Ρόμα vs Λάτσιο: Αυτοί που πέρασαν... απέναντι

Ρόμα vs Λάτσιο: Αυτοί που πέρασαν... απέναντι

bet365

Απόψε διεξάγεται το “Derby della Capitale” και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη φανέλα τόσο της Ρόμα, όσο και της Λάτσιο.

Είναι το απόλυτο ντέρμπι της «Αιώνιας Πόλης». Ένα παιχνίδι, που ξεφεύγει από τα στενά αγωνιστικά πλαίσια, καθώς έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Οι οπαδοί των δύο ομάδων έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις, κάτι που έχουν εκφράσει ουκ ολίγες φορές στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και όχι μόνο. Μόλις ένα κοινό έχουν οι δύο ομάδες της Ρώμης και αυτό είναι το γήπεδο τους, το Ολίμπικο.

Στο σημερινό “Derby della Capitale” πρόσωπο του αγώνα δεν είναι άλλο από τον Αλεξάντερ Κολάροφ. Ο αριστερός μπακ της Ρόμα τίθεται αντιμέτωπος με την ομάδα, που είχε φορέσει τη φανέλα της για τρία χρόνια, από το 2007 έως το 2010. Μάλιστα, ως παίκτης της Λάτσιο, είχε σκοράρει απέναντι στη νυν ομάδα του, το 2009, διαμορφώνοντας το τελικό 4-2 υπέρ των «λατσιάλι».

Πριν τον Κολάροφ, όμως, έχουν υπάρξει κι άλλοι ποδοσφαιριστές, που πέρασαν... απέναντι και πήγαν από την Λάτσιο στην Ρόμα ή το αντίθετο. Ωστόσο, ελάχιστοι πήγαν απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη κι αυτό έγινε πολύ παλιά, τις δεκαετίες του ’30 και του ’50.

Σεμπαστιάνο Σιβίλια
Η παρουσία αμυντικών παγκόσμιας κλάσης (Καφού, Αλνταϊρ, Σάμουελ, Πανούτσι, Καντελά) εμπόδισε τον Σιβίλια να πάρει αρκετές ευκαιρίες στην Ρόμα. Έμεινε μόλις για μία σεζόν, 2001-2002, μετρώντας ελάχιστες συμμετοχές. Αφού έφυγε για την Πάρμα, το 2004 δόθηκε δανεικός στην Λάτσιο και ένα χρόνο μετά οι «λατσιάλι» τον απέκτησαν με κανονική μεταγραφή, αν και ο Ιταλός αμυντικός ήταν ήδη 32 ετών. Στην Λάτσιο έμεινε μέχρι το 2010, όταν και ολοκλήρωσε την καριέρα του, ενώ ήταν συμπαίκτης με τον Κολάροφ, σε όλο το διάστημα παραμονής του Σέρβου στην ομάδα.

Άντζελο Περούτσι
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ρόμα, όμως μετά από μία τριετία (1986-1989) λίγων συμμετοχών δόθηκε δανεικός στην Ελλάς Βερόνα. Μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του επέστρεψε στους «τζιαλορόσι», όμως τον Οκτώβριο του 1990 βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τιμωρήθηκε και το 1991 υπέγραψε στην Γιουβέντους, όπου απογειώθηκε η καριέρα του. Με την «Κυρία», ο Ιταλός τερματοφύλακας κατέκτησε τα πάντα και έγινε ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Για μία σεζόν βρέθηκε στην Ίντερ, πριν το 2000 η Λάτσιο δαπανήσει για χάρη του πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Στους «λατσιάλι» έμεινε μέχρι το 2007, όταν και αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του. Μάλιστα, ανακοίνωσε το «αντίο», μετά από ένα παιχνίδι κόντρα στην Ρόμα.

Ρομπέρτο Μούτσι
Προϊόν των ακαδημιών της Ρόμα, που το 1990 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Ο Ιταλός επιθετικός αγωνίστηκε για τις επόμενες τρεις σεζόν με τους «τζιαλορόσι», πριν φύγει για την Κάλιαρι και στη συνέχεια για την Ουντινέζε. Το 2003 επέστρεψε στην Ρώμη, αυτή τη φορά όμως για λογαριασμό της Λάτσιο. Ο Μούτσι μπορεί να μη βρισκόταν στις βασικές επιλογές της ενδεκάδας (ήταν ήδη 32 ετών, όταν πήγε), όμως με ένα δικό του γκολ, οι «λατσιάλι» απέφυγαν τον υποβιβασμό το 2005, χρονιά που αποχώρησε και ο ίδιος από την ομάδα.

Σίνισα Μιχάιλοβιτς
Ένας παίκτης, που είναι «καρμπόν» με το σημερινό πρόσωπο του ντέρμπι, Αλεξάντερ Κολάροφ. Σέρβοι, αριστερά μπακ και φαρμακερά πόδια στα στημένα και όχι μόνο. Η πλούσια καριέρα του Μιχάιλοβιτς στα ιταλικά γήπεδα ξεκίνησε το 1992, όταν πήρε μεταγραφή από τον Ερυθρό Αστέρα για την Ρόμα. Στους «τζιαλορόσι» έμεινε για μόλις δύο σεζόν, «τις χειρότερες της καριέρας μου», όπως δήλωνε τότε ο ίδιος. Για μια τετραετία βρέθηκε στην Σαμπντόρια και το 1998 υπέγραψε συμβόλαιο με την Λάτσιο. Ο Σέρβος μπακ αποτέλεσε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στις επιτυχίες των «λατσιάλι». Στα έξι χρόνια παραμονής του κατέκτησε – μεταξύ άλλων – το πρωτάθλημα Ιταλίας και το κύπελλο κυπελλούχων. Μάλιστα, είναι ο μοναδικός της λίστας, που στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας με μία από τις δύο ομάδες.

