«Ο Clapton και ο Οκτώβριος δεν έχουν 'μ'.»

Gazzetta team
«Ο Clapton και ο Οκτώβριος δεν έχουν 'μ'.»
Ο Μάκης με αφορμή τα γενέθλια του Eric Clapton ( 30 Μαρτίου 1945 ) θυμάται τα Supergroups στην ιστορία της Ροκ, και μια ελληνική ιστορία που επηρέασε τον ρου της ελληνικής ροκ σκηνής.
Όπως υπήρχαν οι κανόνες : μακρόν πρὸ μακροῦ ὀξύνεται - μακρὸν πρὸ βραχέος περισπᾶται.. . έτσι υπήρχε και ο κανόνας:
«Ο Clapton και ο Οκτώβριος δεν έχουν ‘μ’…»
Αυτός ήταν ένας αυτοσχέδιος κανόνας που είχα φτιάξει στο λύκειο, και τον έλεγα στους φίλους μου για να μην κάνουμε λάθος στη προφορά αυτών των δυο λέξεων. Τον Οκτώμβριο τον είχαμε γραμμένο γιατί έτσι κι αλλιώς βγαίνει πιο εύκολα αν βάλεις 'μ'. Κυρίως μας ενδιέφερε ο Eric Clapton, γιατί το να βάζεις 'μ' στο επίθετο του σήμαινε ότι είσαι βλαχος και άσχετος.
Και δεν επιτρέπεται να είσαι άσχετος σε σχέση με τον Eric Clapton! Διότι ο 'Slowhand', ψευδώνυμο που του έδωσε ο Giorgio Gomelsky, δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες στην ιστορία, αλλά μιλάμε για τον κιθαρίστα που έχει υπάρξει μέλος τριών από τα έτσι κι αλλιώς λίγα Super groups στην ιστορία της Ροκ . Και μάλιστα έχει δημιουργήσει και με τα τρια Super groups μερικά από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ στη ροκ μουσική.
Ο Clapton, δημιούργησε το 1ο Super group στην ιστορία της Ροκ... Αν σας πέσει ποτέ η ερώτηση σε trivia «ποιο είναι το 1ο Super group στην ιστορία της Ροκ;», η απάντηση είναι: CREAM
Eric Clapton, ο τεράστιος Jack Bruce στο μπάσο, και ο πολύς Ginger Baker στα ντραμς.

Αυτό έγινε το 1966. Το 1969 μαζί με τον Ginger Baker, τον Steve Winwood, και τον RicGrech έφτιαξε τους Blind Faith.
Ηχογράφησαν μόνο ένα studio άλμπουμ, αλλά τι αριστούργημα ήταν αυτό.
Αριστούργημα ακόμα και στο εκπληκτικό και πολύ μπροστά εξώφυλλο του που δημιούργησε ο Bob Seidemann .

Και ύστερα ήρθε το 1970 όταν μαζί με τον Bobby Whitlock, τον Carl Radle και τον JimGordon έφτιαξε τους Derek and the Dominos.
Ηχογράφησαν και πάλι μόνο ένα studio άλμπουμ, αλλά τι άλμπουμ. το 'Layla and OtherAssorted Love Songs'
Ήταν τόσο Super group που στο πρώτο τους άλμπουμ συμμετείχε και ο Duane Allman.

Σ..Σ Όλα όμως έχουν μια αρχή, που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε καμία συνέχεια. Το 1965 ο Eric Clapton βρίσκεται στην Αθήνα να παίζει κιθάρα στο 'Igloo', στη Δροσοπούλου, με τους Juniors και τον Μάκη Σαλιάρη στα ντραμς. Κάποια στιγμή στο σπίτι της Μετσόβου 11 που έμενε ο Γιαννάκης ο Κύρης χτυπάει το κουδούνι και εμφανίζεται ο Σπανουδάκης μαζί με έναν πιτσιρικά Εγγλέζο. Η Σταυρούλα φέρνει καφέ, ο εγγλέζος τραβάει ρουφηξιά, την χαίρεται και επάνω στην καλή χαρά λέει στον Γιαννάκη να του πει ένα κόλπο να μην ξεκουρδίζεται η κιθάρα. Του βάζει πιο λεπτές χορδές στις πρώτες, την κουρδίζει και του την δίνει πίσω. Ετσι ο Γιαννάκης γίνεται ο πρώτος έλληνας κιθαρίστας που την κιθάρα του ρύθμισε ο Eric Clapton.

Σ.Σ.1: Και επειδή «τι θα ήταν ο άνθρωπος χωρίς τις εμμονές του», ένα άλλο Super groupειναι οι Emerson, Lake and Palmer. Η εμμονή το 'C'est la vie.