Η δημιουργία του Μαουρίσιο Ποκετίνο

Gazzetta team
Η δημιουργία του Μαουρίσιο Ποκετίνο

bet365

Από τον μαθητή του Κρόιφ μέχρι τον Γερμανό ταξιδευτή, το FourFourTwo φωτίζει την ποδοσφαιρική καριέρα των κορυφαίων τεχνικών της Premier League.

Δύο άνδρες πλησιάζουν την πόρτα του σπιτιού ενός αγρότη στο Μέρφι, ένα προάστιο 4.000 κατοίκων στο Σάντα Φε. Είναι οι πρώτες μέρες του 1985 και ύστερα από οδήγηση τριών ωρών με ένα Fiat 147, φτάνουν στις 2 το πρωί. Οι δύο άνδρες είναι οι επικεφαλής του scouting των Ακαδημιών της Νιούελς Ολντ Μπόις, Μαρσέλο Μπιέλσα και Χόρχε Γκρίφα, και ο αγρότης είναι ο Έκτορ Ποκετίνο, πατέρας του 13χρονου, Μαουρίσιο.

Είναι σίγουροι ότι εκεί βρίσκεται ένα τρομερό ταλέντο για την επόμενη γενιά της Νιούελς. Αν και αμυντικός, ο μικρός Ποκετίνο σκόραρε συνέχεια σαν επιθετικός στην τοπική ομάδα. Χτυπούν την πόρτα. Ενας κοιμισμένος, Εκτορ, ανοίγει. «Μπορούμε να μιλήσουμε στον γιο σας;». Οι γονείς ξυπνούν αμέσως τον μικρό Μαουρίσιο. «Κοίτα τον, Χόρχε! Εχει πόδια ποδοσφαιριστή» λέει ο Μπιέλσα στον Γκρίφα.

Επτά χρόνια αργότερα, πλέον σαν πρώτος προπονητής, ο Μπιέλσα έδωσε στο πουλέν του - που είχε γίνει βασικός σέντερ-μπακ της πρώτης ομάδας - να κάνει μια εργασία. «Για την επόμενη πέμπτη θέλω τον φάκελό σου για την Σαν Λορέντζο» είπε στον 20χρονο. «Και μην ξεχάσεις, διάβασε τρεις εφημερίδες για το τελευταίο παιχνίδι τους και ό,τι γράψει η 'El Grafico' την Τρίτη».

Ο στόπερ της Νιούελς μελέτησε τα όπλα και τις αδυναμίες της Σαν Λορέντζο. Τις κομπίνες στις στημένες φάσεις και πόσο δύσκολο ήταν να μαρκάρεις τον επιθετικό, Αλμπέρτο Ακόστα. «Βοηθούσε να βρεις απαντήσεις στο γήπεδο» θυμήθηκε αργότερα ο Ποκετίνο. Αν ήταν γραφτό για κάποιον να γίνει προπονητής, αυτός ήταν ο Ποκετίνο και ο Μπιέλσα το ήξερε. Ηταν ο πιο έμπιστος άνθρωπός του μέσα στο γήπεδο σε μία Νιούελς που με παίκτες από τα τμήματα υποδομής και high-pressing νίκησε την Μπόκα Τζούνιορς στη μάχη του τίτλου το 1991 και την επόμενη σεζόν έφτασε στον τελικό του Copa Libertadores.

Ο Ποκετίνο έγινε παίκτης της Εσπανιόλ το 1994 και το ποσό της μεταγραφής διατέθηκε αρχικά από τον ιδιοκτήτη τοπικής εφημερίδας, Χοσέ Μανουέλ Λάρα. «Είμαι ευγνώμων στον Λάρα που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω σε ένα τόσο σημαντικό club όπως είναι η Εσπανιόλ» είπε στην παρουσίασή του ο Ποκετίνο. «Είμαι σκληρός, όμως δεν κάνω ποτέ τίποτα με κακή πρόθεση». Το σχόλιο αυτό δεν έμελλε να αποδειχθεί προφητικό.

Σε 10 σεζόν σε δύο θητείες με την Εσπανιόλ, ο Ποκετίνο είδε 13 κόκκινες κάρτες. Μόλις 8 παίκτες έχουν αποβληθεί περισσότερες φορές στην La Liga. Ομως όταν δεν έβλεπε κόκκινες, ο Ποκετίνο εντυπωσίαζε. Το 1996-97, ο Αργεντινός ήταν ο ηγέτης μιας άμυνας που κράτησε άσφαιρη την Μπαρτσελόνα του Ρονάλντο των 47 γκολ και το 2000 η Εσπανιόλ κατέκτησε το Copa del Rey - το πρώτο της τίτλο τα τελευταία 60 χρόνια.

«Ο Ποκετίνο είχε σπουδαίο χάρισμα στα αποδυτήρια» εξήγησε αργότερα ο προπονητής του, Πάκο Φλόρες. «Ηταν επίσης ένας δυνατός κρίκος ανάμεσα σε παίκτες και οπαδούς. Εβλεπε τη σημασία που έχει αυτό». Εφυγε για την Παρί Σεν Ζερέν τον Ιανουάριο του 2001 και έχασε στον τελικό του Κυπέλλου το 2003 πριν παίξει για 6 μήνες στην Μπορντό. Στη συνέχεια δέχθηκε μεγάλη μείωση αποδοχών για να επιστρέψει στο 'σπίτι' του και την Εσπανιόλ, η οποία ήταν στον πάτο της La Liga.

Οι Pericos με τον Ποκετίνο στο κέντρο της άμυνας δεν έχασαν κανένα ματς μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι τραυματισμοί και η κόντρα του με τον προπονητή, Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα, μείωσαν την επιρροή του και κρέμασε τα παπούτσια του στο τέλος του 2005-06. Τρία χρόνια αργότερα είχε επιστρέψει, σαν προπονητής της γυναικείας ομάδας της Εσπανιόλ.

Ο Μπιέλσα - που κάποτε φώναξε στον Ποκετίνο «είσαι σκατά αμυντικός» όταν ψηφίστηκε ο καλύτερος στην La Liga - δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο περήφανος που βρέθηκε στο Μέρφι εκείνο το πρωινό. Ο Ποκετίνο βρέθηκε τελικά στην Αγγλία για να ξορκίσει τους δαίμονες αφού στο Mundial του 2002 είχε 'κάνει' πέναλτι στον Μάικλ Οουεν στη νίκη της Αγγλίας επί της Αργεντινής με 1-0.

«Κάποια πράγματα είναι πολύ προφανή, δεν έχει νόημα να τα συζητάς» έχει πει, υποστηρίζοντας πάντα ότι δεν ήταν πέναλτι. «Πάρτε για παράδειγμα το χέρι του Θεού του Μαραντόνα. Πιστεύετε ότι ο Πίτερ Σίλτον θα τον ρωτήσει αν ήταν χέρι; Όλοι το είδαν. Ο Όουεν ξέρει ότι δεν ήταν πέναλτι. Δεν υπάρχει νόημα να τον ρωτήσεις γι’ αυτό».

Η δημιουργία του Γίργκεν Κλοπ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα