Οι μαθητές του Σερ Άλεξ και του Αρσέν

Οι μαθητές του Σερ Άλεξ και του Αρσέν

bet365

Την ώρα που ο Φέργκιουσον βγαίνει νικητής στη μάχη της ζωής του και ο Βενγκέρ λέει «αντίο» στην Άρσεναλ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες και των δύο προπονητών.

Μίκαελ Σιλβέστρ
Μετά από μία σεζόν στην Ίντερ, το 1999 ο Γάλλος αμυντικός υπέγραψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Ολντ Τράφορντ έμεινε για εννέα συνεχόμενα χρόνια, κατακτώντας ένα Τσάμπιονς Λιγκ, τέσσερα πρωταθλήματα και πολλούς άλλους εγχώριους τίτλους. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Σιλβέστρ δεν ήταν ποτέ στις βασικές επιλογές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, αφού συνήθως ήταν ο παίκτης, που κάλυπτε «τρύπες» στα αριστερά και στο κέντρο της άμυνας. Είτε λόγω κάποιας τιμωρίας, είτε κάποιου τραυματισμού, είτε κακής απόδοσης κάποιου βασικού. Ο Φέργκιουσον μπορεί να προτιμούσε άλλους παίκτες για την αρχική ενδεκάδα, όμως εκτιμούσε ποδοσφαιρικά τον Σιλβέστρ, τον οποίο θεωρούσε πρότυπο για τα νέα παιδιά και απαραίτητο στα αποδυτήρια. Πολλές φορές έφτασε κοντά στην αποχώρηση, λόγω περιορισμένου χρόνου συμμετοχής, όμως πάντοτε κάτι γινόταν και έμενε στην ομάδα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με τον τραυματισμό του στο γόνατο, τον Σεπτέμβριο του 2007. Στο τέλος εκείνης της σεζόν αποχώρησε από το Ολντ Τράφορντ, με τον ίδιο να αρνείται την πρόταση της Μάντσεστερ Σίτι και να προτιμά τον συμπατριώτη του, Αρσέν Βενγκέρ, στην Άρσεναλ. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «κανονιέρηδες», όμως δεν μπόρεσε ούτε εκεί να καθιερωθεί, με αποτέλεσμα το 2010 να αποχωρήσει, με προορισμό την Βέρντερ Βρέμης.

Ρόμπιν Φαν Πέρσι
Μόλις 19 ετών ήταν το 2004, όταν ο Αρσέν Βενγκέρ τον πήρε στην Άρσεναλ. Στο πρόσωπό του είδε το «νέο Ανρί», αφού όπως μετακίνησε τον Γάλλο στη θέση του κεντρικού επιθετικού, από αυτή του αριστερού εξτρέμ, έτσι έκανε και με τον Φαν Πέρσι. Υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ, ο Ολλανδός εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους «κανονιέρηδες» όλων των εποχών, σημειώνοντας συνολικά 132 τέρματα (8ος σκόρερ του συλλόγου). Ωστόσο, έπεσε στην εποχή της ανομβρίας τίτλων της Άρσεναλ, με τον ίδιο να επιλέγει να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του το 2012, προκειμένου να αγωνιστεί σε ομάδα, που θα είχε περισσότερες πιθανότητες κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ. Η πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήρθε «κουτί» τόσο στον ίδιο, όσο και στο σύλλογο (θα κινδύνευε να τον χάσει ελεύθερο), με τον Φαν Πέρσι να μετακινείται στο Ολντ Τράφορντ, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των οπαδών της Άρσεναλ. Η δική του πρώτη σεζόν με τους «μπέμπηδες» ήταν ταυτόχρονα και η τελευταία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι της ομάδας, που συνδυάστηκε με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Φέργιουσον έφυγε το 2013, ο Φαν Πέρσι έμεινε δύο χρόνια ακόμα.

Ντάνι Γουέλμπεκ
Ένας παίκτης γέννημα-θρέμμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού σε ηλικία μόλις οκτώ ετών πέρασε το κατώφλι των ακαδημιών της. Δέκα χρόνια μετά, το 2008, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα, για να τον δώσει λίγο αργότερα δανεικό στην Πρέστον, ομάδα που προπονεί ο γιος του Ντάρεν. Ακολούθησε δανεισμός και στην Σάντερλαντ, για να επιστρέψει το 2011 στο Ολντ Τράφορντ και να πάρει θέση στην ενδεκάδα. Στην τελευταία σεζόν του Φέργκιουσον στην ομάδα, το 2012-13, πανηγύρισαν μαζί το πρωτάθλημα, με τον Γουέλμπεκ να μένει ακόμη μία χρονιά στο Ολντ Τράφορντ. Κι αυτό γιατί ο Λουίς Φαν Χααλ, με την έλευσή του το 2014, έδειξε το δρόμο της εξόδου στον Άγγλο φορ, αφού ήδη υπήρχαν στην επίθεση ο Ρούνεϊ, ο Φαν Πέρσι και ο νεοαποκτηθής Φαλκάο. Έναντι 16 εκατομμυρίων λιρών κατέληξε στην «αγκαλιά» του Αρσέν Βενγκέρ και της Άρσεναλ. Ο σοβαρός τραυματισμός του στο γόνατο τον Μάιο του 2016 τον πήγε πολύ πίσω, αφού έμεινε εκτός δράσης για οκτώ μήνες, με τη φετινή σεζόν να είναι μέχρι στιγμής η καλύτερή του – σύμφωνα με τους αριθμούς – στο Εμιρέιτς.

 

Τελευταία Νέα