Οι «30άρηδες» της Πρέμιερ Λιγκ

Οι «30άρηδες» της Πρέμιερ Λιγκ

bet365

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έφτασε τα 30 τέρματα στο φετινό αγγλικό πρωτάθλημα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, που έφτασαν στο ίδιο επίτευγμα στην Πρέμιερ Λιγκ.

Άντι Κόουλ (1993-94)
Το πρώτο του γκολ εκείνη τη σεζόν ήταν και το πρώτο στην ιστορία της Νιουκάστλ στην Πρέμιερ Λιγκ (1-1 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), καθώς οι «καρακάξες» μόλις είχαν ανέβει στα «μεγάλα σαλόνια». Ο Άντι Κόουλ σημείωσε συνολικά 34 τέρματα σε 40 συμμετοχές, οδηγώντας την ομάδα του στην 3η θέση και στην έξοδο στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’70. Κορυφαία του εμφάνιση εκείνη τη σεζόν ήταν σε ένα παιχνίδι με την Λίβερπουλ, όταν έκανε χατ-τρικ στη νίκη της Νιουκάστλ με 3-0, με τον Κόουλ να ψηφίζεται καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος.

Άλαν Σίρερ (1993-94, 1994-95, 1995-96)
Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (260 γκολ) δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη σχετική λίστα. Μόνο που ο Σίρερ δεν κατάφερε να φτάσει μόνο μία φορά τα 30 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά τρεις! Το 1993-94 μπορεί να είδε την πλάτη του Κόουλ, όμως έφτασε τα 31 τέρματα, το 1994-95 πέτυχε 34 τέρματα και το 1995-96 σημείωσε 31 γκολ. Τις δύο τελευταίες φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ σε όλα τα παραπάνω επιτεύγματα έφτασε με τη φανέλα της Μπλάκμπερν.

Κέβιν Φίλιπς (1999-00)
Συνέβαλλε τα μέγιστα στην άνοδο της Σάντερλαντ στην Πρέμιερ Λιγκ το 1999 και την αμέσως επόμενη σεζόν έκανε πράγματα και θαύματα στα «μεγάλα σαλόνια». Τον Οκτώβριο αναδείχθηκε παίκτης του μήνα, ενώ συνολικά πέτυχε 30 τέρματα και ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ωστόσο, τα επιτεύγματά του εκείνη τη χρονιά ξεπέρασαν τα αγγλικά σύνορα, καθώς ο Κέβιν Φίλιπς κατέκτησε και το «Χρυσό Παπούτσι», ως πρώτος σκόρερ όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μέχρι και σήμερα είναι ο μοναδικός Άγγλος που τα έχει καταφέρει.

Τιερί Ανρί (2003-04)
Η σεζόν της αήττητης κατάκτησης του πρωταθλήματος από την Άρσεναλ είχε πολλούς πρωταγωνιστές, όμως ο... απόλυτος πρωταγωνιστής δεν ήταν άλλος από τον Τιερί Ανρί. Εκτός από τον τίτλο του πρωταθλητή, εκείνη τη σεζόν ο Γάλλος επιθετικός είχε και πολλές ατομικές διακρίσεις. Αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ με 30 τέρματα, ενώ έκανε δικό του και το «Χρυσό Παπούτσι» του πρώτου σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων.

Κριστιάνο Ρονάλντο (2007-08)
Ο CR7 είχε ήδη αρχίσει να γίνεται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη και εκείνη η σεζόν ήταν – με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη – η καλύτερη του στην Αγγλία. Εκτός από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και της Πρέμιερ Λιγκ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε ατομικό επίπεδο ο Ρονάλντο «σάρωσε» τα πάντα. Με τα 31 τέρματα που σημείωσε στο πρωτάθλημα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ και κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι», ως ο πρώτος μη κλασικός επιθετικός που κατάφερνε κάτι τέτοιο.

Ρόμπιν Φαν Πέρσι (2011-12)
Η πρώτη του σεζόν ως αρχηγός της Άρσεναλ ήταν ταυτόχρονα και η τελευταία του στην ομάδα. Ωστόσο, πριν αποχωρήσει για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Φαν Πέρσι είχε την πιο παραγωγική του χρονιά στα αγγλικά γήπεδα. Πέτυχε 30 τέρματα στο πρωτάθλημα, που όμως δεν αρκούσαν στους «κανονιέρηδες» για να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου. Έτσι, το καλοκαίρι του 2012 έφυγε για αυτό το λόγο, με τον ίδιο να στέφεται πρωταθλητής από την πρώτη του χρονιά στην Γιουνάιτεντ.

Λουίς Σουάρες (2013-14)
Σχεδόν μόνος του πήγε να οδηγήσει την Λίβερπουλ στην κατάκτηση της παρθενικής της Πρέμιερ Λιγκ το 2014. Οι «κόκκινοι» σχεδόν... αυτοκτόνησαν στο φινάλε της σεζόν, παρά τις συγκλονιστικές εμφανίσεις του Σουάρες. Σε 33 συμμετοχές ο Ουρουγουανός επιθετικός σημείωσε 31 τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα, ψηφίστηκε MVP της σεζόν και έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος που έφτανε σε αυτό το επίτευγμα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Στο τέλος εκείνης της σεζόν πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα.

 

Τελευταία Νέα