ήττα από τους γείτονες με το ίδιο σκορ (4-0) υποχρέωσε την Ελλάδα να πει αντίο στις όποιες ελπίδες για διάκριση, με αποτέλεσμα ο αείμνηστος Αλκέτας Παναγούλιας να δώσει ευκαιρίες και στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Νιγηρία (νέα ήττα με 2-0). Έτσι, κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο τρίτος τερματοφύλακας της «γαλανόλευκης», Χρήστος Καρκαμάνης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα