Η τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας (vid)

Gazzetta team
Η τελετή αφής της Μαραθώνιας Φλόγας (vid)

bet365

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 99 θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (9/11) η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 12.30 με ενός λεπτού σιγή για να τιμηθεί η μνήμη των 99 νεκρών της καλοκαιρινής πύρινης λαίλαπας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος υποδεχόμενος τους εκατοντάδες παρευρισκομένους τόνισε: “Είμαστε περήφανοι που διοργανώνουμε τον πιο ιστορικό αγώνα. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας για τους Έλληνες δεν είναι απλώς ένας δύσκολος άγωνας είναι μια γέφυρα που συνδέει τον θρύλο με την Ιστορία. Φέτος αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αναδασώσουμε τις πληγείσες περιοχές”.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου, δήλωσε: "Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για μένα να βρίσκομαι για τρίτη φορά σε αυτό το βήμα για την τελετή έναρξης του Κλασικού Μαραθωνίου, του Αυθεντικού Μαραθωνίου δρόμου. Εδώ, στον Μαραθώνα, τον γεμάτο συμβολισμούς και ιστορία τόπο. Εδώ στον Μαραθώνα, για έναν αγώνα δρόμου που για εμάς τους Έλληνες σημαίνει πολλά περισσότερα από μια διοργάνωση. Γεγονότα, δράσεις και φιλοσοφία, μηνύματα τόσο ισχυρά που μετατρέπονται μέσω της παγκόσμιας γλώσσας του αθλητισμού σε μια δυνατή φωνή για ένα διαφορετικό, έναν καλύτερο κόσμο. Σε έναν αγώνα δρόμου, που αν και γεννημένος τη σύγχρονη εποχή, εμπεριέχει ισχυρούς συμβολισμούς οι οποίοι συνοδεύουν το λαό αυτού του τόπου, αυτής της μικρής μα τόσο ιστορικής γωνιάς της γης στο πέρασμα των αιώνων.

Σε έναν τόπο που ο Πολιτισμός επικράτησε της Βαρβαρότητας. Σε έναν τόπο που η Δημοκρατία αφάνισε τον Δεσποτισμό. Σε έναν τόπο που συνεχώς πληγώνεται μα δε λυγάει. Αναγεννάται από τις στάχτες του, ξαναστέκεται στα πόδια του και με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού του ατενίζει με σφιγμένη απ' την προσπάθεια τη γροθιά με αισιοδοξία το μέλλον.

Είναι τόσο βαριά η ιστορία τούτου εδώ του αγώνα και τόσο συναισθηματικά φορτισμένος αυτός εδώ ο χώρος ώστε κάθε δρομέας που βαδίζει σε αυτή τη διαδρομή, γίνεται ο ίδιος κοινωνός και συνάμα πρεσβευτής αρχών, ιδεωδών και πολύ ισχυρών μηνυμάτων, συνυφασμένων με την ιστορία του λαού μας. Η εξάλειψη του ρατσισμού, η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα, η ειρήνη και η αδελφοποίηση των λαών.

Τα βήματα του Αθηναίου οπλίτη, του Σπύρου Λούη, του Γρηγόρη Λαμπράκη, του συμβόλου αυτού της ειρήνης και της δημοκρατίας, γεμίζουν κάθε σπιθαμή της ιστορικής αυτής διαδρομής, στην οποία φέτος θα νιώθουμε δίπλα μας και τους νεκρούς μας από την τραγωδία στο Μάτι.

Ιδεώδη που συνοδεύουν και πρέπει να συνοδεύουν κάθε αθλητή, κάθε άνθρωπο ο οποίος επισκέπτεται και εμπνέεται από τον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία και μετέδωσε τα Φώτα του Πολιτισμού σε Ολόκληρη την Ευρώπη και τον Κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, εμπνευσμένοι άνθρωποι του ΣΕΓΑΣ, της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού αθλητισμού, έδωσαν τα πάντα ώστε γίνει κτήμα όλου του δρομικού κινήματος της οικουμένης πως ο Μαραθώνιος είναι συνυφασμένος με την Ελλάδα, τον τόπο που γεννήθηκε και ταυτόχρονα να καταστήσουν την διοργάνωσή μας ένα από τα κορυφαία γεγονότα του Παγκόσμιου Αθλητισμού. Η δουλειά τους είναι τόσο εξαιρετική ώστε κάθε χρόνο, ο αριθμός των συμμετεχόντων ολοένα και αυξάνεται.

Εκ μέρους της πολιτείας τους ευχαριστώ και δηλώνουμε εν συνόλω για ακόμη μια φορά στο πλευρό τους για να τους παρέχουμε κάθε βοήθεια ώστε να προωθήσουν απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό έργο τους.

Καλωσορίζω τους φίλους από όλες τις γωνιές της γης στην πατρίδα του Πολιτισμού και του Ολυμπισμού, στην πατρίδα του «ευ αγωνίζεσθαι», στον ελληνικό μα και συνάμα παγκόσμιο Κλασικό Μαραθώνιο. Θέλω τέλος να ευχηθώ σε όλους τους συμμετέχοντες επιτυχία και καλό τερματισμό, τονίζοντας ότι στη μεγάλη αυτή γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού σημασία έχει η συμμετοχή".

Για τον ποιο συναισθηματικά φορτισμένο Μαραθώνιο έκανε λόγο ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, επειδή “μεταφέρει αξίες όπως της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, τις οποίες έχουμε ανάγκη όλοι αυτήν την εποχή” κι ευχήθηκε να τερματίσουν όλοι οι δρόμεις ασχέτως της θέσης που θα λάβουν.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης υποσχέθηκε πως ο φετινός αγώνας θα είναι ο καλύτερος και δήλωσε πως θα είναι αφιερωμένος “στη μνήμη όσων χάθηκαν με φρικτό τρόπο το καλοκαίρι”, ενώ τη σημασία του Μαραθωνίου για τον πολιτισμό και τον τουρισμό εξήρε και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Λόγω της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία. Πριν το άναμμα του βωμού δίπλα στην ιστορική αφετηρία, όπου αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν για τον αγώνα 18.750 δρομείς, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός εντυπωσιακού γλυπτού, μιας αψίδας ποθ δώρισε η μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Κίνας, το Ναντσίνγκ η οποία έχει αδελφοποιηθεί με τον Μαραθώνα.

Τον βωμό άναψαν η Γκλαντις Τσερόνο μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου, Μαρία Πολύζου και Σπύρος Ανδριόπουλος.

 

Τελευταία Νέα