Μαρόνεϊ: «Θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσετε»

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Μαρόνεϊ: «Θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσετε»

bet365

Η Αμερικανίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης της ενόργανης, ΜακΚέιλα Μαρόνεϊ αποκάλυψε πως έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον γιατρό της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ.

Αφορμή για την εξομολόγηση της Mαρόνεϊ είναι το hashtag #MeToo, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλικές επιθέσεις του παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβι Γουάινστιν αρχικά από τις ηθοποιούς Ρόουζ ΜακΓκόουαν και Άσλεϊ Τζουντ.

Οι αποκαλύψεις τους άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τον παραγωγό που απολύθηκε από την ίδια την εταιρεία του και οδήγησε χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο να παραδεχτούν τη δική τους ιστορία.

Aυτό ακριβώς έκανε και η ΜακΚέιλα αποκαλύπτοντας ότι οι παρενοχλήσεις από τον Λάρι Νάσαρ, γιατρό στην εθνική ομάδα ξεκίνησα όταν ήταν στην ηλικία των 13 ετών.

«Τα λόγια όλων τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν έμπνευση για μένα. Γνρίζω πόσο δύσκολο είναι να μιλήσεις δημοσίως για κάτι τόσο τρομακτικό και τόσο προσωπικό, επειδή συνέβη και σε μένα.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Χόλιγουντ. Συμβαίνει παντού. Όπου υπάρχει θέση εξουσίας, φαίνεται πως υπάρχει εν δυνάμει κακοποίηση. Είχα ένα όνειρο, να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αυτά τα πράγματα που έπρεπε να περάσω για να φτάσω εκεί ήταν αχρείαστα και σιχαμένα.

Κακοποιήθηκα από τον δρ. Λάρι Νασάρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας γυμναστικής γυναικών και της ολυμπιακής ομάδας. Ο δρ. Νασάρ μου είπε ότι λάμβανα 'απαραίτητη ιατρική θεραπεία, την οποία εφάρμοζε σε ασθενείς για πάνω από 30 χρόνια'.

Άρχισε όταν ήμουν 13 ετών, σε μία από τις πρώτες συγκεντρώσεις που παρευρέθηκα, στο Τέξας, και δεν σταμάτησε μέχρι να αφήσω το άθλημα. Οπουδήποτε και οποτεδήποτε, αυτός ο άντρας φαίνεται πως έβρισκε την ευκαιρία να με 'θεραπεύσει'. Συνέβη στο Λονδίνο, πριν η ομάδα κι εγώ κερδίσουμε το χρυσό μετάλλιο και συνέβη και πριν κερδίσω το αργυρό (σ.σ. στη δοκό ισορροπίας).

Για μένα, η πιο τρομακτική βραδιά της ζωή μου ήταν όταν ήμουν 15 ετών. Έπρεπε να πετάω όλη μέρα και όλη νύχτα με την ομάδα για να φτάσουμε στο Τόκιο. Μου είχε δώσει υπνωτικό χάπι για την πτήση και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι, είναι να είμαι μόνη μου μαζί του στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο, να λαμβάνω 'θεραπεία'. Νόμιζα ότι θα πέθαινα εκείνο το βράδυ.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, αλλά πώς να αρχίσουμε; Δεν είμαι ειδικός, αλλά να κάποιες σκέψεις μου. Πρώτον, μιλήστε και ευαισθητοποιήστε τον κόσμο για την κακοποίηση που υπάρχει.

Δεύτερον, ο κόσμος, τα ιδρύματα, οι οργανισμοί, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε θέση ισχύος, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ακατάλληλη συμπεριφορά και πράξεις τους. Τρίτον, μορφωθείτε και αποτρέψτε πάση θυσία. Τέταρτον, έχετε μηδενική ανοχή για τους κακοποιούς και όσους τους προστατεύουν.

Είναι δυνατό να μπει ένα τέλος σε αυτού του είδους την κακοποίηση; Είναι δυνατόν για τα θύματα να μιλήσουν ανοιχτά, χωρίς να θέσουν τις καριέρες και τα όνειρά τους σε κίνδυνο; Ελπίζω. Η σιωπή μας έδωσε στον λάθος κόσμο ισχύ για αρκετό καιρό και ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω την ισχύ αυτή. Και θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσετε.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα