Η Boxing Day των γκολ (vids)

Η Boxing Day των γκολ (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται κάποια από τα παιχνίδια της Boxing Day στην Πρέμιερ Λιγκ, που τα γκολ έπεσαν «βροχή».

Η ιστορία της Boxing Day ξεκινά από το 1860 και την αναμέτρηση της Σέφιλντ με την Χάλαμ (2-0). Από τότε, έχουν περάσει 157 χρόνια και οι Άγγλοι συνεχίζουν να περνούν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στα γήπεδα. Ένα έθιμο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του αγγλικού ποδοσφαίρου και μάλιστα, πολλές φορές οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν προσφέρει γκολ και θέαμα στις 26 Δεκεμβρίου.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Νιούκαστλ 4-3 (2012)
Αν και πρωτοπόροι, οι «κόκκινοι διάβολοι» δυσκολεύθηκαν ιδιαίτερα από τις «καρακάξες», που βρίσκονταν κοντά στην επικίνδυνη ζώνη. Τα τρία γκολ των φιλοξενούμενων (Περχ, Έβανς αυτ., Σισέ) έδιναν κάθε φορά προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, όμως ισάριθμες φορές οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν (Έβανς, Εβρά, Φαν Πέρσι). Ώσπου, στο φινάλε, ο Τσιτσαρίτο ολοκλήρωσε την ανατροπή, διαμορφώνοντας το τελικό 4-3 για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τσέλσι – Άστον Βίλα 4-4 (2007)
Το παιχνίδι που σημειώθηκαν τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία της Boxing Day, στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ. Παρά τα δύο γκολ του Μαλόνεϊ για τους φιλοξενούμενους, οι «μπλε» αντέδρασαν και έφεραν τα πάνω-κάτω στο παιχνίδι, με δύο τέρματα από τον Σεφτσένκο και άλλο ένα από τον Άλεξ. Παρά το γεγονός πως η Βίλα έπαιζε με παίκτη λιγότερο, ισοφάρισε σε 3-3 με τον Λόρσεν. Η Τσέλσι - που στο μεταξύ είχε μείνει κι αυτή με δέκα παίκτες – πήρε εκ νέου προβάδισμα με τον Μπάλακ, όμως στο τελευταίο λεπτό, ο Μπάρι ισοφάρισε με πέναλτι για τους «χωριάτες», στο τελικό 4-4.

Γουίγκαν – Μάντσεστερ Σίτι 4-3 (2005)
Οι «πολίτες» δεν είχαν ακόμη... λεφτά και δυναμική, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο παιχνίδι να είναι ανάμεσα σε δύο ομάδες, που είχαν μόλις ένα βαθμό διαφορά. Η Σίτι μπορεί να προηγήθηκε νωρίς με τον Σιμπιέρσκι, όμως στη συνέχεια γνώρισε... κατηφόρα. Δύο γκολ από τον Ρόμπερτς και ένα από τους ΜακΚάλοχ και Καμαρά έφεραν την αναμέτρηση στο εντυπωσιακό 4-1 υπέρ της Γουίγκαν. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 4-3 με τους Μπάρτον και Κόουλ.

Τσάρλτον – Τσέλσι 4-2 (2003)
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε ήδη βάλει τα λεφτά του και οι «μπλε» διεκδικούσαν το πρωτάθλημα, εβρισκόμενοι μόλις ένα βαθμό μακριά από την κορυφή. Ωστόσο, η Τσάρλτον κατάφερε να μετατρέψει τα όνειρα σε εφιάλτη. Μόλις στο 1’ προηγήθηκε με τον Χρέινταρσον, με τον Τέρι να ισοφαρίζει λίγο αργότερα. Η συνέχεια, όμως, εξελίχθηκε σε μονόλογο των γηπεδούχων. Χόλαντ, Γιόχανσον και Ούελ ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 4-1, με τον Γκούντιονσεν απλά να μειώνει σε 4-2, ένα αποτέλεσμα που απομάκρυνε την Τσέλσι από την διεκδίκηση του τίτλου.

Άρσεναλ – Λέστερ 6-1 (2000)
Οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες στη δεύτερη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, το παιχνίδι εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο, με αυτόν τον... ρόλο του πρωταγωνιστή να έχει ονοματεπώνυμο. Τιερί Ανρί. Ο Γάλλος φορ σημείωσε χατ-τρικ, ενώ τα άλλα τέρματα των «κανονιέρηδων» πέτυχαν οι Βιεϊρά, Λιούνμπεργκ και Άνταμς. Για τις «Αλεπούδες» είχε μειώσει προσωρινά ο Ακινμπίγι.

Μίντλεσμπρο – Έβερτον 4-2 (1996)
Τι κι αν είχε παίκτες επιπέδου Ραβανέλι, Ζουνίνιο και Έμερσον, η «Μπόρο» βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Στην Boxing Day εκείνης της σεζόν έδειξε δείγματα των δυνατοτήτων της. Προηγήθηκε δύο φορές (Χίγκνετ, Μπλάκμορ), ωστόσο ισοφαρίστηκε εις διπλούν (Άνσγουρθ, Φέργκιουσον). Στην επανάληψη, αυτός που «καθάρισε» ήταν ο Ζουνίνιο, ο οποίος με δύο τέρματα διαμόρφωσε το τελικό 4-2 επί της Έβερτον.

Σέφιλντ Γουένσντεϊ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 (1992)
Οι «κόκκινοι διάβολοι» του νεοαποκτηθέντα Ερίκ Καντονά είχαν ξεκινήσει την αντεπίθεσή τους για την επιστροφή στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, όμως τα βρήκαν σκούρα στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 3-0 (Χερστ, Μπράιτ, Σέρινταν), όμως στο τελευταίο 25λεπτο η Γιουνάιτεντ κατάφερε να σώσει την παρτίδα, ισοφαρίζοντας σε 3-3, με τα δύο γκολ του ΜακΛερ και το ένα του Καντονά.

Boxing Day 1963
Δεν πρόκειται ούτε για ένα μεμονωμένο παιχνίδι, ούτε για την περίοδο της Πρέμιερ Λιγκ. Ωστόσο, μπορεί να γίνει μια εξαίρεση, καθώς πριν από 54 χρόνια, το μακρινό 1963, οι τερματοφύλακες του αγγλικού πρωταθλήματος βίωσαν μια εφιαλτική 26η Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί σε δέκα παιχνίδια, σημειώθηκαν 66 τέρματα. Δηλαδή μέσος όρος 6,6 γκολ/αγώνα. Για την ιστορία, τα αποτελέσματα εκείνης της Boxing Day ήταν τα εξής: Μπλάκμπουλ-Τσέλσι 1-5, Μπέρνλι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-1, Φούλαμ-Ίπσουιτς 10-1, Λέστερ-Έβερτον 2-0, Λίβερπουλ-Στόουκ 6-1, Νότιγχαμ Φόρεστ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-3, Σέφιλντ Γουένσντεϊ-Μπόλτον 3-0, Γουέστ Μπρομ-Τότεναμ 4-4, Γουέστ Χαμ-Μπλάκμπερν 2-8 και Γουλβς-Άστον Βίλα 3-3.

 

Τελευταία Νέα