Θριαμβευτές που έγιναν «μηδενικά»

Θριαμβευτές που έγιναν «μηδενικά»

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει τις ομάδες, που στο παρελθόν είχαν κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, όμως έμειναν χωρίς βαθμό σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κάποιες από τις απογοητεύσεις των φετινών ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν δύο πρώην πρωταθλήτριες Ευρώπης. Η Μπενφίκα των δύο κυπέλλων πρωταθλητριών (1961, 1962) και η Φέγενορντ του ενός (1970). Κι αν οι Ολλανδοί «χρύσωσαν το χάπι» με τη νίκη τους την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Νάπολι, οι «Αετοί της Λισαβόνας» δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε έναν βαθμό, μετρώντας έξι ήττες, σε ισάριθμους αγώνες.

Αυτό το «μηδενικό» σε ομίλους εμφανίστηκε για 20η φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό έχει συμβεί με ομάδες, χωρίς μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορία, όπως η Κόζιτσε, η Λέφσκι, η Μακάμπι Χάιφα, η Ντέμπρετσεν, η Ζίλινα και η Οτελούλ. Ωστόσο, μεταξύ αυτών, που δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε έναν πόντο σε ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι και ομάδες, που έχουν κατακτήσει στο παρελθόν ευρωπαϊκό τρόπαιο. Όπως, φέτος, η Μπενφίκα...

Μαρσέιγ (2013-14)
Η μοναδική γαλλική ομάδα που έχει στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, στο πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας, τη σεζόν 1992-93, νικώντας στον τελικό την Μίλαν. 20 χρόνια μετά, η Μαρσέιγ έγινε «παιχνιδάκι» στα χέρια της Ντόρτμουντ, της Άρσεναλ και της Νάπολι. Δε κατάφερε να πάρει ούτε βαθμό, με τις τρεις ομάδες να περνούν νικηφόρα από το Βελοντρόμ με το ίδιο σκορ, 1-2, ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση με 12 πόντους και την πρόκριση να κρίνεται στη διαφορά τερμάτων.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ (2011-12)
Η ομάδα που είχε κατακτήσει το Κύπελλο Εκθέσεων το 1967, μετά τους διπλούς τελικούς με την Λιντς, βρέθηκε το 2011 σε έναν όμιλο στο Τσάμπιονς Λιγκ, με Ρεάλ Μαδρίτης, Λυών και Άγιαξ. Οι πιθανότητές της για διάκριση ήταν από την αρχή ελάχιστες, όμως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν μπόρεσε να πάρει ούτε έναν πόντο, με συνολικό απολογισμό τερμάτων 3-22. Στην ιστορία, μάλιστα, έμεινε η εντός έδρας ήττα της την τελευταία αγωνιστική από την Λυών με 1-7, ένα σκορ που έδωσε την πρόκριση στους Γάλλους.

Ντιναμό Κιέβου (2007-08)
Η κορυφαία ομάδα στην ιστορία, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης έχει κατακτήσει δύο φορές στο παρελθόν το Κύπελλο Κυπελλούχων, το 1975 και το 1986, ενώ τρεις φορές έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, το 2007, γνώρισε έξι ήττες σε ισάριθμα ματς, όταν βρέθηκε σε όμιλο με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόμα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Μάλιστα, μακριά από το Κίεβο δεν είχε σημειώσει ούτε γκολ.

Άντερλεχτ (2004-05)
Κάτοχος τριών ευρωπαϊκών τροπαίων είναι η βελγική ομάδα, η οποία έχει σηκώσει δύο φορές το Κύπελλο Κυπελλούχων (1976, 1978) και μία φορά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1983). Η παρουσία της, όμως, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2004, αποδείχθηκε καταστροφική, ολοκληρώνοντας τον όμιλο χωρίς πόντο. Αντίπαλοι της Άντερλεχτ ήταν η Ίντερ, η Βέρντερ Βρέμης και η Βαλένθια.

Λεβερκούζεν (2002-03)
Η κάτοχος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1988 και φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002 αγωνίστηκε την αμέσως επόμενη σεζόν στους ομίλους με αντιπάλους την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Μακάμπι Χάιφα και τον Ολυμπιακό. Παρά την ήττα της με 6-2 από τους «ερυθρόλευκους» στην πρεμιέρα, η Λεβερκούζεν προκρίθηκε, μαζί με την Γιουνάιτεντ. Εκεί που τα βρήκε... σκούρα ήταν στην επόμενη φάση των ομίλων, όπου δε συγκέντρωσε ούτε ένα βαθμό στα παιχνίδια με Μπαρτσελόνα, Ίντερ και Νιουκάστλ.

 

Τελευταία Νέα