Κυνηγοί και κυνηγημένοι

Κυνηγοί και κυνηγημένοι

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τους δύο «τελικούς» παραμονής στην Bundesliga.

Το απόγευμα του Σαββάτου ίσως βρει το Αμβούργο και την Κολωνία στη δεύτερη κατηγορία. Ίσως από την άλλη τους στείλει στον προτελευταίο «τελικό», φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις Φράιμπουργκ και Βόλφσμπουργκ. Όπως και να έχει οι δύο πιο συναρπαστικές αναμετρήσεις θα είναι εκείνες ανάμεσα στις ομάδες της ουράς.

«Δεν δουλέψαμε σαν ομάδα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε». Ο Μπρούνο Λαμπαντία δεν είχε και πολλά θετικά να πει για την ομάδα του μετά την ήττα με 3-0 από την Γκλάντμπαχ. Ο ίδιος προσπάθησε να βοηθήσει από τον πάγκο, αλλάζοντας σύστημα, αλλά η εμφάνιση ήταν τόσο κακή, που ο μέσος Άρνολντ εμφανίστηκε ξεκάθαρος: «ήμασταν σκ@τ@». Στη συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι ο Λαμπαντία έμοιαζε στα χαμένα. Περισσότερο χρόνο κοιτούσε στο πάτωμα ή τριγύρω παρά στα μάτια τους δημοσιογράφους, που έκαναν όλες τις δύσκολες ερωτήσεις.

Ίσως έκρινε ότι πρέπει να βελτιώσει τις ικανότητές του στην υποκριτική και την περασμένη Τετάρτη πήρε τους παίκτες του, ζήτησε να ανοίξει αποκλειστικά για εκείνους ένας από τους κινηματογράφους του Βόλφσμπουργκ και όλοι μαζί είδαν ταινία. Ήταν μία προσπάθεια να έρθουν όλοι πιο κοντά, καθώς αυτό το παιχνίδι, απέναντι στην πρώην του ομάδα, είναι το σημαντικότερο στη σεζόν. «Αυτό το ματς δεν έχει να κάνει με την καρδιά», έσπευσε να ξεκαθαρίσει. «Το μόνο που με απασχολεί είναι να κρατήσω την ομάδα μου στην κατηγορία». Για να το κάνει, όμως, θα πρέπει εκτός από πάθος η ομάδα του να δείξει κάτι διαφορετικό. Σαν αυτό που κάνει ο Τιτς στο Αμβούργο.

Ο τελευταίος δεν έχει κοιτάξει τα ονόματα, έχει φέρει νέο αέρα και την ισορροπία. Χαντ και Χόλτμπι έχουν βγει μπροστά, παίρνοντας την ευθύνη, οι νεαροί που προωθήθηκαν προσφέρουν το απρόβλεπτο και οι Δεινόσαυροι ετοιμάζονται ξανά για τη μεγάλη απόδραση. Αυτός είναι πραγματικά «τελικός». «Χαίρομαι που θα δώσω αυτό το παιχνίδι με την ομάδα του», απάντησε ο Τιτς στην ερώτηση για την πίεση που νιώθουν όλοι στο σύλλογο. «Μην ανησυχείτε, ξέρουμε καλά τι διακυβεύεται και το μοναδικό που μας απασχολεί είναι το πώς θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς». Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνει η ομάδα του; «Να πετύχει ένα γκολ περισσότερο από τη Βόλφσμπουργκ».

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος δείχνει ανανεωμένος και έτοιμος να ηγηθεί της προσπάθειες. Μετά τις δύο τελευταίες νίκες έκανε το τραπέζι στους συμπαίκτες του και φαίνεται ότι αυτή η παράδοση θα έχει και συνέχεια. «Υποσχέθηκε ότι θα το ξανακάνει αν κερδίσουμε την Βόλφσμπουργκ», αποκάλυψε ο προπονητής του, με τον οποίο οι σχέσεις έχουνε, πλέον, φτιάξει. «Η κριτική δεν ήταν για τον προπονητή, αλλά για τη γενικότερη κατάσταση», έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην Bild ο Έλληνας αμυντικός.

