Ελλάδα - ΗΠΑ: Ο κόσμος είναι δικός τους!

Ελλάδα - ΗΠΑ: Ο κόσμος είναι δικός τους!

bet365

Η Ελλάδα απέναντι στην υπερδύναμη ΗΠΑ την Δευτέρα (08:00, ERT Sports) για μια θέση στους "4" του κόσμου.

Ο κόσμος είναι δικός τους. Μπορεί οι Έλληνες να κέρδισαν και να προκρίθηκαν επί των ΗΠΑ στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Νοτίου Κορέας αλλά για τις Ελληνίδες τα πράγματα θα είναι τρομερά δύσκολα στο παιχνίδι της 22ης Ιουλίου.

Απέναντι στα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση θα βρεθούν οι ΗΠΑ! Μια ομάδα που έχει να ηττηθεί σε μεγάλη διοργάνωση χρόνια και χρόνια... Ελλάδα-ΗΠΑ στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας (ERT Sports) για μια θέση στην τετράδα του κόσμου.

Η εμπειρία της Ελλάδος

Όποια ομάδα και να έπαιζε με τις ΗΠΑ θα ήταν το αουτσάιντερ. Πριν αρχίσει ένα παιχνίδι καμία ομάδα δεν είναι χαμένη από χέρι. Έτσι είναι και για την Ελλάδα που έχει στις τάξεις της την καλύτερη παίκτρια του 2011 Αλεξάνδρα Ασημάκη, μια έμπειρη σκόρερ την Άλκηστης Αβραμίδου, μια αμυντικό με σουτ-φαρμάκι, την Χριστίνα Τσουκαλά αλλά και κάποια νέα κορίτσια όπως είναι η Ελένη Ξενάκη και η Νικόλ Ελευθεριάδου που θα ηγηθούν σύντομα της εθνικής ομάδας.

Η Ελλάδα έχει στο παλμαρέ της 1 ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο (δεν έπαιζε κάποια παίκτρια από το σημερινό ρόστερ), 3 ασημένια σε Ευρωπαϊκό και φυσικά το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 εκεί όπου προπονητής ήταν ο Μορφέσης και 3 από τις 13 παίκτριες, η Ασημάκη, η Τσουκαλά και η Αβραμίδου.

Ξεχασμένη λέξη η ήττα

Οι ΗΠΑ από την άλλη έχουν να χάσουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2008 και το Πεκίνο. Έχουν να χάσουν σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από το 2013 και τη Βαρκελώνη. Έχουν να χάσουν σε World League από το 2013! Φέτος μάλιστα από το World League κέρδισαν και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ομάδα από τότε που ξεκίνησε το τουρνουά γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2000) που έχει κερδίσει μετάλλιο σ' όλες τις διοργανώσεις. Στις δυο τελευταίες, το 2012 στο Λονδίνο και το 2016 στο Ρίο κέρδισε το χρυσό. Το 2000 ήταν 2η, το 2004 ήταν 3η και το 2008 ήταν 2η. Είναι επίσης η μοναδική που έχει παίξει σε 4 τελικούς σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 1986 έως το 2017 έχει 6 συμμετοχές σε τελικούς και 5 χρυσά μετάλλια. Τα τελευταία χρυσά κατακτήθηκαν το 2015 στο Καζάν και το 2017 στη Βουδαπέστη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι η υπερδύναμη του παγκόσμιο πόλο σε επίπεδο γυναικών και πως ο κόσμος τους ανήκει... Ο Αλ Πατσίνο στο "Scarface" έφτασε στην κορυφή του κόσμου στις ΗΠΑ αλλά κατέρρευσε σ' ένα βράδυ.

Για τις Αμερικανίδες δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιος να τις... καταστρέψει.

Οι δεσμοί με την Ελλάδα

Στη σημερινή της σύνθεση η εθνική ομάδα των ΗΠΑ έχει και δυο παίκτριες που έπαιξαν φέτος στην Ελλάδα και η μια μάλιστα είναι συμπατριώτισσα μας. Η μια είναι η τερματοφύλακας με καταγωγή από την Τζαμάικα, Άσλεϊ Τζόνσον, η οποία έπαιξε τη σεζόν 2018-19 στη Βουλιαγμένη και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά και στην επιστροφή της στο Final-4 της Ευρωλίγκα.

Η άλλη είναι η Στεφανία Χαραλαμπίδη. Έπαιζε και αυτή στην Βουλιαγμένη. Παλαιότερα είχε αγωνιστεί και στον Τρίτων Αμαρουσίου που επέστρεψε στην Α1 σήμερα! Είναι κόρη του παλαίμαχου διεθνή πολίστα του Ολυμπιακού Μπάμπη Χαραλαμπίδη.

Ενός παίκτη γρήγορο και με δυνατό αριστερό σουτ. Το σουτ του το έχει πάρει και η Στεφανία η οποία σπούδασε μάρκετινγκ στις ΗΠΑ μαζί με την δίδυμη αδελφή της, την Ιωάννα, και έπαιζε πόλο σε υψηλό επίπεδο.

Έως το 2017 ήταν μέλος της εθνικής Ελλάδος αλλά πλέον είναι στην εθνική των ΗΠΑ.

Μεγάλες δόξες... στα μέρη μας

Την εθνική των ΗΠΑ της περασμένης δεκαετίας την είχαν δει οι Έλληνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σπουδαία ομάδα. Εκείνη η Μπρέντα Βίλα ήταν μαγεία... Μετά εμφανίστηκε και η τερματοφύλακας η Ελίζαμπεθ Άμστρονγκ.

Η αλήθεια είναι κάποιες παίκτριες από αυτή τη θρυλική ομάδα της είχαμε δει να παίζουν και σε ελληνικούς συλλόγους. Ποιος ξέχασε την Κόραλι Σίμονς στη Γλυφάδα και στη Βουλιαγμένη; Την Χέιδερ Πέτρι στη Βουλιαγμένη; Τη Νάταλι Γκόλντα στη Γλυφάδα; Την Κάμι Κρεγκ και την Λόρεν Γουένγκερ στον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός μάλιστα βρήκε απέναντι του ως παίκτρια της Σαμπαντέλ την αρχηγό των ΗΠΑ Μάργκαρετ Στέφενς στον τελικό της Ευρώπης και έχασε. Η Στέφενς αν και είναι γεννημένη το 1993 έχει κερδίσει με την εθνική των ΗΠΑ 18 χρυσά μετάλλια από το 2010 έως το 2019!

Από δυο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Τα φιλικά στην Αμερική

Η Ελλάδα πριν ταξιδέψει για την Κορέα επισκέφτηκε τις ΗΠΑ για κοινή προετοιμασία με την εθνική ομάδα τους. Στα τέσσερα φιλικά που δόθηκαν η ομάδα μας έχασε και στα τέσσερα με μ.ο διαφοράς τα 11 γκολ.

Βέβαια άλλο επίσημα και άλλο φιλικά. Η Ελλάδα ήταν σε φάση προετοιμασίας και οι ΗΠΑ ήταν πανέτοιμες αφού πριν από λίγες ημέρες είχαν κερδίσει άλλο ένα χρυσό στο World League το οποίο τους έδωσε και εισιτήριο για το Τόκιο.

Η μοναδική νίκη

Οι δυο ομάδες δεν παίζουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο. Έχουν 7 αγώνες και η Ελλάδα έχει μόλις μια νίκη. Η μοναδική νίκη είχε έρθει στο Παγκόσμιο του 1998 στο Περθ. Η Ελλάδα είχε κερδίσει με 10-9. Τότε δεν είχαν γεννηθεί ακόμη 5/13 παίκτριες της σημερινής ομάδας.

Για τελευταία φορά έπαιξαν στη Βαρκελώνη το 2013 και οι ΗΠΑ επικράτησαν με 12-8 στον όμιλο και 15-12 στα πέναλτι σ' αγώνα για τις θέσεις 5-6.

Εν κατακλείδι, μια νίκη της Ελλάδος επί των ΗΠΑ θα είναι ιστορικό γεγονός. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι βέβαια να τελειώσει όσο πιο ψηλά μπορεί στο Παγκόσμιο αλλά και να επιστρέψει μετά από απουσία 12 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό έχει ανάγκη περισσότερο απ' όλα το ελληνικό πόλο γυναικών που έχει χαρίσει μαγικές στιγμές τους Έλληνες φιλάθλους.

Οι προημιτελικοί της Δευτέρας (22/7):

ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ

ΡΩΣΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ

 

Τελευταία Νέα