Πρόεδρος της ΕΟΕ ο Καπράλος με... ποιητική διάθεση (pics)

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Πρόεδρος της ΕΟΕ ο Καπράλος με... ποιητική διάθεση (pics)

bet365

Για τρίτη συνεχόμενη θητεία ο Σπύρος Καπράλος εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, πρόεδρος της ΔΟΑ ο Ισίδωρος Κούβελος, ενώ οι Βασιλακόπουλος, Διαθεσόπουλος, Συναδινός, Βασιλάκης, Γερόλυμος και Σγουρός δεν ψήφισαν, με τον Κατσώρα να απαγγέλλει τα πρακτικά σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο!

Η περίοδος της διχόνοιας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται πώς έλαβε οριστικά τέλος, με τις πλευρές Καπράλου και Κούβελου να συναινούν.


Στην προεδρία της ΕΟΕ επανεξελέγη ο Σπύρος Καπράλος, στις αρχαιρεσίες που έγιναν σήμερα, στα γραφεία της ΕΟΕ, λαμβάνοντας 22 ψήφους και παίρνοντας ομόφωνα το χρίσμα. Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας επανεξελέγη και ο Ισίδωρος Κούβελος με 18 ψήφους υπέρ, τρία λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.

Από την διαδικασία απείχαν ο εκπρόσωπος του υγρού στίβου, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, του μπάσκετ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, του γκολφ, Θεόδωρος Βασιλάκης και της τοξοβολίας, Πέτρος Συναδινός, οι οποίοι είχαν ταχθεί με την πλευρά του Ισίδωρου Κούβελου, προ συναίνεσης και προφανώς θεώρησαν ότι οι όροι του συμβιβασμού δεν ήταν ικανοποιητική.

Ο Γιώργος Σγουρός, εκπρόσωπος της άρσης βαρών, σε μία αμφιλεγόμενη προσπάθεια να κρατήσει ίσες αποστάσεις, βρέθηκε στη διαδικασία, λίγο αφότου είχε ξεκινήσει για να δηλώσει το «παρών» όπως είπε και αποχώρησε μέσα σε λίγα λεπτά.

Έχει ενδιαφέρον φυσικά να δούμε ποια στάση θα κρατήσουν από τώρα και στο εξής, διότι το θέμα δεν είναι προσωπικό, από τη στιγμή που εκπροσωπούν αθλήματα στην ΕΟΕ, τα οποία έχουν ανάγκη τη στήριξη της ΕΟΕ.

Στην ομιλία του προς τα μέλη της Ολομέλειας που τον εξέλεξαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε:
«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για τρίτη τετραετία.

Η σημερινή μέρα όμως, δεν είναι τόσο για πανηγυρισμούς, αλλά μάλλον για προβληματισμό και αυτοκριτική για όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί βαθύτατα η εικόνα της ΕΟΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κυρίως όμως, έμειναν χωρίς συμπαράσταση οι αθλητές μας που εκπροσωπούν τη χώρα μας στις κορυφαίες διοργανώσεις του εξωτερικού.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει εκπρόσωπο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο Δρόμο για το Τόκιο» κινείται με αργούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα, οι αθλητικές ομοσπονδίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Θέλω να πιστεύω ότι όσα συνέβησαν μέσα στο 2017 θα αποτελέσουν ένα καλό μάθημα για όλους, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις και τέτοιες συμπεριφορές στο μέλλον, αλλά κυρίως να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, λάθη που όπως είπα και πριν, πλήρωσαν κυρίως εκείνοι που δεν ευθύνονται για αυτά.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι ενωμένη. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν εκπροσωπούμε τον εαυτό μας μέσα και έξω από το κτίριο αυτό, αλλά το άθλημα που μας έχει επιλέξει και ότι η αποστολή μας είναι εθνική και όχι ατομική. ´Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε για τη χώρα μας και για τους αθλητές.

Για τους λόγους αυτούς, θέλω να σας καλέσω σε μία νέα αρχή, σε μία νέα προσπάθεια για το καλό του αθλητισμού, αφήνοντας πίσω ό,τι συνέβη τους τελευταίους εννέα μήνες.

Το κλίμα συναίνεσης που αποτυπώνεται στις σημερινές εκλογές, πρέπει να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και μήνες, προκειμένου να επουλωθούν όλες οι πληγές που άνοιξαν. Θέλω να ζητήσω από όλους, να δουλέψουμε σκληρά, ενωμένοι και αποφασισμένοι προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Απευθύνομαι δε και σε όσους απουσιάζουν σήμερα, οι οποίοι πρέπει να αναλογιστούν την υποχρέωσή τους, αλλά και την ευθύνη τους απέναντι σ´ αυτούς που τους επέλεξαν για την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο, ανταλλαγή θέσεων, απόψεων και επιχειρημάτων και όχι με δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού.

