Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μετά από 50 χρόνια

Gazzetta team
Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μετά από 50 χρόνια
Ο Αντώνης Πανούτσος παρακολουθεί τα δημοσιεύματα για την ματαίωση του κυπέλλου και θυμάται την ανάλογη ιστορία μετά τα επεισόδια της Λεωφόρου πριν από 52 χρόνια.

Από το 1964 όταν στον τρίτο ημιτελικό του κυπέλλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό οι οπαδοί και των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και ματαίωσαν τον αγώνα είχε να διακοπεί ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ελλάδα. Το ντου τότε είχε γίνει επειδή είχαν προηγηθεί δύο ισόπαλοι ημιτελικοί και ο τρίτος πήγαινε επίσης να λήξει ισόπαλος. Όταν ο Δομάζος μπήκε στην περιοχή του Ολυμπιακού, ο Αυγητίδης βγήκε και έπεσε στα πόδια του αρχηγού του Παναθηναϊκού, ο Δομάζος πήδηξε πάνω από το σώμα του τερματοφύλακα και όπως έφευγε από την περιοχή ο αστικός μύθος λέει ότι χαμογέλασε ειρωνικά προς τους οπαδούς που καθόντουσαν στο πέταλο στις 13-14.

Τέλος πάντων οι αστικοί μύθοι εφευρίσκονται εκ των υστέρων για να δικαιολογηθούν τα γεγονότα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οπαδοί των δύο ομάδων που βρισκόντουσαν ταυτόχρονα στο γήπεδο πίστεψαν ότι τα ματς ήταν στημένα για να τους παίρνουν τα λεφτά από τα εισιτήρια. Ακολούθησε ο χαμός. Ομαδικά άρχισαν να φωνάζουν το δημοφιλές σύνθημα της εποχής «θα το κάνουμε Περού».

Για πρώτη και τελευταία φορά παναθηναϊκοί και ολυμπιακοί αδελφωμένοι κούνησαν το κιγκλίδωμα του αγωνιστικού χώρου μέχρι να πέσει. Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και τα έκαναν κολυμπηθρόξυλα. . Εριξαν τα ξύλινα δοκάρια, έσκισαν τα δίχτυα και με τις σιδερόβεργες από τα κιγκλιδώματα έσκαψαν το χορτάρι. Οι παίκτες των δύο ομάδων κρύφτηκαν στα αποδυτήρια και μετά από ώρες, μεταμφιεσμένοι κυρίως σαν αστυφύλακες ένας, ένας την κοπάνησαν στο σκοτάδι. Από τον φόβο των επεισοδίων το ματς δεν επαναλήφθηκε, ο τίτλος του κυπελλούχου 1964 δεν απονεμήθηκε. Αργότερα δόθηκε στην ΑΕΚ που είχε περάσει στον τελικό.

Όλα τα προηγούμενα για να αποδειχτεί ότι η ματαίωση μιας διοργάνωσης είναι σπάνια αλλά όχι και πρωτόγνωρη. Επίσης οι αφορμές διαφέρουν αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Ντου των οπαδών στο γήπεδο, διακοπή, τεταμένη ατμόσφαιρα και η απόφαση να ματαιωθεί η διοργάνωση προτού προκύψουν χειρότερα. Υπάρχουν όμως και άλλες σταθερές.

Στο 3:42 του βίντεο θα δείτε τον διαιτητή να διακόπτει τον αγώνα επειδή αντικείμενα έχουν πέσει στον αγωνιστικό χώρο. Την προσωρινή διακοπή του ματς αποφασίζει ο Ολλανδός Μάτενς. Για να αποδειχτεί ότι ξένοι διαιτητές ερχόντουσαν πριν από 50 χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, προφανώς χωρίς να αλλάζει κάτι.

Υ.Γ. Το μεγάλο μειονέκτημα της απόφασης του Κοντονή είναι ότι δεν απονέμει δικαιοσύνη. Ο Ολυμπιακός δεν ευθύνεται για την διακοπή. Ακόμα περισσότερο η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος που δεν είχαν σχέση με το ματς. Επίσης εκτός των ομάδων τιμωρούνται οι παίκτες. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που στην περίπτωση για παράδειγμα της ΑΕΚ το πριμ για όσους είχαν χαμηλά συμβόλαια ήταν η τελευταία ευκαιρία ενός σημαντικού εσόδου από την χρονιά.

Υ.Γ1 Η ματαίωση της διοργάνωσης δεν θα έπρεπε να αφορά τον Σταύρο Κοντονή. Είναι θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αν η αστυνομία σηκώνει τα χέρια, είναι βέβαια ομολογία ανικανότητας αλλά so be it. Ελπίζω ότι η ΕΠΟ θα αρνηθεί να καταβάλλει την ανάλογη αστυνομική αποζημίωση για την αστυνόμευση των αγώνων αλλά και θα διεκδικήσει από το κράτος ενδεχόμενες ρήτρες του ΟΤΕ.

Υ.Γ2 Το σύνθημα «Θα το κάνουμε Περού» προέρχεται από τα επεισόδια που είχαν γίνει στην Λίμα το 1964. Το Περού αντιμετώπιζε την Αργεντινή. Με το σκορ 1-0 υπέρ των Αργεντινών ο Ουρουγουανός διαιτητής Ανχελ Εντουάρντο Πάσος ακύρωσε γκολ του Περού στο 84. Οι οπαδοί του Περού δοκίμασαν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και στον πανικό που δημιουργήθηκε στην έξοδο βρήκαν τον θάνατο 328 άνθρωποι.


1964-06-17 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 διακοπή από dinosauros13