Εκκίνηση για τον 36ο ΑΜΑ με πρωτοβουλία για το Μάτι (pic)

Gazzetta team
Εκκίνηση για τον 36ο ΑΜΑ με πρωτοβουλία για το Μάτι (pic)

bet365

Παρουσίαστηκε ο 36ος ΑΜΑ αλλά και η πρωτοβουλία για το μαρτυρικό Μάτι.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την διεξαγωγή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Ο 36ος ΑΜΑ ξεκίνησε ουσιαστικά την Πέμπτη (8/11) το μεσημέρι με τα εγκαίνια της της Ergo Marathon Expo και τη συνέντευξη Τύπου, στο κλειστό το Ταε Κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Στο πάνελ κάθισαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Παναγόπουλος, ο ΓΓΑ κ. Συναδινός, ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης, εκπρόσωποι όλων των φορέων που έχουν σχέση με την διοργάνωση και φυσικά κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι αθλητές.

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του συνθέτου Γιώργου Θεοφάνους ο οποίος έγραψε τον ύμνο του Μαραθωνίου και θα τον παρουσιάσει την Κυριακή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αναδάσωση για τα θύματα στο Μάτι

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ανακοινώθηκε ότι θα αναδασωθεί το κομμάτι της Μαραθώνιας διαδρομής που έχει σχέση με το Μάτι το οποίο καταστράφηκε πριν από 3,5 μήνες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 99 συνάνθρωποι μας. Επίσης οι αθλητές στο μήκος αυτής της διαδρομής θα φορούν πράσινες μπαντάνες. Αναφερόμενος σ' αυτή την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Παναγόπουλος είπε: "Χάθηκαν ζωές, καταστράφηκε το περιβάλλον, ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνθρωποι. Ο μαραθώνιος δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για το γεγονός αυτό και να μη συμβάλει στο μέτρο που μπορεί. Νιώθουμε βαθύ σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων, που χάθηκαν και γι΄αυτό προχωράμε σε μια πρωτοβουλία να αναδασώσουμε την μαραθώνια διαδρομή. Πέρα από το ουσιαστικό θα υπάρχει και μια συμβολική κίνηση, την ημέρα του αγώνα, κάθε δρομέας θα κληθεί να φορέσει μια πράσινη μπαντάνα, προκειμένου να πρασινίσουμε εικονικά το κομμάτι της διαδρομής και του χρόνου να το έχουμε πετύχει κυριολεκτικά». Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ψινάκης υπογράμμισε σχετικά: «Αυτή τη χρονιά για εμάς ο μαραθώνιος είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, γιατί πριν από 3.5 μήνες ζήσαμε αυτή την τραγωδία, που εκτός από τους 99 αθώους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό τρόπο, είχαμε και τεράστιες απώλειες σε περιουσίες και σπίτια, στο περιβάλλον».

Ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους μιλώντας για την συνεργασία του με τον ΣΕΓΑΣ και την σύνθεση του ύμνου του Μαραθωνίου της Αθήνας είπε: «Οι αθλητές και οι μουσικοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: πείσμα, επιμονή, καρδιά. Πολλοί από όσους τρέχουν στον Μαραθώνιο δεν θα είχαν ξεκινήσει ποτέ αν το σκέφτονταν. Κι εγώ αν το σκεφτόμουν ότι έχω να συνθέσω τον ύμνο του Μαραθωνίου θα πελάγωνα γι ' αυτό και δούλεψα μόνο με την καρδιά μου. Ελπίζω να σας αγγίξει όπως άγγιξε και μένα που τον έγραψα», είπε ο Γιώργος Θεοφάνους για τον ύμνο του Μαραθωνίου «Νενικήκαμεν». Η πρώτη εκτέλεση έχει προγραμματιστεί για το πρωι της Κυριακής στις 11.00 στο Παναθηναϊκό Στάδιο από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη μαζί με τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη, τη μεσόφωνο Ινέζ Ζήκου και τη Χορωδία της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Η ενορχήστρωση ανήκει στον εξάρχοντα βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Αντώνη Σουσάμογλου».

Ο πρωταθλητής μαραθωνίου Κώστας Γκελαούζος υπογράμμισε: «Ο μαραθώνιος έχει πολλά απρόοπτα. Έχω προετοιμαστεί καλά και έχω βάλει στο πρόγραμμά μου να τρέχω στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Λες και τρέχω δέκα χρόνια στην Κλασική, αλλά είναι μόλις η τρίτη χρονιά. Τα πονεμένα χιλιόμετρα είναι συναισθηματικά δύσκολο, γιατί χάθηκαν τόσοι άνθρωπο» ενώ η συνάδελφος του Ελευθερία Πετρουλάκη τόνισε:«Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Μεγάλο εγχείρημα. Πρώτη φορά στο Μαραθώνιο. Μέχρι τώρα έκανα 5 και 10χλμ. και έκανα στροφή στο μαραθώνιο και θέλω να νικήσω. Έχω προετοιμαστεί κατάλληλα. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή στη χώρα μας και περιμένω έναν απίστευτο αγώνα. Θέλω να είμαι στην εκκίνηση, να το χαρώ και καλώ τους Ελληνες να γεμίσουν το Παναθηναϊκό Στάδιο για να μας χειροκροτήσουν. Εύχομαι καλή επιτυχία».

Ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός επεσήμανε:«Κάθε χρόνο ο Αυθεντικός Μαραθώνιος επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις, εμπλουτίζεται με νέες ιδέες, ποτέ ο ΣΕΓΑΣ δεν ξεχνά να τον συνδυάζει με κοινωνικά μηνύματα κι αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Για όλες αυτές τις ημέρες με αποκορύφωμα την Κυριακή, η καρδιά της Αθήνας και όλης της χώρας θα χτυπά στο πιο σημαντικό διεθνή αγώνα που φιλοξενείται κάθε χρόνο στην Ελλάδα Από τη δική μου πλευρά κι εκπροσωπώντας τον Γιώργο Βασιλειάδη, τον υπουργό Αθλητισμού, θέλω να χαιρετήσω με βαθύτατο και ειλικρινή τρόπο τους δρομείς, τους εθελοντές. Να ευχηθώ καλή εκκίνηση και καλό τερματισμό σε όλους, καλή δύναμη εκεί στο 32ο χιλιόμετρο, που τα πράγματα αρχίζουν και ζορίζουν λίγο, και καλή επιτυχία, να ευχαριστηθούμε αυτόν τον υπέροχο αγώνα».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης σημείωσε επίσης ότι όλα τα κράτη θα στείλουν φέτος τους πρέσβεις τους στον μαραθώνιο στον οποίο θα τρέξουν υπουργοί και δήμαρχοι: «Παρά όλες τις δυσκολίες, έχουνε τα 4,5 τελευταία χρόνια που είναι εγώ δήμαρχος, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και για τον μαραθώνιο, γυρίσαμε όλον τον πλανήτη και τις πέντε ηπείρους και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος άνοιξε τα φτερά του. Αυτό το αποδεικνύει η συμμετοχή, φέτος όλα τα κράτη στέλνουν τους πρέσβεις τους, οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν. Επίσης θα τρέξουν υπουργοί από άλλα κράτη, δήμαρχοι πόλεων του κόσμου και πραγματικά θα ήταν πολύ μεγάλη ψυχική βοήθεια αν ερχόσασταν όλοι, θα βοηθούσε πολύ στην προσπάθεια που κάνουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να γιατρέψουμε τις πληγές μας. Σας προσκαλούμε, και σας περιμένουμε με πολλή αγάπη».

