Στεφανίδη: Το κορίτσι με το «κοφτερό» μυαλό

Αντώνης Πατσούρας
Στεφανίδη: Το κορίτσι με το «κοφτερό» μυαλό

bet365

Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ο ελληνικός αθλητισμός αλλά όχι και το ανάποδο.

Θυμάμαι πάντα τον Σπύρο Γιαννιώτη να λέει και να ξαναλέει πως στη ζωή πρέπει να μην τα παρατάς ποτέ και ότι η διάρκεια είναι αυτή που καταξιώνει έναν αθλητή ή έναν επαγγελματία στη δουλειά του.

Ο Σπύρος σου έδινε, όσο ήταν στις επάλξεις, αλλά και τώρα που ιδιωτεύει πάντα δίπλα στις πισίνες ότι είναι ένας... πρωτάρης του αθλητισμού και της ζωής. Έχει πετύχει τόσα πολλά μα εκείνος επιμένει να δείχνει ότι δεν έχει πετύχει τίποτα.

Όχι, δεν είναι ανικανοποίητος. Καμία σχέση. Είναι "εραστής" του ονείρου. Αυτό είναι όλο. Κάθε κίνηση του έχει το νόημα της. "Υπηρέτησε" ένα ερασιτεχνικό άθλημα στην Ελλάδα αλλά ήταν ο απόλυτος επαγγελματίας.

Δεν είχε όχι. Δεν είχε "Νίκο δεν μπορώ". Ζήλευε, και ακόμη ζηλεύει, με την καλή έννοια.

Λίγα χρόνια μετά από τον Σπύρο γεννήθηκε κάπου μακριά από το Λίβερπουλ στην Αθήνα ένα κορίτσι. Το ονόμασαν Κατερίνα. Υδροχόος. Μεγάλωσε στον Χολαργό και από μικρή λόγω του μπαμπά (Γιώργος) και της μαμάς (Ζωής) ασχολήθηκε από μικρή με το επί κοντώ.

Ερωτεύτηκε το επί κοντώ. Στο σχολείο ήταν το "κοφτερό" μυαλό. Ήθελε να σπουδάσει, ήθελε να ξεχωρίσει. Στα 15 της είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Από μικρή στα δύσκολα. Σχολείο, αθλητισμός, πρωταθλητισμός.

Από την Φιλοθέη σε κάθε σπιθαμή της γης. Εκεί να παλεύει. Να κερδίζει. Να χάνει. Σαν γνήσια Υδροχόος έχει πείσμα, κάνει όνειρα και θέλει να βλέπει και να ... πηδάει ψηλά. Την ενδιαφέρουν οι ιδέες και όχι οι φιγούρες.

Φοβάται τα ύψη αλλά είναι στην εποχή μας η καλύτερη επικοντίστρια στον κόσμο. Με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλια, με παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια. Με ρεκόρ. Ξέχασα να σας γράψω πως γεννήθηκε λίγο μετά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Είναι φυσικά η Κατερίνα Στεφανίδη. Η γυναίκα με το "κοφτερό" μυαλό που έγινε φανατική συλλέκτρια μεταλλίων.

Η Στεφανίδη είναι ο ελληνικός αθλητισμός αλλά ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι η Στεφανίδη. Σε μια εποχή όπου οι νέοι με την παρότρυνση των γονιών τους επιλέγουν τον αθλητισμό του fast forward και οι γονείς βλέπουν τα παιδιά σαν "μετοχές" που θ' ανέβει η Κατερίνα είναι... ξένη.

Σε μια εποχή όπου όλα γίνονται για τα χρήματα η Κατερίνα είναι ... ξένη. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν έχει βάσεις. Έχει μόνο κάποιους πεφωτισμένους προπονητές ή μέντορες που είναι ακόμη "ερωτευμένοι" μ' αυτό που κάνουν και θέλουν να το μεταδώσουν στα νέα παιδιά.

Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι ο γονέας που με μια μικρή επιτυχία του παιδιού του θα ψάξει την διαφήμιση στα ΜΜΕ. Μικρά ή μεγάλα, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Θα την ψάξει. Άσε τον δημοσιογράφο να ψάξει εσένα και όχι εσύ αυτόν.

Ο ελληνικός αθλητισμός θέλει κανόνες και προστασία των ονείρων των παιδιών. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι τα τηλεγραφήματα εθνικής υπερηφάνειας των πολιτικών αλλά δεν είναι ούτε και το... απλωμένο χέρι των παλιών αθλητών για μια χούφτα ευρώ και μια θεσούλα.

Ο ελληνικός αθλητισμός ζει μέσα σε "σάπια" στάδια. Αυτά του 2004 που τα έφτιαξαν για τον ελληνικό αθλητισμό αλλά τα χαίρονται τα ποντίκια. Ναι σαν και εκείνα τα ποντίκια που δαγκώνουν την χοντρή γουρούνα αλλά εκείνη δεν το καταλαβαίνει. Από το λίπος.

Η Στεφανίδη όταν θέλησε ν' ανοίξει τα φτερά της, όταν τελείωσε το σχολείο, το "λίπος" είχε φαγωθεί. Τα λεφτά είχαν φύγει, η Ελλάδα ήταν υπό πτώχευση και είναι ακόμη. Δυστυχώς όμως η πτώχευση δεν είναι μόνο στα οικονομικά...

Εκείνη την εποχή το 2009 η Κατερίνα αφήνει την Ανατολή για την Δύση. Ταξιδεύει στην Αμερική για σπουδές. Βιολογία, Νευροψυχολογία.Το κορίτσι με το "κοφτερό" μυαλό. Πάντα όμως ήταν ερωτευμένη με το επί κοντώ.

Τον άνδρα της και προπονητή της τον Μίτσελ τον γνώρισε και εκείνον σ' ένα μεγάλο συνέδριο του επί κοντώ! Τον παντρεύτηκε και μαζί του ζει για χρόνια ένα ατελείωτο μήνα του μέλιτος.

Η Κατερίνα έχει επιλέξει να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής της. Είναι η απόλυτη επαγγελματίας στην προπόνηση, στον αγώνα αλλά ζει την ζωή της. Οι δυο τους ζουν μισό χρόνο στην Ελλάδα και άλλο μισό στις ΗΠΑ.

Οι δυο τους έκαναν κάποτε διακοπές στην Μύκονο και στην Σαντορίνη. Δεν θυμάμαι να είδαμε σχετικές φωτογραφίες σε περιοδικά. Έχουν επιλέξει μια ήρεμη και ήσυχη ζωή. Η Κατερίνα φυσικά και έχει social media αλλά για να επικοινωνήσει πράγματα για τη "δουλειά" της, για τους χορηγούς της και ελάχιστα για τη ζωή της.

Το κορίτσι με το "κοφτερό" μυαλό δεν έχει σηκώσει ψηλά τη μύτη του... Θα το βρεις εάν θες στο τηλέφωνο και στα social media. Θα σου απαντήσει και ας έχει κερδίσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Δεν έχει ανάγκη να κοινοποιεί την παρουσία της στα γήπεδα και στα στάδια, εκεί που αναστενάζει η Ελλάδα, να δηλώνει φανατική οπαδός ομάδας και να «πουλάει» το εγώ της σ' εκείνους.

Η Κατερίνα και ο Μίτσελ θα φάνε μια φορά την εβδομάδα φακές. Δεν ξέρω εάν είναι κάθε Παρασκευή αλλά ξέρω πως δεν θα "συναντηθούν" τυχαία με παπαράτσι σ' ένα κυριλέ εστιατόριο.

Έχει πρόγραμμα και πίστη στον εαυτό της. Αυτό το κέρδισε με την δουλειά της, είναι η "προίκα" από τους γονείς της. Η Κατερίνα "φλερτάρει" με την IAAF και τη ΔΟΕ. Ναι γιατί είναι το κορίτσι με το "κοφτερό" μυαλό και εκπροσωπεί τον στίβο των 200 και πλέον κρατών που έχουν εκπροσώπους σε κάθε παγκόσμιο.

Γουστάρει να συμμετάσχει στο video clip της Έλενας Παπαρίζου και να κάνει... τρέλες στη ζωή της αλλά υπάρχει και η καριέρα της. Η Ελλάδα γνωρίζει την "Μεγάλη Αικατερίνη" του στίβου και δεν μαθαίνει τίποτα για την προσωπική της ζωή.

Δεν κάνει την ζωή της λαϊκό ανάγνωσμα για να πουλάει... Προτιμά τη "μοναξιά" της με το κοντάρι της. Και ας πουλάει λιγότερα από τη ζωή της στα ... μανταλάκια.

Τι μένει στο τέλος; Μια "ταμπέλα". Καλός αθλητής αλλά ... Καλός αθλητής αλλά άτυχος. Καλός αθλητής, αθλητής παράδειγμα.

Η Κατερίνα είναι σ' αυτή την 3η κατηγορία και ας έχει κερδίσει με το... κοντάρι της μια θέση στην ελίτ. Στη ζωή της είναι ταπεινή αλλά στη "δουλειά" της θέλει πάντα να κερδίζει.

Δεν κυνηγάει χίμαιρες αλλά το αληθινό νόημα της ζωής και του αθλητισμού...

Η εικόνα της Κατερίνας είναι μια χειμωνιάτικη... φωτογραφία κάπου στο Γκάζι να συνομιλεί με τον Σπύρο.

 

Τελευταία Νέα