Μάρας: «Να δείξουμε ότι δεν ξεχνούμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν»

Gazzetta team
Μάρας: «Να δείξουμε ότι δεν ξεχνούμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν»

bet365

Για 14η φορά ο Βλάσης Μάρας θα αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σε αυτό της Γλασκόβης, που θα αρχίσει την Πέμπτη (9/8) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή (12/8).

Ο κάτοχος πέντε χρυσών μεταλλίων στο μονόζυγο (Πάτρα 2002, Λιουμπλιάνα 2004, Βόλος 2006, Μιλάνο 2009, Μπέρμιγχαμ 2010) και οκτώ συνολικά, σε δηλώσεις του τόνισε:

«Το πρόγραμμά μου στο μονόζυγο θα είναι το ίδιο που είχα και στους Μεσογειακούς Αγώνες, με συντελεστή δυσκολίας 5,80. Δεν είναι κάτι το ξεχωριστό από πλευράς βαθμού δυσκολίας, αλλά δεν παύει να είναι ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα, που με μία καλή εκτέλεση αρκεί για να με βάλει μέσα στην οκτάδα των φιναλίστ. Εφόσον το εκτελέσω άριστα, μπορεί να μου δώσει και μετάλλιο. Η θέση στο βάθρο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ό,τι διάκριση έρθει θα είναι καλοδεχούμενη. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να παρουσιαστώ ακόμα καλύτερα προετοιμασμένος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου.
Αυτό το πρόγραμμα είναι καλό για το Ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως θα χρειαστώ κάτι παραπάνω για να μπορέσω να διεκδικήσω την παγκόσμια διάκριση και, μέσω αυτής, την Ολυμπιακή πρόκριση. Θέλω να προσθέσω άλλη μια άσκηση στο πρόγραμμά μου, για να το ανεβάσω συνολικά μισό βαθμό επάνω, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με τη μέση μου, που με ταλαιπωρεί. Έχασα αρκετό διάστημα στην προετοιμασία μου τους προηγούμενους μήνες. Έκανα ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Τώρα είμαι σε καλή κατάσταση, αισθάνομαι κάποιες ενοχλήσεις, αλλά όχι έντονους πόνους. Ελπίζω να μου επιτρέψει το σώμα μου να βάλω την επιπλέον άσκηση μετά τη Γλασκόβη».

Ο 35χρονος πρωταθλητής, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά τον 38χρονο Τούρκο Ουμίτ Σαμιλογλού, αναφέρθηκε και στον ομαδικό στόχο της Εθνικής ανδρών:
«Εκτός από το μονόζυγο θα αγωνιστώ και στο άλμα για να βοηθήσω την Εθνική. Πιστεύω ότι μπορούμε να μπούμε ακόμα και στο ‘τοπ 10’ της ομαδικής κατάταξης, αν δεν έχουμε κάποια ατυχία, επειδή είμαστε σε καλή κατάσταση και τα προγράμματα μας ‘βγαίνουν’ καλά στις προπονήσεις».

Στο τέλος ο Μάρας αναφέρθηκε στην καταστροφή στο Μάτι Αττικής: «Ό,τι και να πεις γι’ αυτή την τραγωδία είναι λίγο. Εμείς, ως Εθνική ομάδα, θα δώσουμε τον αγώνα μας έχοντας αυτούς τους ανθρώπους στην σκέψη μας. Με την προσπάθειά μας, θέλω να πιστεύω ότι θα δώσουμε την ελπίδα για το μέλλον. Αυτό που έγινε δεν αλλάζει, αλλά οφείλουμε να δείξουμε ότι δεν ξεχνούμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και επίσης να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όσα πρέπει να διορθωθούν, ώστε να μην συμβούν ποτέ ξανά τέτοιες καταστάσεις».