Σε εκείνον που θα ποντάρει ξανά, όμως, ο Τιτς είναι ο Λιούις Χόλτμπι. Τους δυο τους, άλλωστε, συνδέει μία ιστορία που σπάνια συναντάς σε αυτό το επίπεδο. Κάποτε ο Χόλτμπι είχε προσλάβει τον Τιτς ως προσωπικό του προπονητή και εντυπωσιάστηκε τόσο που τον πρότεινε στο Αμβούργο! Τώρα, οι δυο τους είναι από τους κυριότερους λόγους που οι Δεινόσαυροι δεν είναι ακόμα στη δεύτερη κατηγορία. «Ήμουν χάλια», είπε με ειλικρίνεια ο Χόλτμπι για τους προηγούμενους μήνες. «Πάντα πίστευα, όμως, στον εαυτό μου. Τώρα, μας κάνει καλό ψυχολογικά ότι εμείς είμαστε οι κυνηγοί και όχι οι κυνηγημένοι». Κανένας από τους προηγούμενους προπονητές δεν του είχε εμπιστοσύνη και βρίσκει το κατάλληλο σημείο για να στηρίξει τον μοναδικό που το έκανε φέτος. Αν το Αμβούργο θέλει να κερδίσει, τότε πρέπει να ποντάρει στον Χόλτμπι.

Στην εμπειρία θέλει να ποντάρει και ο Κρίστιαν Στράιχ στην Φράιμπουργκ. Η ομάδα του τις τελευταίες εβδομάδες βλέπει τη μία διαιτητική απόφαση μετά την άλλη να καθορίζουν την πορεία της (το πέναλτι σε νεκρό χρόνο με την Μάιντς, η αποβολή στο ματς με το Αμβούργο), όμως ο έμπειρος τεχνικός παραμένει ήρεμος. «Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ψάχνουμε για άλλοθι», τόνισε. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στο δικό μας παιχνίδι. Μόνο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αυτή τη στιγμή».

Ο Στράιχ γνώριζε, άλλωστε, ότι οι πιθανότητες η ομάδα του να είναι σε αυτή τη θέση στο τέλος της σεζόν ήταν πάρα πολλές. Το είχε υπολογίσει. Πριν λίγες εβδομάδες το μήνυμα από το σύλλογο ήταν απλό και ξεκάθαρο: αν η ομάδα καταφέρει να μείνει φέτος στην Bundesliga, τότε το κατόρθωμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και από την 7η θέση πέρυσι. Οι πωλήσεις κάθε καλοκαίρι είναι δεδομένο, ενώ οι τραυματισμοί έκαναν ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην επίθεση, όπου ο Πέτερσεν έκανε ό,τι μπορούσε στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά ήταν αδύνατο να συνεχίσει έτσι. Ακόμη και έτσι, όμως, οι ελπίδες παραμονής είναι πολλές. . «Κανένας δεν περπατάει με το κεφάλι κάτω. Ήρθε η ώρα να ποντάρουμε στους παίκτες που έχουν εμπειρία από την Bundesliga», είπε ο Στράιχ, που ξέρει καλά τι όπλα χρειάζονται για να κερδίσει όχι τις μάχες, αλλά τον πόλεμο.

Απέναντί της η Φράιμπουργκ θα βρει την Κολωνία. Στο τελευταίο παιχνίδια με την Σάλκε τα συναισθήματα εναλλάσσονταν τόσο απότομα, που στο τέλος κανένας δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Η αίσθηση ήταν ότι το τέλος έφτασε... Οι Τράγοι κατάφεραν να επιστρέψουν από το 0-2 και να αποφύγουν την ήττα (2-2). Δάκρυα, πανηγυρισμοί και στο τέλος ένα κενό, καθώς μόνο μαθηματικές ελπίδες τους έχουν απομείνει. «Παρά την πολύ κακή σεζόν που κάναμε τα πάντα λάθος, σήμερα είμαι περήφανος για όλους», τόνισε ο Χορν με κόκκινα μάτια. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν, όπως και ο Έκτορ, ασχέτως με την κατηγορία, στην οποία θα βρίσκεται η ομάδα τους.

Σε σχέση με τον προηγούμενο υποβιβασμό το 2012, όταν είχαμε σοβαρά επεισόδια και κανένα μέλλον, τώρα η Κολωνία έχει ήδη κλείσει προπονητή για το καλοκαίρι, ενώ πιθανότατα το ρόστερ δεν θα έχει μεγάλες διαφορές. Μετά την προπόνηση της Δευτέρας κανένας από τους παίκτες δεν μίλησε. «Θέλαμε να τους αφήσουμε για λίγο μόνους», είπε ο τεχνικός Ρούντενμπεκ, καθώς ξέρει ότι το Σάββατο όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω τους. Όπως και στις δύο μεγάλες μάχες, στις οποίες οι κυνηγημένοι έχουν εξελιχθεί σε κυνηγούς...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης