Η ανασκόπηση της Ligue 1 για το 2017

Gazzetta team
Η ανασκόπηση της Ligue 1 για το 2017

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό του 2017 στην Γαλλία. Το πρωτάθλημα της Μονακό και η αντεπίθεση της Παρί.

Η εκπληκτική Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ έκανε τη μεγάλη έκπληξη, κατακτώντας το πρωτάθλημα το 2017, όμως η μεταγραφική αντεπίθεση της Παρί και οι απώλειες των Μονεγάσκων έφεραν τα πάνω κάτω στο τέλος του έτους. Στη χρονιά-ορόσημο για την Ligue 1, που πλέον έχει τον πιο ακριβό παίκτη στον κόσμο οι Παριζιάνοι πήραν την απόφαση να ξοδέψουν πολλά και να μην επιτρέψουν ξανά σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Ο MVP

Ο Φαλκάο ξεκίνησε την περσινή σεζόν τραυματίας. Στις πρώτες 9 αγωνιστικές είχε μόλις 1 γκολ. Σιγά-σιγά, όμως, βρήκε ξανά τον παλιό καλό του εαυτό και στο 2017 ήταν εκπληκτικός. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με 21 γκολ και μετά την αποχώρηση των Μπαπέ και Μπερνάρντο Σίλβα το περασμένο καλοκαίρι αναγκάστηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει τους Μονεγάσκους από το χέρι και φέτος. Και το 2017 έκλεισε με εντυπωσιακό τρόπο. Μετά τα 10 του στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν πέτυχε άλλα 14 στο πρώτο μισό της φετινής, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στο ξεκίνημά της! Και όλα αυτά χωρίς να έχει το... σέρβις του Καβάνι στην Παρί. Ο Κολομβιανός βρήκε επιτέλους ξανά τον εαυτό του στο Μόντε Κάρλο και απολαμβάνει ξανά το ποδόσφαιρο.

Ο καθοδηγητής

Όλοι ήξεραν ότι μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία της Μονακό, κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια της θα έκαναν το επόμενο βήμα. Οι Μονεγάσκοι έβαλαν πολλά εκατομμύρια στα ταμεία τους, επένδυσαν αρκετά από αυτά στα επόμενα αστέρια τους, όμως οι δυσκολίες αποδείχθηκαν μεγαλύτερες από αυτές που περίμεναν. Παρόλα αυτά, η Μονακό κλείνει το 2017 στη δεύτερη θέση (στο -9 από την Παρί) και ο Ζαρντίμ είναι δικαιωματικά ο καλύτερος προπονητής στην Ligue 1 το 2017. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις προπονητικές επιλογές της Ναντ, με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν και τον Ρανιέρι στο πρώτο μισό της φετινής, ενώ παρά την πολύ καλή τους δουλειά σε Λυών και Μαρσέιγ αντίστοιχα οι Ζενεσιό και Γκαρσία βρίσκονται πίσω από τον Λουσιέν Φαβρ, που παρά το πολύ κακό φετινό ξεκίνημα δείχνει να βρίσκει ξανά την ισορροπία στη Νις. Όσο για τον Έμερι; Έχασε το πρωτάθλημα πέρυσι, θα το πάρει φέτος, όμως είναι κοινό μυστικό ότι το προσεχές καλοκαίρι οι δρόμοι του με την Παρί θα χωρίσουν...

Η μεταγραφή

Η ομάδα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν η Παρί. Όχι γιατί ο Ντίας για παράδειγμα στην Λυών, ο Λουίζ Γκουστάβο στην Μαρσέιγ ή ο Κεϊτά στην Μονακό δεν έχουν κάνει τη διαφορά. Αλλά όταν μιλάμε για τους Μπαπέ και Νεϊμάρ, τότε το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο. Και η μεταγραφή του τελευταίου, που πλέον είναι ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στην ιστορία αλλάζει τις ισορροπίες. Όχι μόνο στην Ligue 1, αλλά στην Ευρώπη. Ο Βραζιλιάνος, λοιπόν, κόστισε 220 εκατ. ευρώ στους Παριζιάνους και μπορεί στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν να τα έχει κάνει θάλασσα με τα πέναλτι με τον Καβάνι, αλλά είναι σταθερά από τους καλύτερους παίκτες της Παρί και τελευταία δείχνει να ανεβάζει και άλλο ταχύτητα. Πέρα από την καλύτερη μεταγραφή στο 2017, αποτελεί και την κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος.

Το ταλέντο

Εδώ και αν οι υποψηφιότητες είναι πολλές. Παραδοσιακά, άλλωστε, η Ligue 1 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές ταλέντων παγκοσμίως. Στους Λαφόντ (Τουλούζ), Σαρ (Νις), Λόπεζ (Μαρσέιγ) και Μπλας (Γκινγκάμπ) προστέθηκε ο Αουάρ (Λυών). Κανένας τους δεν έχει κλείσει τα 20 χρόνια, αλλά όταν μιλάμε για το μεγαλύτερο ταλέντο, έστω και αν έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να μην τον σκεφτόμαστε ως τέτοιο, είναι ο Κιλιάν Μπαπέ. Ο teenager των 180 εκατ. ευρώ τελείωσε το 2017 ως ο κορυφαίος Γάλλος σκόρερ στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήμα με 32 γκολ! Κάθε φορά που παίζει δείχνει όλο και καλύτερος και αν βελτιώσει τα τελειώματά του, τα νούμερά του θα ξεφύγουν. Πρωταθλητής με την Μονακό, κλείνει το έτος ξανά στην πρώτη θέση και ετοιμάζεται για τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του. Απλά εκπληκτικός.

Τα καλύτερα γκολ

 

Τελευταία Νέα