Από τη δική του μεριά, ο 24χρονος Νίκος Ηλιόπουλος θα αγωνιστεί σε πέντε από τα έξι όργανα (πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο) στην πέμπτη συμμετοχή του στη διοργάνωση. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Μας ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα το ομαδικό, όπου πιστεύω ότι μπορούμε να φέρουμε την Εθνική μέσα στη 12άδα. Θα κυνηγήσουμε ένα αποτέλεσμα που θα μας δώσει ώθηση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Οκτωβρίου, όπου θα πρέπει να μπούμε στην 24άδα για να πάρουμε την ομαδική πρόκριση για το προ-Ολυμπιακό του 2019. Σε προσωπικό επίπεδο, θα παλέψω για μια πολύ καλή εμφάνιση και στα πέντε όργανα, ώστε να δώσω βαθμούς στην ομάδα, ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσω την πρόκριση στον τελικό του μονόζυγου. Το πρόγραμμά μου έχει αρχική αξία 6,00, τη μεγαλύτερη αρχική αξία στην ελληνική αποστολή στο συγκεκριμένο όργανο. Αν μου ‘βγει’ όπως θέλω, μπορεί να με βάλει στην οκτάδα των φιναλίστ. Σε σχέση με τους Μεσογειακούς το έχω ανεβάσει κατά 0,20 και περιμένουμε μία καλή εκτέλεση στη Γλασκόβη».

Την τρίτη συνεχόμενη παρουσία του στον θεσμό θα καταγράψει ο Γιώργος Χατζηευσταθίου, ο οποίος επίσης θα παρουσιάσει προγράμματα σε πέντε όργανα (έδαφος, πλάγιος ίππος, κρίκοι, δίζυγο, μονόζυγο). «Πρωταρχικός μας στόχος είναι ένα καλό πλασάρισμα στο ομαδικό. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρεθούμε στη 12άδα και να κερδίσουμε έτσι το δικαίωμα να αγωνιστούμε στο γκρουπ των κορυφαίων χωρών στο επόμενο Ευρωπαϊκό, το 2020. Θα χρειαστούμε σταθερές εκτελέσεις, χωρίς λάθη και πτώσεις. Είχαμε πάει πολύ καλά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στο ίδιο στάδιο και ελπίζω να έχουμε και τώρα μία εξίσου επιτυχημένη εμφάνιση», δήλωσε ο 25χρονος πρωταθλητής και πρόσθεσε:
«Θα προσπαθήσω να έχω σταθερή παρουσία σε όλα τα όργανα για να βοηθήσω την ομάδα και παράλληλα θα διεκδικήσω ό,τι καλύτερο μπορώ στον πλάγιο ίππο. Το πρόγραμμά μου, με βαθμό δυσκολίας 5,90, το έχω παρουσιάσει σε αρκετούς αγώνες φέτος και πιστεύω ότι στη Γλασκόβη θα το βγάλω όπως ακριβώς θέλω, για να έρθει ίσως και μία διάκριση».

Τέλος, το νεαρότερο και λιγότερο έμπειρο μέλος της ελληνικής πεντάδας, ο Αντώνης Τανταλίδης, θα ενισχύσει την Εθνική σε τέσσερα όργανα (έδαφος, πλάγιος ίππος, άλμα, δίζυγο) στη δεύτερη συμμετοχή του σ’ ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών.
«Αισθάνομαι απόλυτα έτοιμος για το Ευρωπαϊκό. Αυτός ο επιπλέον μήνας δουλειάς μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες με βοήθησε πολύ, σωματικά αλλά και πνευματικά. Μέσα από την προπόνηση διορθώσαμε τα λάθη που κάναμε εκεί και τώρα θα πάμε να δείξουμε τα προγράμματά μας. Ο στόχος μου είναι να κυνηγήσω μία διάκριση στο έδαφος, όπου έχω πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,10, ή και στον πλάγιο ίππο, όπου έχω συντελεστή 5,90. Εάν πετύχω την εκτέλεση που πρέπει, αποφεύγοντας τα λάθη, θα έχω πιθανότητες να μπω στην οκτάδα. Παράλληλα, θέλω να έχω σταθερές εκτελέσεις και στα υπόλοιπα δύο όργανα, για να βοηθήσω την Εθνική να φτάσει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στον ομαδικό αγώνα, που είναι και το πιο σημαντικό για όλους μας. Για μένα είναι η πρώτη φορά που ενισχύω την Εθνική ανδρών στο ομαδικό μιας μεγάλης διοργάνωσης και θα προσπαθήσω να φανώ όσο πιο χρήσιμος γίνεται», τόνισε ο 21χρονος πρωταθλητής.

 

Τελευταία Νέα