Παπαθανασίου: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για πολλά χρόνια»

Αντώνης Πατσούρας
Παπαθανασίου: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για πολλά χρόνια»

bet365

Ο «γερόλυκος» της ελληνικής ιστιοπλοϊας, στα 45 του, δηλώνει στο gazzetta.gr, ότι θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη να στοχεύει στην κορυφή.

Οι κούπες του είναι ...αμέτρητες. Θα μπορούσε να έχει εισέλθει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για τα συνεχή πανελλήνια πρωταθλήματα του στην ιστιοπλοϊα. Είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που έχει τιμηθεί από την ΔΟΕ με το βραβείο «Fair Play». Έχει κατακτήσει μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έχει "τρέξει" πέντε φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι 45 ετών και συνεχίζει...

Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, "υπηρέτησε" για χρόνια την κλάση των Φινν και τα τελευταία είναι στα Σταρ, όπου συνεχίζει να "γράφει" ιστορία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ήταν 14ος στα Σταρ ενώ πέρσι ανέβηκε στο βάθρο στο ευρωπαϊκό και φέτος την τελευταία ημέρα έχασε το μετάλλιο στο παγκόσμιο στις ΗΠΑ.

Ο ιστιοπλόος του Ολυμπιακού, που έχει διατελέσει και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μίλησε στο gazzetta.gr για τα σχέδια του.

«Μετάλλιο στην Ιταλία»

Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου θα συνεχίσει και το 2019 την πορεία του στα Σταρ και θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο και στο ευρωπαϊκό τα οποία θα διεξαχθούν στην Ιταλία. Στόχος; «Ο στόχος είναι να είμαστε κοντά στα μετάλλια. Είναι πρόκληση για μένα να συνεχίζω σε τόσο υψηλό επίπεδο και είμαι διψασμένος για νέες διακρίσεις. Θέλουμε μετάλλια και θα παλέψουμε μ' όλες μας τις δυνάμεις», σημειώνει ο Έλληνας ιστιοπλόος.

«Δεν πρωταγωνιστεί τυχαία η Ελλάδα»

Η Ελλάδα έχει σπουδαία παράδοση στην ιστιοπλοϊα με μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και στα κορυφαία παγκόσμια ραντεβού κάθε κλάσης. «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η διοίκηση της ομοσπονδίας είναι για πολλά χρόνια η ίδια και έχουν δημιουργηθεί οι βάσεις για να έρθουν οι επιτυχίες. Υπάρχει για χρόνια μια υγιή κατάσταση και πάνω απ' όλα είναι ο αθλητής. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που θα πρωταγωνιστήσουν στο Τόκιο ενώ είδαμε ότι και η νέα γενιά είναι εξαιρετική και θα κάνει θαύματα τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο 45χρόνος Ολυμπιονίκης.

«Είμαστε παγκόσμιος προορισμός»

Το Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοϊας που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο και είναι πόλος έλξης για εκατοντάδες σπουδαίους αθλητές. Πρόσφατα διεξήχθησαν σπουδαίοι αγώνες στα Φινν σε μια κλάση που υπηρέτησε για χρόνια ο Αιμίλιος Παπαθανασίου. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις γνώσεις μας στη νέα γενιά. Στην Ελλάδα και στο Κέντρο Ιστιοπλοϊας έρχονται πλέον τεράστιοι αθλητές και ειδικά στα Φινν και μένουν για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα. Χαίρομαι να είμαι δίπλα στο άθλημα και σ' αυτή την μεγάλη προσπάθεια της ΕΙΟ που έχει την αμέριστη βοήθεια και του κ. Βασιλειάδη», μας λέει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου.

«Οι πέντε κύκλοι ενώνουν»

Στους αγώνες Φινν που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα ο Κύπριος Ιορδάνου έδωσε το σκάφος του σε Τούρκο συναθλητή του ο οποίος ήταν μέσα στα μετάλλια για να συνεχίσει τον αγώνα του. Η ΕΙΟ τίμησε τον Κύπριο αλλά θα τον προτείνει και στη ΔΟΕ. Πολλά χρόνια πίσω, το 2003, η ΔΟΕ είχε τιμήσει τον Αιμίλιο Παπαθανασίου για παρόμοια κίνηση του προς Τούρκο συναθλητή του το 2002 στον Πειραιά. Φυσικά και αυτή η στιγμή δεν μπορεί να ξεχαστεί και ο ίδιος σημειώνει: «Μπράβο και στους δυο για την κίνηση τους. Έχουν περάσει χρόνια αλλά δεν θα ξεχάσω την βράβευση μου από την ΔΟΕ για το Ευ Αγωνίζεσθαι. Οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι ενώνουν όλους τους αθλητές. Δεν παίζει ρόλο, το χρώμα ή η θρησκεία. Αυτό πρέπειθ να περάσει στην κοινωνία. Πρώτα απ' όλα η Ελλάδα. Εγώ έτσι έχω μάθει από μικρός και στον σύλλογο μου, τον Ολυμπιακό. Είναι στάση ζωής».

«Με ορίζοντα το 2024»

Στα 45 του δεν αποφασίζει να σταματήσει. Στα σχέδια του είναι ν' αλλάξει κλάση και να ξεκινήσει σε μια νέα διθέσια κατηγορία που θα εισέλθει στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 2024. «Όσο μπορώ θα συνεχίζω. Θα παλεύω όσο είμαι δυνατός. Ίσως φτάσω και στο 2024. Το βάζω ως στόχο», σημειώνει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου.

 

Τελευταία Νέα