Ντιέγκο Φουσέρ
Μπορεί με την Μίλαν να κατέκτησε τα πάντα (κύπελλο πρωταθλητριών, ευρωπαϊκό σούπερ καπ, διηπειρωτικό, πρωτάθλημα Ιταλίας), όμως το καλύτερο ποδόσφαιρο στην καριέρα του το έπαιξε στην Λάτσιο, την εξαετία 1992-1998. Τότε, ο Φουσέρ έγινε διεθνής με την εθνική Ιταλίας, ενώ με τους «λατσιάλι» έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1998. Τελικά, το τρόπαιο το κατέκτησε ένα χρόνο μετά με την Πάρμα, στην οποία έμεινε μέχρι το 2001. Τότε, πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στην Ρώμη, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ρόμα. Ωστόσο, η παρουσία του στους «τζιαλορόσι» δεν ήταν πετυχημένη, με μόλις 15 συμμετοχές σε δύο χρόνια.

Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο
Ο «μονομάχος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ξεκίνησε την καριέρα του στην Λάτσιο, με την οποία αγωνίστηκε μόλις μία φορά στο Καμπιονάτο. Μετά από μία τριετία στην Μόντσα και άλλη μία τριετία στην Φότζια, ο Ντι Μπιάτζιο μπήκε στο στόχαστρο των «μεγάλων» της Ιταλίας. Τελικά, το 1995, η Ρόμα τον έκανε δικό της, με τον Ιταλό αμυντικό μέσο να αγωνίζεται για τέσσερα χρόνια στους «τζιαλορόσι». Μέσα σε αυτό το διάστημα εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους μέσους του ιταλικού ποδοσφαίρου, κερδίζοντας θέση βασικού στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Λιονέλο Μανφρεντόνια
Μία πολυτάραχη προσωπικότητα των ιταλικών γηπέδων, που ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Λάτσιο τη δεκαετία του ’70. Ο Ιταλός αμυντικός δεν άργησε να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα και γρήγορα βρέθηκε στην εθνική Ιταλίας. Όμως, εξίσου γρήγορα, ο χαρακτήρας του, του έκλεισε μια για πάντα την πόρτα της «σκουάντρα ατζούρα». Το 1980 αναμείχθηκε στο σκάνδαλο στημένων αγώνων “Totonero”, για το οποίο ο ίδιος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριών ετών, ενώ η Λάτσιο υποβιβάστηκε. Αφού επέστρεψε, το 1985 πήρε μεταγραφή για την Γιουβέντους και δύο χρόνια μετά έγινε παίκτης της Ρόμα. Οι φίλοι των «τζιαλορόσι» αντέδρασαν έντονα, όμως ο Μανφρεντόνια έγινε γρήγορα βασικός στην ομάδα. Εκεί, τέλειωσε την καριέρα του, αλλά με άδοξο τρόπο, αφού υπέστη καρδιακό επεισόδιο το 1989, σε έναν αγώνα κόντρα στην Μπολόνια, που γινόταν σε θερμοκρασίες κάτω από μηδέν.

Άρνε Σέλμοσον
Ο Σουηδός επιθετικός βρέθηκε στην Ιταλία το 1954, όταν έγινε παίκτης της Ουντινέζε. Μετά από μία σεζόν στο Φρίουλι πήρε μεταγραφή για την Λάτσιο, στην οποία αγωνίστηκε για τρία χρόνια, σημειώνοντας 31 τέρματα σε 101 συμμετοχές. Στη συνέχεια, ο Σέλμοσον πέρασε απευθείας... απέναντι, καθώς συνέχισε την καριέρα του στην Ρόμα. Και στους «τζιαλορόσι» έμεινε για μία τριετία, με απολογισμό 30 γκολ σε 87 παιχνίδια. Μέχρι και σήμερα, παραμένει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, που έχει βρει δίχτυα σε “Derby della Capitale” και με τις δύο ομάδες.

Φούλβιο Μπερναρντίνι
Ο «καθηγητής», όπως ήταν το παρατσούκλι του, λόγω των σπουδών του στα οικονομικά, ξεκίνησε την καριέρα του στην Λάτσιο, με την οποία αγωνίστηκε από τερματοφύλακας (!) μέχρι επιθετικός. Στους «λατσιάλι» αγωνίστηκε την τριετία 1923-1926 και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Ίντερ του Τζουζέπε Μεάτσα. Το 1928, ο Ιταλός μέσος (σε αυτή τη θέση καθιερώθηκε) επέστρεψε στην Ρώμη, αλλά για λογαριασμό της Ρόμα, στην οποία αγωνίστηκε για έντεκα ολόκληρα χρόνια. Οι «τζιαλορόσι» ήταν και η πρώτη ομάδα, που ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής, ενώ ο Μπερναρντίνι κάθισε και στον πάγκο της Λάτσιο. Ο μοναδικός που έχει βρεθεί και στους δύο συλλόγους, από δύο διαφορετικά πόστα.

Ατίλιο Φεράρις
Ήταν από τους ποδοσφαιριστές, που βρέθηκαν στην Ρόμα από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, το 1927. Ο Φεράρις έγινε ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία του συλλόγου και ήταν ο άνθρωπος που τον οδήγησε στον παρθενικό του τίτλο. Μετά από επτά χρόνια παραμονής στην ομάδα και σχεδόν 200 συμμετοχές, ο Ιταλός μέσος πήρε την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Λάτσιο και να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, που πήγε απευθείας από τη μία ομάδα στην άλλη. Στην Λάτσιο έμεινε μόλις για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1936. Μάλιστα, το 1938 επέστρεψε για μία σεζόν στην Ρόμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα