Μιτάκης: «Από το Ευρωπαϊκό της Αθήνας απευθείας στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο»

Μιτάκης: «Από το Ευρωπαϊκό της Αθήνας απευθείας στους Ολυμπιακούς στο Τόκιο»

bet365

Ο πρωταθλητής στα Φινν Γιάννης Μιτάκης μιλάει στο gazzetta.gr για το ταξίδι του από την Αθήνα με προορισμό το Τόκιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Μετά από την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αλλά και του 2016 ο Γιάννης Μιτάκης θέλει να ... τριτώσει το καλό και να μάθει ιαπωνικά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο είναι το μεγάλο στοίχημα του Έλληνα πρωταθλητή της ιστορικής κλάσης των Φινν και ο στόχος του είναι να πάρει την πρόκριση από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 10 έως τις 18 Μαϊου 2019.

Ο 29χρόνος Γιάννης Μιτάκης μίλησε στο gazzetta.gr για τις μέρες που πέρασαν, την βαριά ιστορία της κλάσης αλλά και τα καλύτερα που έρχονται.

Γιάννη από που κατάγεσαι;
«Από τα Σφακιά της Κρήτης. Είναι δύσκολο όμως το πρόγραμμα μου που δεν πάω συχνά. Πραγματικά νιώθω όμως ότι είμαι από τον Πειραιά και έχω ρίζες από την Κρήτη».

Σε ποιον ναυτικό όμιλο ανήκεις;
«Στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος».

Έχεις ξεκινήσει να μαθαίνεις ιαπωνικά;
«Χα.χα. Θέλω πολύ να είμαι στο Τόκιο το 2020. Είναι το μεγάλο στοίχημα μου οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Πόσο εφικτό είναι να πάρεις το εισιτήριο από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αθήνας;
«Αυτό θα παλέψω να πετύχω. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα είναι σαν Παγκόσμιο. Δίνει προκρίσεις σε 4 χώρες και ελπίζω να είμαστε και εμείς μέσα.Θα διεκδικήσω μια από αυτές τις θέσεις. Νομίζω μια θέση μέσα στην δεκάδα ή στην δωδεκάδα θα δώσει πρόκριση».

Πόσο σημαντική είναι για τη χώρα αυτή η διοργάνωση;
«Όλοι αγαπούν την Ελλάδα. Εδώ έρχονται οι κορυφαίοι αθλητές των Φινν για προετοιμασία στο «Athens International Sailing Center». Όλοι περιμένουμε πως και πως αυτό το event».

Το 2002 η χώρα μας είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Φινν στον Πειραιά. Το θυμάσαι;
«Εγώ στα Φινν μπήκα το 2009. Βέβαια και το θυμάμαι. Ήμουν 13 ετών και ήμουν μέσα στα παιδιά που ήταν υπεύθυνα για τις σημαίες. Θυμάμαι τον Αιμίλιο που είχε κερδίσει μετάλλιο».

Νιώθεις βάρος που εκπροσωπείς την Ελλάδα σε μια κλάση από την οποία έχουν περάσει ο Χατζηπαυλής, ο Μπουντούρης και ο Παπαθανασίου;
«Όντως έχουν περάσει σπουδαίοι αθλητές από αυτή την κλάση στην Ελλάδα. Πιστεύω πως αξίζω να είμαι στα Φινν και θα προσπαθήσω να μην αφήσω την Ελλάδα χωρίς εκπρόσωπο στα Φινν στο Τόκιο».

Η ΕΙΟ είναι κοντά σας;
«Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το κράτος είναι σε δύσκολη θέση. Η ομοσπονδία για τα χρήματα που παίρνει από το κράτος κάνει το καλύτερο δυνατό. Η ομοσπονδία δεν στηρίζει μόνο εμάς που διεκδικούμε ολυμπιακή πρόκριση αλλά όλα τα σωματεία της χώρας από την κλάση των όπτιμιστ. Σε μια άλλη χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία τα ίδια χρήματα θα πάνε αποκλειστικά στην προετοιμασία 5 αθλητών. Εδώ δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Γιατί είναι τόσο δύσκολο το Φινν;
«Είναι δύσκολη κλάση. Είναι μονοθέσιο. Θέλει να είσαι πάνω από 1,85 και συγκεκριμένα κιλά. Θέλει πολύ καλή φυσική κατάσταση και αντοχή».

Ποια είναι η μεγαλύτερη σου επιτυχία στην κλάση;
«Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Είμαι όμως πάντα μέσα στην δεκάδα στους αγώνες».

Πως πάει η προετοιμασία σου για το Ευρωπαϊκό της Αθήνας;
«Εδώ στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε τον πρώτο εσωτερικό αγώνα πρόκρισης. Στις 29 Μαρτίου θα είμαι στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα για έναν σημαντικό αγώνα που θα τελειώσει στις 6 Απριλίου».

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει φέτος;
«Στη Μελβούρνη τον Δεκέμβριο. Είναι λίγο μακριά. Τώρα κοιτάζω το Ευρωπαϊκό της Αθήνας. Μετά ανάλογα με την έκβαση του θα φτιάξουμε πλάνο με τον προπονητή μου τον Θόδωρο Πολυχρονίδη».

Παράλληλα με την ιστιοπλοϊα δουλεύεις;
«Όχι. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό δεν μπορείς. Πρέπει να είσαι 100% αφοσιωμένος στο στόχο σου. Σπουδάζω Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο και τελειώνω σύντομα».

 

Τελευταία Νέα