Σε αυτούς τους αθλητές πόσα εκατ. θα δώσετε κύριε Βασιλειάδη;

Δήμος Μπουλούκος
Σε αυτούς τους αθλητές πόσα εκατ. θα δώσετε κύριε Βασιλειάδη;

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος συγκρίνει τα χρήματα που παίρνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός της Στεφανίδη και της Κυριακοπούλου, του Πετρούνια και του Γκολομέεφ, με τα ποσά που δίνει η Πολιτεία στη Superleague.

Θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και τραγική ειρωνεία, αλλά είναι απλώς οι δύο όψεις ενός νομίσματος. Την ίδια ώρα που η ΕΡΤ συμφωνούσε με την Superleague να πάρουν οι επτά άστεγες ομάδες σχεδόν 24 εκατομμύρια το χρόνο (μαζί με μπόνους και τον διαφημιστικό χρόνο), οι κορυφαίοι Ελληνες αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού σήκωναν τη χώρα ψηλά, πολύ ψηλά!

Στεφανίδη και Κυριακοπούλου έκαναν το 1-2 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Βερολίνου, ο Κριστιάν Γκολομέεφ κατακτούσε το ασημένιο στην αντίστοιχη διοργάνωση της κολύμβησης και ο Λευτέρης Πετρούνιας προκρινόταν με την καλύτερη βαθμολογία στον τελικό των κρίκων, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής!

Και δεν ήταν μόνο αυτοί που μας πρόσφεραν πολλά χαμόγελα χθες. Η Βασιλεία Καραχάλιου εξασφάλιζε την πρόκριση στην ιστιοπλοϊα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, Μπελιμπασάκη, Μπανιώτης, Αναγνωστοπούλου έπαιρναν το εισιτήριο για τους τελικούς των αγωνισμάτων τους στο Ευρωπαϊκό του στίβου, ενώ και στην κωπηλασία, τρία πληρώματα εξασφάλιζαν την πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων – νεανίδων. Αλλά και ο «χρυσός» Μίλτος Τεντόγλου μία μέρα νωρίτερα, ο Απόστολος Χρήστου με το χάλκινο στην κολύμβηση δύο ημέρες νωρίτερα καθώς και άλλοι...

Σε όλους αυτούς έχει προγραμματίσει η Πολιτεία να δώσει για το 2018 μέσω των ετήσιων επιχορηγήσεων, περίπου 17,5 εκατ. ευρώ, ένα ποσό σημαντικά λιγότερο από ότι θα πάρουν ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός, η Ξάνθη, ο Απόλλων Σμύρνης και η Λαμία. Και για να μην παρεξηγηθώ, τα 17,5 εκατ. δεν είναι χρήματα που θα πάνε στις τσέπες των αθλητών, αλλά είναι το συνολικό ποσό που διατίθεται για όλο το 2018 στις Αθλητικές Ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων που είναι 28, την Ομοσπονδία των ΑΜΕΑ και των Special Olympics.

Αυτά τα χρήματα βέβαια δεν πάνε για τον καθαρό αθλητισμό, καθώς μέσα σε αυτά εντάσσονται οι πληρωμές προς το κράτος, οι δαπάνες λειτουργίας, τα έξοδα μισθοδοσίας των υπαλλήλων και κάθε λογής έξοδα προς τρίτους. Αν περισσέψει κάτι, μπορεί τελικά να δοθεί για τις μετακινήσεις και τα οδοιπορικά των αθλητών, αν και όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι αθλητές πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδα, ακόμα και τα εισιτήρια μετακίνησης τους.

Η σύγκριση μπορεί να μοιάζει απλοϊκή, αλλά είναι πραγματική. Από τη μία μεριά ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρείες που είναι οι ΠΑΕ και μάλιστα αρκετές από αυτές χρεοκοπημένες με το πρόσχημα ότι το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό αγαθό κι από την άλλη, το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού εξακολουθεί να παίρνει ψίχουλα, παρότι διαφημίζει παγκοσμίως την Ελλάδα και προσφέρει χαρά στους Ελληνες, κάτι που δεν κάνει το απαξιωμένο – όπως το χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι – πρωτάθλημα μας.

Να τονίσω ότι δεν είναι θέμα μόνο τα χρήματα, γιατί στο κάτω – κάτω της γραφής κανείς αθλητής δεν είναι ζητιάνος και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο χωρίς πολλές γκρίνιες και μουρμούρες.

Στα χρόνια της κρίσης έχει καταργηθεί κάθε είδους προνόμιο που μπορεί να είχαν οι αθλητές. Και δεν αναφέρομαι στις άδειες Προπο και στους διορισμούς στο Δημόσιο που έχουν σταματήσει να δίδονται αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά σε ανέξοδες παροχές, όπως οι άδειες στους εργαζόμενους για να μετέχουν σε ταξίδια, το ποσοστό του 10% της εισαγωγής στις ανώτατες σχολές, ακόμα και οι αποσπάσεις σε προπονητές – εκπαιδευτικούς για να είναι κοντά στους αθλητές τους.

Πλέον οι αθλητές δεν παίρνουν ούτε στάνταρ ποσό για τα μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις και με το Νόμο Κοντονή, επαφίεται στις διαθέσεις του εκάστοτε Υφυπουργού Αθλητισμού, αν θα τους δώσει κάτι και τι θα είναι αυτό!

Πριν από λίγο καιρό, ο Γιώργος Βασιλειάδης στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας είχε υποσχεθεί αύξηση στις ετήσιες επιχορηγήσεις και επαναφορά κάποιων κινήτρων προς τους αθλητές. Και μπορεί από πολλούς να χαρακτηρίστηκαν τα λόγια του ως προεκλογική εξαγγελία, αλλά πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία να μην το κάνει.

Τα χρήματα που μοίρασε απλόχερα στις ποδοσφαιρικές ομάδες θα τον ακολουθούν για πάντα και οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες. Αν αγαπάει τον αθλητισμό και σέβεται τον ιδρώτα όλων αυτών των αθλητών θα φανεί στην πράξη και όχι από τις υποδοχές στο αεροδρόμιο,τις συγχαρητήριες επιστολές και τα τιτιβίσματα μετά από κάθε επιτυχία!

Από αυτά, χορτάσαμε...

 

Τελευταία Νέα