Ανασκόπηση της Bundesliga για το 2017

Ανασκόπηση της Bundesliga για το 2017

bet365

Η Μπάγερν ήταν για ακόμη μία χρονιά κυρίαρχος στην Bundesliga. Διαβάστε την ανασκόπηση της χρονιάς στην Γερμανία στο FourFourTwo του gazzetta.gr.

Το 2017 ξεκίνησε με την Μπάγερν στην κορυφή και τελείωσε με τους Βαυαρούς στην ίδια θέση, παρά το γεγονός ότι το ξεκίνημα στη φετινή σεζόν αποδείχθηκε περίπλοκο μέχρι την απόλυση του Κάρλο Αντσελότι. Το θέαμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο, οι νεαροί προπονητές δίνουν άλλον τόνο, τα ταλέντα νέο ενδιαφέρον και πέρα από την Μπάγερν η Bundesliga παραμένει σούπερ ανταγωνιστική.

Οι πρωταθλητές

Η Λειψία στην πρώτη της σεζόν στην Bundesliga αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Μπάγερν στη μεγαλύτερη διάρκεια. Στο τέλος, όμως, ο πέμπτος συνεχόμενος τίτλος, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ, ήρθε με τους Βαυαρούς στο +15 στην κορυφή. Η Ντόρτμουντ έδειξε σημάδια κατάρρευσης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και τερμάτισε τρίτη, ενώ η Χόφενχαϊμ εξασφάλισε την παρουσία της στα προκριματικά του Champions League, κατακτώντας την τέταρτη θέση. Στις εκπλήξεις της σεζόν ήταν η επιστροφή της Κολωνίας στην Ευρώπη και η έβδομη θέση της Φράιμπουργκ. Ντάρμσταντ και Ίνγκολσταντ επέστρεψαν στη δεύτερη κατηγορία, ενώ η Βόλφσμπουργκ εξασφάλισε την παραμονή μέσω των μπαράζ με την Μπράουνσβαϊγκ. Στο Κύπελλο η Ντόρτμουντ έσπασε την κατάρα των χαμένων τελικών και έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου, του πρώτου στην καριέρα του Τόμας Τούχελ.

Οι Ταύροι έχουν... φτερά

Η Λειψία εξασφάλισε τη σεζόν 2015-16 την άνοδο για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της στην Bundesliga και με ταπεινότητα δεν είχε καν στόχο την Ευρώπη. Ναι μεν ήταν κρυφός πόθος, αλλά κανένας δεν είπε στον Χάζενχουτλ, που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2016 ότι η σεζόν θα είναι αποτυχημένη αν δεν έρθει μία από τις 6 πρώτες θέσεις. Κι όμως, οι Ταύροι εντυπωσίασαν, τερμάτισαν στη δεύτερη θέση και ήταν η ευχάριστη έκπληξη της περσινής σεζόν, κερδίζοντας μία θέση στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2017-18. Η Λειψία κέρδισε στο νήμα τις εντυπωσιακές Φράιμπουργκ και Κολωνία.

Ο killer που προτίμησε την Κίνα

Μέσα σε λίγους μήνες η Κολωνία έφτασε από το ζενίθ στο ναδίρ. Σε σχέση με το τέλος της περσινής σεζόν και το ξεκίνημα της φετινής η μεγάλη αλλαγή ήταν μία: ο Αντονί Μοντέστ. Ο Γάλλος επιθετικός τελείωσε τη σεζόν 2016-17 με 25 γκολ, με τα 12 από τα αυτά να έρχονται ημερολογιακά στο 2017 και το κενό του ήταν τόσο μεγάλο, που από την 6η θέση οι Τράγοι έχουν βρεθεί φέτος στον πάτο, πετυχαίνοντας τη μοναδική τους νίκη στην τελευταία αγωνιστική πριν τη χειμερινή διακοπή. Ο Μοντέστ προτίμησε τα χρήματα της Κίνας και αποδείχθηκε ο σημαντικότερος λόγος της κατάρρευσης της Κολωνίας, που οδήγησε και στην απόλυση του δίδυμου της επιτυχίας: του τεχνικού διευθυντή Σμάντκε και του προπονητή Στέγκερ.

Με την αύρα του Χάινκες

Το πρώτο μισό της φετινής σεζόν έχει να δείξει εντυπωσιακές ανατροπές. Η Ντόρτμουντ του Πέτερ Μπος ξεκίνησε φουριόζα, έκανε εντυπωσιακό σερί, έσπασε ρεκόρ και με την Μπάγερν του Αντσελότι να είναι υποτονική, όλα έδειχναν ότι οι Βεστφαλοί επέστρεψαν ξανά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Οι υπόλοιπες εξισώσεις του πρωταθλήματος αρχικά έδειχναν σταθερές, αλλά με το τέλος του πρώτου γύρου τα πάντα άλλαξαν. Η αύρα του Γιουπ Χάινκες έφερε τους Βαυαρούς στο +11 στην κορυφή, ο Στέγκερ κλήθηκε να φέρει τη σταθερότητα μετά την απόλυση του Μπος στην Μπορούσια, ενώ Σάλκε και Λεβερκούζεν έκαναν την αντεπίθεσή τους για να τελειώσουν το έτος στην τετράδα, εκτός της οποίας μένει στην ισοβαθμία η Λειψία, που δεν κατάφερε να διαχειριστεί παράλληλα και τις υποχρεώσεις της στο Champions League. Στις δυσάρεστες εκπλήξεις Βέρντερ, Αμβούργο και Κολωνία, που έχουν μείνει στην τελευταία τριάδα.

Οι βασιλικοί μπλε επιστρέφουν

Ο Ντομένικο Τεντέσκο ήταν ο μοναδικός προπονητής που ολοκλήρωσε τα σεμινάρια της Ομοσπονδίας με βαθμό καλύτερο από εκείνον του Γιούλιαν Νάγκελζμαν. Και πέρυσι πήρε την πρώτη του δουλειά, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο να κρατήσει την Άουε στη δεύτερη κατηγορία. Και τα πήγε τόσο καλά, που έκανε πολύ γρήγορα το άλμα στην Bundesliga, με τον τεχνικό διευθυντή Χάιντελ να του δίνει τη δουλειά στη Σάλκε μετά την απόλυση του Βάιντσιρλ. Και με το τέλος του πρώτου γύρου οι βασιλικοί μπλε είναι στη δεύτερη θέση! Διεκδικητές του τίτλου δεν πρόκειται να γίνουν στο -11, αλλά ο νεαρός τεχνικός έχει κάνει εκπληκτική δουλειά και μαζί με τους παίκτες του αποτελούν τη μεγαλύτερη έκπληξη στο πρώτο μισό της σεζόν. Ακόμη μεγαλύτερη και από την εκπληκτική Άουγκσμπουργκ, που από το πουθενά κάνει όνειρα Ευρώπης.

Γράφει ιστορία ο Λεβαντόφσκι

Ο Γκορέτσκα τραυματίστηκε λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου και έμεινε στις 11 συμμετοχές, ο Κεϊτά έδειξε σε αρκετές φορές να έχει το μυαλό του στην... Λίβερπουλ, ο Μπόατενγκ έγινε αμέσως ο ηγέτης της Άιντραχτ, όμως ο καλύτερος του πρώτου γύρου ήταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Σταθερός, «φονικός», ολοκλήρωσε με 15 γκολ σε 17 αγωνιστικές τον πρώτο γύρο. Σημείο αναφοράς στην επίθεση των πρωταθλητών και αναντικατάστατος. Έφτασε τις 100 συμμετοχές με την Μπάγερν στην Bundesliga και με τα 82 γκολ σε αυτές, πέτυχε την καλύτερη επίδοση από κάθε άλλον. Μέχρι να τελειώσει ο πρώτος γύρος, μάλιστα, μπήκε στο top 10 των σκόρερ όλων των εποχών στην Bundesliga (στη 10η θέση μαζί με τον Γιοχάνες Λερ) και αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο των γκολ ανά παιχνίδι είναι στην τρίτη θέση πίσω μόνο από τους Χάινκες και Μίλερ με 166 γκολ σε 242 παιχνίδια!

Το πρόβλημα του Γκέτσε

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ότι ο Μάριο Γκέτσε θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης επ’ αόριστον. Τελικά, έστω και αν οι Βεστφαλοί προσπάθησαν να διαρρεύσουν όσο λιγότερες λεπτομέρειες γίνεται, έγινε γνωστό ότι ο σκόρερ του τελικού του Μουντιάλ 2014 πάσχει από μυοπάθεια. Ο οργανισμός του δεν μπορούσε να μεταβολίσει το λίπος. Ο Γκέτσε εισήχθη σε ειδική κλινική, άλλαξε τη διατροφή του, πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά στο τέλος επιβραβεύθηκε. Τον Αύγουστο εμφανίστηκε στην αρχική ενδεκάδα της Ντόρτμουντ στην πρεμιέρα της Bundesliga απέναντι στην Βόλφσμπουργκ! Η θέλησή του ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα προβλήματα της θεραπείας και κατάφερε να σώσει την καριέρα του.

Από τη... σύνταξη στην κορυφή

Ο καλός του φίλος Ούλι Χένες του τηλεφώνησε και εκείνος απλά δεν μπορούσε να του πει όχι. Η Μπάγερν βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση μετά την απόλυση του Αντσελότι και ο Γιουπ Χάινκες επέστρεψε από τη σύνταξη για να σώσει την κατάσταση, παρά τις ενστάσεις της οικογένειάς του για την κατάσταση της υγείας του. Άλλωστε, να κάθεσαι στον πάγκο της Μπάγερν σε ηλικία 72 ετών δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αύρα του, πάντως, έχει κάνει δουλειά μαζί φυσικά με τις ικανότητές του. Οι Γερμανοί έχουν να το λένε ότι όχι μόνο έκανε καλύτερη την ομάδα του, έχοντας μόνο μία ήττα σε όλες τις διοργανώσεις (από την Γκλάντμπαχ), αλλά έχει κάνει και όλους τους άλλους διεκδικητές χειρότερους! Το αστείο, φυσικά, συνεχίστηκε και με την κλήρωση της Μπάγερν με την Μπεσίκτας για τη φάση των «16» του Champions League. Για κάποιον που πολλοί πίστεψαν ότι το ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει, δείχνει ότι τα βασικά δεν έχουν αλλάξει... Και όταν επιστρέφεις τόσο δυναμικά στους πάγκους μετά τη «σύνταξη» το καλοκαίρι του 2013 είσαι το πρόσωπο της χρονιάς.

Τα καλύτερα γκολ

 

Τελευταία Νέα