Κόου: «Ελπίζω σύντομα να διοργανώσουμε παγκόσμιο στην Αθήνα» (pics)

Gazzetta team
Κόου: «Ελπίζω σύντομα να διοργανώσουμε παγκόσμιο στην Αθήνα» (pics)

bet365

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον πρόεδρο της IAAF Σεμπάστιαν Κόου.

Στη ζέστη του Αυγούστου του 1975 η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα (Πειραιάς) «φιλοξενούσε» το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Νέων. Οι κορυφαίοι "μικροί" της Ευρώπης έφτασαν στην Αθήνα για να παλέψουν για μετάλλιο. Στο παλιό "Γ. Καραϊσκάκης", στο στάδιο που είχε "φιλοξενήσει" σπουδαίους αγώνες τόσο στο στίβο όσο και στο ποδόσφαιρο, ένας νεαρός Άγγλος, ο Σεμπάστιαν Κόου, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 1500μ. Είναι η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας.

Το μετάλλιο αυτό ήταν το πρώτο του σημερινού προέδρου της IAAF σε μεγάλη διοργάνωση και αυτό θυμήθηκε και στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης (6/12) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Ο Κόου που φυσικά επισκέφτηκε πολλές φορές από το 1975 τη χώρα μας έχει "γράψει" χρυσή ιστορία, με 4 Ολυμπιακά μετάλλια, στις μεγάλες αποστάσεις και τώρα επιθυμεί να πράξει το ίδιο και ως πρόεδρος της IAAF.

Στη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο ο Κόου θυμήθηκε τα πάντα για την Ελλάδα ενώ ευχήθηκε κάποια στιγμή η Αθήνα να "φιλοξενήσει" ένα πρωτάθλημα της IAAF.

«Σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως μια εμβληματική προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού και ως πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού. Είμαι βέβαιος ότι με αυτή την διπλή σας ιδιότητα, αλλά και με το ίδιο σας το παράδειγμα, μπορείτε - ιδίως αυτούς τους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς – να εμπνεύσετε στους νέους όλου του Κόσμου το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και, εν τέλει, τη νοοτροπία της πραγματικής Αριστείας. Καλωσορίσατε» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε, για το χρόνο που βρήκατε, με δεδομένο ότι αναπόφευκτα έχετε ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, και σας είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι διευκολύνατε τη συνάντησή μας. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα, στην Αθήνα και μάλιστα για δύο τρεις πολύ σημαντικούς για μένα λόγους. Καταρχάς, η αθλητική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε εδώ, στην πόλη σας, στο Καραϊσκάκη το 1975, οπότε στη διάρκεια του Πρωταθλήματος Νέων πήρα το πρώτο μου μετάλλιο (σ.σ. χάλκινο στα 1.500μ). Επίσης, ένας ακόμα λόγος κάνοντας ένα άλμα χρονικό, αρκετά χρόνια αργότερα είμαι πολύ ευτυχής που ξαναβρίσκομαι εδώ γιατί είχαμε έρθει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, είχαμε έρθει και στο πλαίσιο της λαμπαδηδρομίας για να πάρουμε τη φλόγα, να τη μεταφέρουμε στο Λονδίνο και για αυτό το λόγο αισθάνομαι πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση και δεσμό με τη χώρα σας» είπε από την πλευρά του ο κ. Κόου που το 2012 ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Και πρόσθεσε ο πρόεδρος της IAAF: «Σας ευχαριστώ επίσης και για την αναφορά σας στη νεολαία, στους νέους, πράγματι είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς και περήφανοι και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προάγουμε τον αθλητισμό επ' ωφελεία κυρίως των νέων, επ' ωφελεία της κοινωνίας, της άμιλλας, της ανάπτυξης και της καλλιέργειας των νέων, αλλά και της ευγένειας. Επίσης προσπαθούμε με κάθε τρόπο στο ψηλότερο επίπεδο να υπάρχει εκπροσώπηση των αθλημάτων μας και εν γένει του αθλητισμού και ευρεία συμμετοχή της νεολαίας. Τούτου λεχθέντος ελπίζουμε ότι λίαν συντόμως θα μπορέσουμε ενδεχομένως να φιλοξενήσουμε ένα ακόμα πρωτάθλημά μας, εδώ στη χώρα σας, στην πόλη σας προκειμένου και αυτό να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους. Και πάλι σας ευχαριστώ για την συνάντησή μας».

Πριν από την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ο πρόεδρος της IAAF, ο πρόεδρος της ΕΑΑ Αρνε Χάνσεν, ο πρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης Ντόμπριν Καραμαρίνοφ, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της βαλκανικής ένωσης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο επιβλητικό Καλλιμάρμαρο και να μάθουν πολλά για την μοναδική του ιστορία.

Τους ξένους παράγοντες υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σεβαστής, καθώς και οι αντιπρόεδροι του συμβουλίου Παναγιώτης Δημάκος και Ξένια Αργειτάκη, ενώ την ΕΟΕ εκπροσώπησε ο Μανώλης Κολυμπάδης.Ο Σεμπάστιαν Κόου έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την ιστορική σημασία του σταδίου, ενώ παρά το κρύο απόλαυσε την ξενάγηση που του έκαναν οι υπεύθυνοι του σταδίου.

"Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ με ανθρώπους της οικογένεια του στίβου. Για κάποιον που ξέρει την ιστορία του χώρου μας, ξέρει πως όλα γεννήθηκαν εδώ, στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως η Ελλάδα έχει σπουδαίους αθλητές όπως η Στεφανίδη, ο Φιλιππίδης, αλλά και τον αγκόσμιο πρωταθλητή Κ20 στο ύψος, Αντώνη Μέρλο", είπε ο Σεμπάστιαν Κόου.


Ο Σεμπάστιαν Κόου ερωτηθείς για τον λόγο που η IAAF αποφάσισε να μην προχωρήσει με το σύστημα ρανκινγκ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, είπε: "Ενιωθα πως οι αθλητές δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν αυτή την αλλαγή. Έτσι αφήσαμε στην άκρη τη λίστα, για να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο". Σχετικά με την απόφαση της IAAF να εμμείνει στην απόφαση της για τον αποκλεισμό της Ρωσίας σχολίασε:"Αρχικά πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν έχουμε τιμωρήσει τους Ρώσους αθλητές, αλλά την ομοσπονδία. Είναι πολλοί οι αθλητές από τη Ρωσία που αγωνίζονται στις διοργανώσεις μας. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ο χώρος μας είναι πάντα καθαρός. Είναι μια σκληρή, αλλά σωστή απόφαση". Ο Κόου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Κατερίνα Στεφανίδη. "Είναι εξαιρετική αθλήτρια. Είναι μια από τις πρέσβειρες μας, ενώ ανήκει και σε συμβουλευτική ομάδα που έχουμε φτιάξει για θέματα αγώνων".

Ο Σεμπάστιαν Κόου, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΑΑ, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Βαλκανικής Ένωσης επισκέφθηκαν το Μουσείο Βαλκανικών Αγώνων, στον Φωκιανό το οποίο και εγκαινίασε.

 

Τελευταία Νέα