Pawn Stars -«Οικογένεια Ενεχυροδανειστών»… Πολυ σπουδαία «αμερικανιά»

Pawn Stars -«Οικογένεια Ενεχυροδανειστών»… Πολυ σπουδαία «αμερικανιά»

Ο Μάκης βλέπει όσο πιο συχνά μπορεί μια reality εκπομπή στο History Channel και με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο γράφει γι αυτήν.

Όνομα εκπομπής: Pawn Stars -«Οικογένεια Ενεχυροδανειστών»…. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Κατ’ αρχάς φαίνεται απλά για reality αμερικανιά,  όμως δείτε την, είναι πολύ σπουδαία εκπομπή.

 
Κι όμως υπάρχει μία εκπομπή reality στο History Chanel, που είναι από τις πιο σπουδαίες ψυχαγωγικές - ενημερωτικές εκπομπές στην ιστορία της τηλεόρασης. Και πάνω που νόμιζα ότι είμαι από τους λίγους που έχουν κολλήσει να την βλέπουν, διάβασα ότι στις ΗΠΑ οι κριτικοί την χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων και ‘addictive’.
Η εκπομπή ξεκίνησε το 2009 και αφορά ένα 24ωρο ενεχυροδανειστήριο  στη Νεβάδα στο οποίο ιδιοκτήτες είναι ο παππούς ‘The Old Man’, ο γιος του Rick, και ο εγγονός του, ενώ έχουν μόνιμο υπάλληλο έναν παιδικό φίλο του εγγονού.
Σε κάθε επεισόδιο βλέπουμε επιλεγμένα κάποιους πελάτες που τους πηγαίνουν τέσσερα ή πέντε σπάνια και συχνά τρομερά ενδιαφέροντα αντικείμενα, κυριολεκτικά γύρω από τα πάντα. Από το πρώτο δολάριο που τυπώθηκε ποτέ, μέχρι αυθεντικά αντικείμενα από διαστημικές αποστολές. Ταυτόχρονα με πολύ έξυπνο τρόπο μας δείχνουν στην οθόνη σπάνιες πληροφορίες γύρω από τα αντικείμενα ή από τα πρόσωπα που εμπλέκονται με το αντικείμενα. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εκπομπής είναι όταν κάθε φορά που κάποιος τους πηγαίνει ένα φοβερά σπάνιο αντικείμενο, οι του μαγαζιού  καλούν έναν ειδικό για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά του. Οι αναλύσεις που κάνουν on camera οι ειδικοί για να εξηγήσουν αν το αντικείμενο είναι αυθεντικό ή όχι, έχουν κι αυτές φοβερό ενδιαφέρον.
 
Συνεργάζονται με περίπου τριάντα άτομα, που ο καθένας τους θεωρείται από τους καλύτερους στον τομέα του παγκόσμια. Ειδικός για σπάνια μουσικά όργανα. Ειδικός για αρχαία νομίσματα. Ειδικός στην ιστορία των όπλων. Ειδικός στην ιστορία των αρχαίων όπλων. Ειδικός για σπάνιες μηχανές και αυτοκίνητα. Και η πιο εντυπωσιακή, κατά τη γνώμη μου, από όλους η Rebecca Romney η οποία είναι αυθεντία στα σπάνια βιβλία και υπεύθυνη του Bauman Rare Books.
 
ΣΣ: Αναζητείστε στο διαδίκτυο τα Bauman Rare Books. Οι βιβλιόφιλοι θα πάθετε πλάκα και θα τα κάνετε τουριστικό προορισμό…
 
Αποφάσισα να γράψω γι αυτή την reality αμερικάνικη εκπομπή, γιατί ενώ μέχρι τώρα είχα δει να πηγαίνουν στο μαγαζί διάφορα εκπληκτικά και πολύ σπάνια αντικείμενα για να τα πουλήσουν, προχθές παράγινε…
Είχα δει να πηγαίνουν το αυθεντικό καλούπι με το οποίο τυπώθηκαν τα πρώτα δολάρια. Αυθεντικά σακουλάκια που είχαν μέσα ξηρά τροφή για τους αστροναύτες του Apollo 11, τα οποία δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν. Ήταν η πρώτη τέτοια αποστολή και τους είχαν δώσει επιπλέον για παν ενδεχόμενο
Την πρώην σύζυγο του Dennis Rodman που πήγε να πουλήσει ένα ενθύμιο, μια ματωμένη φανέλα του μετά από αγώνα των Bulls. Η φανέλα με το νούμερο 91 είχε και όλες τις υπογραφές των παικτών επάνω, συμπεριλαμβανομένου και του Michael Jordan. Το αυθεντικό συμβόλαιο του Wayne Gretzky με τους New York Rangers, μαζί με τα ποσά που πληρώθηκε!
Ένας, τους πήγε το πεντάλ της κιθάρας που χρησιμοποίησε στην τελευταία του συναυλία ο Kurt Cobain. Μάθαμε ότι το “Smells like teenspirit” ήταν μια φράση που έγραψε ο κολλητός του σε έναν τοίχο μόλις μύρισε την καινούργια μικρή με την οποία είχε σχέση ο Cobain. Εκείνος δεν το ήξερε και του άρεσε γιατί νόμιζε ότι ήταν αναρχική φράση  και την έκανε τραγούδι. Έτσι κι αλλιώς όλα μια παρεξήγηση είναι σε αυτή τη ζωή..
 

 
Ένας άλλος μπήκε στο μαγαζί κρατώντας ένα πανωφόρι και μπότες, και τους είπε ότι τις φορούσε σε συναυλία ο James Brown. Είπε ότι το είχε από τη γυναίκα ττου που δούλεψε γι αυτή τη συναυλία από την οποία είχε και φωτογραφίες.
Φώναξαν τον ειδικό σε αντικείμενα γύρω από την ιστορία της ροκ μουσικής για να αποφανθεί. Ο επίδοξος πωλητής είπε σαν μια επιπλέον απόδειξη του ότι οι μπότες ήταν αυθεντικές  ότι είχαν χαραγμένα επάνω από τον κατασκευαστή τα αρχικά J.B. Ο ειδικός του είπε ότι θα μπορούσαν να είναι του Justin Bieber. Τελικά βεβαίωσε ότι ήταν του James Brown… Παρεμπιπτόντως μας ενημέρωσαν ότι ο James Brown δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο 1 των charts…
Τέλος πάντων, αυτά και άλλα πολλά τους πήγαιναν μέχρι τώρα, αλλά προχθές ένας σεβάσμιος ηλικιωμένος κύριος  πήγε να τους πουλήσει κάλυμμα από θερμοπυρηνική κεφαλή !
Όταν ρώτησαν τον κύριο που το βρήκε, είπε ότι ήταν φυσικός και δούλευε σε μια εταιρία με την οποία έκαναν συγκεκριμένους ελέγχους σε τέτοιες βόμβες και όταν συνταξιοδοτήθηκε πήρε το κάλυμμα για ενθύμιο. Πήγαν, λοιπόν, σε ένα μεγάλο κέντρο πυρηνικών ερευνών της Νεβάδα για να το τσεκάρουν πριν το αγοράσουν, και τους είπαν ότι όντως είναι αυθεντικό !
 
 
Η αλήθεια είναι ότι στην Αμερική όπως συμβαίνει στον κινηματογράφο με τις ταινίες, έτσι γίνεται και με τις τηλεοπτικές τους εκπομπές. Βγάζοντας εκατοντάδες εκπομπές από τις οποίες οι περισσότερες είναι μέτριες ή σκουπίδια, κάποια στιγμή τους προκύπτουν και  πραγματικά διαμάντια…