Έχουμε μπροστά μας, την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα γίνει την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία, ακολουθεί η Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους και μετά από μία εβδομάδα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η παράδοση της Φλόγας στους φίλους μας της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της PyeongChang της Ν. Κορέας.

Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, να θυμίσουμε ξανά σε όλο τον κόσμο, τι έχει προσφέρει η χώρα μας στο Ολυμπιακό κίνημα. Κλείνοντας θέλω να σας επισημάνω, ότι είμαι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα αφορά στην ΕΟΕ, στον Ελληνικό αθλητισμό αλλά κυρίως στους αθλητές μας.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στο έργο μας».

Σε κλίμα συναίνεσης ο Ισίδωρος Κούβελος

Μιλώντας στα μέλη της Ολομέλειας ο Ισίδωρος Κούβελος είπε: «Σήμερα πρέπει να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι γιατί κλείνει μια αρνητική περίοδος στην ιστορία της ΕΟΕ. Οκτώ μήνες εσωστρέφειας και αρνητικής εικόνας στον ελληνικό και διεθνή αθλητικό χώρο. Ένα μεγάλο διάστημα που στοίχισε πολύ ακριβά σε συνεργασίες, κοινούς στόχους, ακόμα και σε προσωπικές φιλίες.

Όλοι μας λίγο έως πολύ κάναμε λάθη. Λάθη που θα πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας, μιας και είναι δεδομένο ότι όλοι μας είμαστε εδώ για να προσφέρουμε, θυσιάζοντας μεγάλο μέρος της προσωπικής μας ζωής αλλά και της ίδιας της υγείας μας.

Ο ελληνικός αθλητισμός έχει απαιτήσεις από όλους μας και πιστεύω ακράδαντα πως κανένας μας δεν περισσεύει αν θέλουμε να κάνουμε από κοινού βήματα μπροστά. Είμαι βέβαιος πως όλοι θα συμφωνείτε ότι ο αθλητισμός δεν είναι πολιτική όπου το κάθε κόμμα έχει διαφορετική ατζέντα.

Ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός κάτω από την σκέπη της ΕΟΕ έχει μία συγκεκριμένη ατζέντα για όλους που ασχολούνται και δεν είναι άλλη από την σωστή προετοιμασία και στήριξη των αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων και της ολυμπιακής Παιδείας και επί πλέον για εμάς τους Έλληνες η οργάνωση της αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και της λαμπαδηδρομίας.

Συνεπώς αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε υποχρέωση να συνεργαζόμαστε αρμονικά για την επίτευξη των κοινών στόχων. Για να φθάσουμε στην σημερινή μέρα, σημαντικό ρόλο έπαιξαν, πρώτοι από όλους εκείνοι οι συνάδελφοι που στήριξαν τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας συναινετικής λύσης και ήταν οι περισσότεροι.

Ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης, όπως όλοι γνωρίζετε, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να φτάσουμε στην σημερινή μέρα καθώς και ο Λάμπης Νικολάου που παρά την αρχική του άρνηση να προεδρεύσει, δέχθηκε να συμβάλει με την παρουσία του στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση.

Τέλος, τόσο ο Σπύρος ο Καπράλος όσο και εγώ, επιχειρήσαμε, με επιτυχία πιστεύω, να κάνουμε τις απαιτούμενες υποχωρήσεις προκειμένου να φθάσουμε σε μια καλή συμφωνία που τόσο την είχε ανάγκη είχε το Ολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα.

Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι έξω από εδώ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κόσμος μας παρακολουθεί με καχυποψία! Στο χέρι μας είναι να τους διαψεύσουμε και να πετύχουμε. Συνάδελφοι, ξέρω πως όλοι σας θέλετε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας οδήγησε μια σειρά γεγονότων που ανήκουν πλέον στο παρελθόν και να πορευτούμε με γνώμονα την νομιμότητα προς ένα καλύτερο αύριο.

Εκφράζω την ευχή τελειώνοντας, να ξεπεράσουμε όλοι μας τις προσωπικές πίκρες που νοιώσαμε αυτό το διάστημα και να προσπαθήσουμε, ενωμένοι σαν μία γροθιά, να κάνουμε και τους άλλους να πιστέψουν ότι το καταφέραμε. Οι παρατάξεις και οι ομάδες δεν πρέπει να έχουν θέση στην νέα Ολυμπιακή Επιτροπή του σήμερα και του αύριο.»

