Οι 12 «καπετάνιοι» των ομάδων της Α1 Ανδρών

Αντώνης Πατσούρας
Οι 12 «καπετάνιοι» των ομάδων της Α1 Ανδρών

bet365

Το προφίλ των 12 προπονητών της Α1 Ανδρών που αρχίζει το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.

Το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών του πόλο αρχίζει το Σάββατο και οι προπονητές ανάλογα με τα "βαλάντια" των διοικήσεων των ομάδων τους έχουν επιλέξει τους καλύτερους παίκτες για να παλέψουν για την επίτευξη των στόχων τους.

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους 12 προπονητές των ομάδων της Α1 και τις επιτυχίες τους ως παίκτες αλλά και στους πάγκους.

Από τους 12 μόνο 2 έχουν κερδίσει ως προπονητές τίτλο στην Α1 και αυτοί είναι ο Βλάχος (7) και ο Λοράντος (1). Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2006 έως το 2019 το πρωτάθλημα το έχουν κερδίσει μόνο Έλληνες προπονητές οι οποίοι είναι οι: Βλάχος (7 Ολυμπιακός), Πάτερος (5 Ολυμπιακός), Βολτυράκης (1 Εθνικός), Λοράντος (1 Βουλιαγμένη).

Ο τελευταίος ξένος προπονητής που έφτασε στην κορυφή είναι ο Κροάτης Βέσκο Τζούχο το 2005 με τον Ολυμπιακό. Ο Μίλε Νάκιτς είναι ο ξένος με τα περισσότερα πρωταθλήματα (5, ΑΝΟΓ, Ολυμπιακός).

Στη φετινή διοργάνωση κανείς από τους προπονητές δεν είναι ... πρωτάρης στην Α1.

Αναλυτικά:

Θόδωρος Βλάχος (Ολυμπιακός): Είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της Α1. Έχει 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα (2013-2019) με τον Ολυμπιακό τον οποίο έχει οδηγήσει το 2018 και στην κορυφή της Ευρώπης. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως συνεργάτης του Ματουτίνοβιτς στον Ολυμπιακό ενώ ήταν για αρκετά χρόνια προπονητής και στο Παλαιό Φάληρο το οποίο είχε οδηγήσει στο Final-4 της Σύρου. Ως παίκτης αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα είναι και ο προπονητής της εθνικής ανδρών.

Χρβόγιε Κόλιανιν (Βουλιαγμένη): Είναι για 2η χρονιά στον πάγκο της Βουλιαγμένης. Πέρσι η ομάδα του κατάφερε μετά από 6 χρόνια να κερδίσει τον Ολυμπιακό στην Α1. Ο Κροάτης ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως συνεργάτης του Θόδωρου Βλάχου στον Ολυμπιακό. Δεν έχει κερδίσει τίτλο ως προπονητής. Ως παίκτης αγωνίστηκε σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παλαιό Φάληρο.

Γιάννης Κατρουζανάκης (Απόλλων Σμύρνης): Έχει συνδέσει το όνομα του με τον Απόλλωνα Σμύρνης τον οποίο τη σεζόν 2018-19 έβγαλε για πρώτη φορά στα Κύπελλα Ευρώπης και το φετινό καλοκαίρι έπαιξε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έχει κερδίσει τίτλο ως προπονητής. Ως παίκτης φόρεσε το σκουφάκι της Βουλιαγμένης, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού.

Δημήτρης Κραβαρίτης (Υδραϊκός): Παιδί των Ακαδημιών του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ευρώπης το 2002. Ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό ως βοηθός προπονητή, ασχολήθηκε με την Ακαδημία του, και τα τελευταία χρόνια είναι στον Υδραϊκό τον οποίο πριν από δυο χρόνια τον οδήγησε στην Ευρώπη. Παράλληλα με τον Υδραϊκό είναι προπονητής στην εθνική εφήβων αλλά και βοηθός στην εθνική ανδρών. Δεν έχει κερδίσει τίτλο.

Φάνης Κουντουδιός (Εθνικός): Αν και ξεκίνησε να παίζει πόλο στην Ακαδημία του Ολυμπιακού ως προπονητής έχει ταυτίσει το όνομα του με τον "Αυτοκράτορα" Εθνικό. Έχει θητεύσει και στον Παναθηναϊκό. Δεν έχει κερδίσει κάποιον τίτλο.

Πάνος Βέργος (ΠΑΟΚ): Οι καλύτερες στιγμές του ΠΑΟΚ στην Α1 έχουν ταυτιστεί με τον σημερινό του προπονητή. Έχει ξεχάσει από πότε είναι στον ΠΑΟΚ τον οποίον και έχει οδηγήσει στην 4η θέση στην Α1 αλλά και σε Final-4 Κυπέλλου. Έχει θητεύσει και στην Κέρκυρα.

Τεό Λοράντος (Π. Φάληρο): Είναι μαζί με τον Βλάχο οι δυο προπονητές της Α1 που έχουν κερδίσει τίτλο. Ο Τεό με την Βουλιαγμένη κέρδισε το νταμπλ το 2002 και είναι ο τελευταίος προπονητής που έχει πάρει την κούπα της Α1 από τον Ολυμπιακό. Δίνει έμφαση στις Ακαδημίες. Ως παίκτης έζησε μεγάλες στιγμές με την εθνική ομάδα και τη Βουλιαγμένη με κορυφαία την κατάκτηση του Κυπελλούχων το 1997. Είναι προπονητής στην εθνική Νέων. Ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού αλλά και της Γλυφάδας.

Δημήτρης Μάζης (ΑΝΟΓ): Παιδί της Βουλιαγμένης που ως παίκτης φόρεσε το σκουφάκι και του Εθνικού, του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού. Από τους καλύτερους αμυντικούς όλων των εποχών. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως συνεργάτης του Βλάχου στον Ολυμπιακό και από το 2016 είναι στον ΑΝΟΓ και τον έχει οδηγήσει σε 2 Final-4 Κυπέλλου. Ήταν Κυπελλούχος Ευρώπης το 1997 με τον ΝΟΒ.

Ηλίας Μαχαίρας (Ν.Ο Χανίων): Το όνομα του έχει συνδεθεί με τα Χανιά και ως παίκτης και ως προπονητής. Έχει προπονήσει τα Χανιά, τον Εθνικό και την Γλυφάδα. Παλιός διεθνής άσος. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ως γυμναστής με την Ακαδημία της ΠΑΕ Πλατανιάς. Έπαιξε στα Χανιά, στον Άρη και στον Εθνικό και κέρδισε πρωτάθλημα με τους Πειραιώτες.

Γιώργος Ντόσκας (Ν.Ο Χίου): Ο πιο νέος προπονητής της κατηγορίας. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του την περσινή σεζόν στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε ως πολίστας (Χίος) και την κράτησε στην κατηγορία. Ως παίκτης είχε σπουδαίες επιτυχίες με την εθνική ομάδα (χάλκινο σε Παγκόσμιο) και 12 πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό.

Νίκος Βενετόπουλος (Παναθηναϊκός): Στα νιάτα του υπήρξε σπουδαίος φουνταριστός με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκανε καριέρα στον Ολυμπιακό και κατέκτησε τα πάντα στην Ελλάδα. Ως προπονητής θήτευσε σε ομάδες όπως οι Ηρακλής, Νηρέας Χαλανδρίου, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Παλαιό Φάληρο και Εθνικός. Από το καλοκαίρι είναι στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα είναι μέλος του τεχνικού τιμ των εθνικών ομάδων.

Κώστας Δήμου (Πανιώνιος): Παλιός παίκτης της Βουλιαγμένης έχει συνδέσει το όνομα του με τον ΝΟΒ. Υπήρξε προπονητής στις Ακαδημίες του αλλά και στην ομάδα των γυναικών με την οποία κέρδισε και πρωτάθλημα στην Α1 (2013). Τα τελευταία χρόνια είναι στον Πανιώνιο τον οποίο και "ανέβασε" πάλι στην Α1. Παράλληλα είναι και προπονητής στην εθνική Νεανίδων.

 

Α1 ΑΝΔΡΩΝ Τελευταία Νέα