Ο Τεχνικός Διευθυντής Βαγγέλης Παπαποστόλου αναφέρθηκε στους αιθμούς του φετινού Μαραθωνίου: «Λείπουν λεπτομέρειες για να υποδεχθούμε τους χιλιάδες δρομείς. Για πρώτη φορά 18.500 δρομείς, οι μισοί από το εξωτερικό και πολλοί έχουν έρθει με τις οικογένειές τους. Συνολικά 55.000 συμμετοχές. Πάνω από 3.000 εθελοντές, 400 γιατρούς κ.λπ. Πάνω από 6.000 πρόσωπα που συντονίζονται για την άρτια διοργάνωση. Παράλληλα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι 96 αθλητές και 27 αθλήτριες». Ο μάνατζερ ξένων αθλητών Μπεν Ρασίντ τόνισε ότι είναι εφικτός ο χρόνος 2.09.00, ενώ ο Α' αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε: «Ο ΣΕΓΑΣ συνεχίζει να προσφέρει συνεχώς στον ελληνικό αθλητισμό και δεν αναφέρομαι μόνο στις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες των αθλητών και τις οποίες υποστηρίζουμε ως ΕΟΕ μέσω της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, αλλά στη μεγάλη προσπάθεια που υλοποιείτε με τέτοια εξαιρετικά αποτελέσματα, διοργανώνοντας τόσο σπουδαίες εκδηλώσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι που ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με συνέργειες και με ιδίους πόρους. Ακούγοντας ότι 55.000 πολίτες να συμμετέχουν, αυτή προσπάθεια είναι άξια συγχαρητηρίων και η ΕΟΕ να ξέρετε ότι είναι μαζί σας».

Ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι κάθε χρόνο εδώ, στην Αθήνα και να παρακολουθώ πως ο θρύλος του Μαραθωνίου συνεχώς μεγαλώνει και προχωρά με νέα επιτεύγματα, όπως είναι ο ύμνος»μ ενώ τον λόγο πήρε και ο εντεταλμένος σύμβουλος αθλητικών θεμάτων της Περιφέρειας Αττικής Σπύρος Πάντζας και σημείωσε: « Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ένα μεγάλο αθλητικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός και συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αττική. Επίσης είναι μία γιορτή, με τη διαδρομή να είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και αποτελεί μήνυμα ειρήνης, δημοκρατίας και εξάλειψης των διακρίσεων και του ρατσισμού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που γενικεύεται στην Ευρώπη η αύξηση των ακραίων φωνών. Ο Μαραθώνιος βρίσκει την Αττική πληγωμένη καθώς 99 συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή και για την Περιφέρεια αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, η ανακούφιση πληγέντων και η επιστροφή στην κανονικότητα. Προτεραιότητα επίσης, πρέπει να αποτελέσει η επέκταση της αφετηρίας, ώστε όλο και περισσότεροι δρομείς να δηλώνουν συμμετοχή. Η Περιφέρει στηρίζει κάθε χρόνο έτσι και φέτος με το ποσό 280.000 ευρώ, ενώ αναλαμβάνουμε και τη φιλοξενία δημοσιογράφων από το εξωτερικό προκειμένου να προβάλλουν την Ελλάδα διεθνώς».

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Παναγιώτης Δημάκος τόνισε: «Η Αθήνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος στο τριήμερο που ακολουθεί με 55.000 δρομείς σε όλες τις αποστάσεις. Καλώ τον κόσμο να βγει στον δρόμο να χειροκροτήσει τους δρομείς, αλλά και να έρθει στο Στάδιο όχι μόνο για να ακούσει τον ύμνο «Νενικήκαμεν» και να ζήσει μια υπέροχη εμπειρία», ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Ιωάννης Γούλιος είπε: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που δώρισε ανθρωπότητα το ευ αγωνίζεσθαι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η χώρα μας ενώνει τις έννοιες του αθλητισμού, του πολιτισμού και του τουρισμού και προσφέρει μία σημαντική εμπειρία στους επισκέπτες. Φέτος 9.000 δρομείς από 105 χώρες μαζί με συνοδούς τους, θα ζήσουν αυτή την εμπειρία. Ο τουρισμός είναι εμπειρία και για τους λόγους αυτούς στηρίζουμε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τα επόμενα χρόνια».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα