Αφρικανικά «διαμάντια» αξίας εκατομμυρίων

Αφρικανικά «διαμάντια» αξίας εκατομμυρίων

bet365

Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του Κογκολέζου Σεντρίκ Μπακαμπού σε ομάδα της Κίνας, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις πιο ακριβές μεταγραφές Αφρικανών ποδοσφαιριστών στην ιστορία.

Είναι μια περίπτωση, σαν ένα νόμισμα που έχει δύο όψεις. Η μία, τα 40 εκατομμύρια ευρώ, που πλήρωσε η Μπεϊζίνγκ Γκουοάν στην Βιγιαρεάλ, προκειμένου να κάνει δικό της τον Κογκολέζο φορ. Η άλλη, τα 34 εκατομμύρια σε φόρους, που καλείται να πληρώσει ο κινεζικός σύλλογος. Αν συνυπολογιστούν οι συγκεκριμένοι φόροι, τότε το ποσό της μεταγραφής ανέρχεται στα 74 εκατομμύρια ευρώ και ο Σεντρίκ Μπακαμπού αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει τους επόμενους πέντε της σχετικής λίστας από τη «Μαύρη Ήπειρο».

Ναμπί Κεϊτά
Το όνομά του επανήλθε πάλι στο προσκήνιο αυτές τις μέρες, μετά τη φημολογούμενη επιθυμία της Λίβερπουλ να τον εντάξει στο δυναμικό της από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η Λειψία έκοψε κάθε τέτοια κουβέντα, δηλώνοντας πως ο ποδοσφαιριστής θα μετακομίσει στο Άνφιλντ το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως ήταν και η αρχική συμφωνία των δύο ομάδων, πριν από λίγους μήνες. Τότε, οι «κόκκινοι» έδιναν τα χέρια με το γερμανικό σύλλογο, για πληρωμή της ρήτρας των 48 εκατομμυρίων λιρών για τον μέσο από τη Γουϊνέα. Με αυτό το ποσό, ο Ναμπί Κεϊτά γινόταν η πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού ποδοσφαιριστή, πριν τον προλάβει ο Σεντρίκ Μπακαμπού.

Μοχάμεντ Σαλάχ
Ο άνθρωπος που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φετινής Λίβερπουλ και ένας από τους πιο φορμαρισμένους σε όλη την Ευρώπη δεν τα είχε καταφέρει στο πρώτο του πέρασμα από την Αγγλία. Στην Τσέλσι δεν «έπιασε», με την απόδοσή του να ανεβαίνει, όταν μετακόμισε στην Ιταλία, πρώτα για λογαριασμό της Φιορεντίνα και στη συνέχεια της Ρόμα. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι η Λίβερπουλ έδωσε στην Ρόμα 37 εκατομμύρια λίρες και σίγουρα δεν το μετάνιωσε. Ο Αιγύπτιος άσος είναι με διαφορά ο MVP των «κόκκινων» τη φετινή σεζόν, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2017.

Σαντιό Μανέ
Ο πρώτος του σταθμός στην Αγγλία ήταν το 2014 η Σαουθάμπτον. Μια εξαιρετική διετία στους «Αγίους» τον έκανε περιζήτητο σε όλη την Ευρώπη, όμως τελικά ο Σεναγαλέζος παρέμεινε στο Νησί. Η Λίβερπουλ αναδείχθηκε νικήτρια στην κούρσα της απόκτησής του, έναντι 34 εκατομμυρίων λιρών. Ένα ποσό, που τότε τον καθιστούσε ως την πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού ποδοσφαιριστή. Η απουσία του πέρσι την περσινή σεζόν, λόγω του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και ενός τραυματισμού, κόστισε αγωνιστικά στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, όμως φέτος η Μανέ διανύει μία εξαιρετική σεζόν. Και ειδικά, τώρα, με την αποχώρηση του Κουτίνιο, θα έχει περισσότερο... χώρο στην ενδεκάδα των «κόκκινων».

Ερίκ Μπαϊγί
Στην εποχή Μουρίνιο τα μεταγραφικά «μπαμ» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πολλά, όμως ποιος θυμάται ότι η πρώτη μεταγραφή του Special One στο Ολντ Τράφορντ ήταν ο Ιβοριανός κεντρικός αμυντικός; 30 εκατομμύρια λίρες έδωσαν οι «κόκκινοι διάβολοι» στην Βιγιαρεάλ πέρσι το καλοκαίρι για να κάνουν δικό τους τον Ερίκ Μπαϊγί. Ο στόπερ από την Ακτή Ελεφαντοστού έγινε από την πρώτη στιγμή βασικός στο κέντρο της άμυνας της Γιουνάιτεντ, όμως φέτος είναι στα «πιτς» από τον Οκτώβριο, λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο.

Ισλάμ Σλιμανί
Οι εμφανίσεις του με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας την τριετία 2013-2016 ήταν αυτές που τον έβαλαν στο στόχαστρο ομάδων από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ειδικά την τελευταία σεζόν, ο Αλγερινός «έβγαλε μάτια», πετυχαίνοντας 31 τέρματα, με την Λέστερ (εν ενεργεία πρωταθλήτρια Αγγλίας τότε) να δαπανά 28 εκατομμύρια λίρες την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου για να τον αποκτήσει. Η πρώτη του χρονιά στο Νησί ήταν απογοητευτική, με μόλις 8 γκολ σε 29 αγώνες, με την Λέστερ να σκέφτεται κάποια στιγμή ακόμη και να τον πουλήσει.

 

Τελευταία Νέα