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς επετεύχθη η συναίνεση όταν αμέσως μετά τη δικαίωση του από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Κούβελος έκανε λόγο για αποκατάσταση της νομιμότητας τόνισε: «Δεν ήταν προσωπική νίκη. Αυτό που πρέπει να κερδίσει πάνω απ' όλα είναι το ολυμπιακό κίνημα.

Αυτό προέχει, η Ελλάδα είναι θεματοφύλακας του Ολυμπισμού και έτσι ως Ολυμπιακή Επιτροπή έχουμε πάνω απ' όλα την προετοιμασία των αθλητών, την διάδοση της ολυμπιακής παιδείας και των αξιών και βεβαίως την λαμπαδηδρομία και την τελετή Αφής της Φλόγας, τα οποία έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα και ήταν αναγκαίο να είναι ενωμένη η Ολυμπιακή Επιτροπή, για να δείξουμε και στον έξω κόσμο ότι πάνε στο πλάι οι οποιεσδήποτε διαφορές και αυτό που προέχει είναι το συμφέρον του Ολυμπιακού κινήματος και της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας και δύο ακόμη Αφρικανικές ήταν οι μόνες τρεις χώρες που δεν είχαν καταφέρει να εκλέξουν προεδρείο...

Αγγελούδης: «Μια περιπέτεια που έπρεπε να τελειώσει»

Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι από σήμερα ο νέος Α’ Αντιπρόεδρος και μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΕ με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο ίδιος δήλωσε στο γραφείο Τύπου της ΟΧΕ: «Είναι μια περιπέτεια που έπρεπε να τελειώσει με τον τρόπο που έγινε σήμερα για το καλό της πατρίδας και του Ολυμπισμού. Νομίζω πως ήταν ένα καλό μάθημα για όλους. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ενωτικό. Φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν όλες αυτές οι διαδικασίες που δεν ήταν σύμφωνες με το Ολυμπιακό Πνεύμα.

Γίνεται μία νέα αρχή και πολύ σύντομα θα έχουμε καλύψει τον χαμένο χρόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο Ολυμπισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κίνημα εθελοντισμού που στηρίζεται στις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Το ελληνικό χάντμπολ εκπροσωπείται δυναμικά στη νέα θητεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και θα αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία προς όφελος και του αθλήματος που αποτελεί ένα ισχυρό κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού».

Η Ολομέλεια της ΕΟΕ εξέλεξε τους εξής:
Α΄ Αντιπρόεδρος: Στέλιος Αγγελούδης 20 υπέρ - 2 λευκά
Β΄ Αντιπρόεδρος: Ξενοφών Αθανασίου 21 υπέρ - 1 λευκό
Γενικός Γραμματέας: Μανώλης Κολυμπάδης 21 υπέρ - 1 λευκό
Ταμίας: Αντώνης Νικολόπουλος 22 υπέρ
Εκτελεστική Επιτροπή: Αριστείδης Αδαμόπουλος 22 υπέρ
Πολυξένη Αργειτάκη 21 υπέρ - 1 λευκό
Γιάννης Καρράς 22
Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας: Ισίδωρος Κούβελος 18 υπέρ - 3 λευκά - 1 άκυρο
Πρόεδρος Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος: Μανώλης Κατσιαδάκης 20 υπέρ - 1 λευκό - 1 άκυρο
Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας: Σπύρος Ζαννιάς 19 υπέρ - 3 λευκά
Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας: Αθανάσιος Βασιλειάδης 21 υπέρ - 1 λευκό

Η εκπρόσωπος των χειμερινών αθλημάτων και ποιητής, Βασίλης Κατσώρας

Ο ιαμβικός δεκαπαντασύλλαβος του Βασίλη Κατσώρα

Με δεδομένο ότι η ψηφοφορία δεν είχε κανένα σασπένς αφού υπήρχε ένας υποψήφιος για κάθε θέση, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι την παράταση έκλεψε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας χειμερινών αθλημάτων, Βασίλης Κατσώρας, ο οποίος όπως κάθε φορά έτσι και απόψε κράτησε τα πρακτικά σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο.

Ο παράγοντας από το Μέτσοβο, μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών διάβασε στην ολομέλεια το ποίημα του και όπως ήταν φυσικό καταχειροκροτήθηκε από τους εκπροσώπους των αθλημάτων.

«Πάντα κρατώ τα πρακτικά σε ποίημα. Ειδικά σε στιγμές που υπάρχει έντονα φορτισμένο κλίμα, αρκεί να αναγνώσω δύο στροφές για να επανέλθει η ηρεμία», δήλωσε στο gazzetta.gr o κ. Κατσώρας.
Ακολουθεί το ποίημα:

 

Τελευταία Νέα