Βλάχος: Ένας σύγχρονος Ιάσονας στην Κορέα

Βλάχος: Ένας σύγχρονος Ιάσονας στην Κορέα

bet365

Ο Θόδωρος Βλάχος μιλάει στο gazzetta.gr για αυτά που περιμένει να δει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νοτίου Κορέας.

Στην ελληνική μυθολογία ο αναγνώστης θα διαβάσει για την ιστορία της Αργοναυτικής εκστρατείας και την προσπάθεια του Ιάσονα και των συντρόφων να φέρουν από τον Εύξεινο Πόντο το χρυσόμαλλο δέρας.

Η εκστρατεία ξεκίνησε από την Ιωλκό. Μια αρχαία πόλη της Μαγνησίας την οποία μνημονεύει και ο Όμηρος.

Με την ιστορία αυτή μεγάλωσε εκεί κοντά στην Ιωλκό ένα παιδί από τον Βόλο που θα έμελλε να συνδέσει το όνομα του άρρηκτα με την ελληνική υδατοσφαίριση.

Ο Βολιώτης Θόδωρος Βλάχος με τα χρόνια έγινε προπονητής στον Ολυμπιακό αλλά και στην εθνική ομάδα της Ελλάδος.

Στην πρώτη του μάλιστα εκστρατεία ως ... σύγχρονος Ιάσονας οδήγησε την δική του "Αργώ" όχι στον Εύξεινο Πόντο αλλά στο Καζάν της Ρωσίας.

Το έπαθλο δεν ήταν βέβαια το χρυσόμαλλο δέρας αλλά ένα χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο Θόδωρος Βλάχος δεν πολυ πιστεύει σε παραμύθια, ανεξάρτητα εάν διάβαζε κάποια στην κόρη του Ολυμπία, αλλά στη σκληρή δουλειά η οποία ναι είναι αυτή που κάνει τα όνειρα των ανθρώπων πραγματικότητα.

Ο ομοσπνδιακός προπονητής της εθνικής ανδρών υδατοσφαίρισης μιλάει στο gazzetta.gr για αυτά που περιμένει να δει στο πρώτο ταξίδι αυτής της "αρμάδας" στη Νότιο Κορέα.

«Αρχίζουμε από την οχτάδα»

Η εθνική ομάδα αρχίζει τους αγώνες της στις 15/7 κόντρα στη Νότια Κορέα στο 18ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανκζού αλλά τα δύσκολα είναι μετά αφού θα παίξει με την Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Στόχος; «Στόχος είναι η πρόκριση στους "8". Είτε ως πρώτη που είναι εξαιρετικά δύσκολο είτε μέσω χιαστί αγώνα με τον όμιλο των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Εάν το καταφέρουμε μετά θα μπορούμε να δούμε ένα ένα τα παιχνίδια και να μιλήσουμε ξανά για στόχους», μας λέει ο 50χρόνος τεχνικός.

«Η ομάδα έχει αλλάξει κατά 6/13»

Το 2015 στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα οδήγησε την εθνική ομάδα στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Καζάν. Από τότε αν και πέρασαν μόλις 4 χρόνια η ομάδα έχει αλλάξει πολύ. Δυο βασικά γρανάζια της, ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Μανώλης Μυλωνάκης, αν και παίζουν ακόμη στην Α1 και στην Ευρώπη και είναι σε πολύ καλή κατάσταση έχουν πάρει την απόφαση να αποσυρθούν από την εθνική ομάδα.

«Έχει αλλάξει η ομάδα. Βέβαια πολλά παιδιά που τότε δεν είχαν τόσο μεγάλο ρόλο τώρα είναι πρωταγωνιστές. Οι τερματοφύλακες μας, που είναι βασική θέση στο πόλο, είναι και οι δυο νέοι. Η ομάδα έχει αλλάξει. 6/13 είναι νέοι παίκτες πάντα σε σχέση με το Καζάν. Βέβαια και αυτή η ομάδα έχει πολύ ταλέντο», σημειώνει ο Έλληνας προπονητής.

«Άμυνα και νέοι κανονισμοί»

Που θα στηριχτεί η ομάδα στη νέα της πρόκληση; «Που αλλού; Στην άμυνα», απαντά ο Θόδωρος Βλάχος και συνεχίζει: «Πρέπει να είμαστε καλοί στην άμυνα για να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Οι παίκτες είναι έτοιμοι για να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες όλων.

Το ελληνικό πόλο έχει αλλάξει επίπεδο και πρέπει να το δείξουμε και στην Κορέα. Κοίτα, κάτι που με προβληματίζει είναι οι νέοι κανονισμοί. Κάποιες ομάδες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν παίξει πολλά παιχνίδια με τους νέους κανονισμούς. Εμείς όχι. Μέχρι τις 10 Ιουνίου παίζαμε με τους παλιούς σε συλλογικό επίπεδο. Στο φινάλε της διοργάνωσης θα βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για τις αλλαγές».

«Κοντά και μακριά το Τόκιο»

Ο Πάβιτς σε συνέντευξη του στο gazzetta.gr είχε δηλώσει ότι θα ήθελε έναν τελικό Ελλάδος-Κροατίας στο Παγκόσμιο με νικήτρια την Κροατία.

Οι δυο πρώτες ομάδες από την Κορέα θα περάσουν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Ο Θόδωρος Βλάχος έχει στο μυαλό του το Τόκιο άραγε; «Ναι όλοι μας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Είναι κοντά και μακριά το Τόκιο. Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα. Αξίζει αυτή η ομάδα να είναι στους Ολυμπιακούς. Δείχνει μια σταθερότητα στα 3 τελευταία χρόνια.

Έχει ποιότητα. Όλοι θέλουν να βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι υποχρέωση για την Ελλάδα αλλά στόχος. Τώρα εδώ στην Κορέα νομίζω η Σερβία, αν και έχει πολλές αλλαγές, και η Κροατία είναι οι καλύτερες ομάδες. Εκτός Ευρώπης θεωρώ πως θα είναι δυνατοί οι Αυστραλοί. Έχουν ωριμάσει. Εμείς πρέπει να είμαστε νοητικά έτοιμοι για τις προκλήσεις που ακολουθούν», είπε ο έμπειρος προπονητής.

«Οι Ισπανοί μας αντέγραψαν»

Ο Θόδωρος Βλάχος και η ΚΟΕ έχει δεχτεί κριτική γιατί είναι και στον Ολυμπιακό και στην εθνική και γιατί οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού είναι και διεθνείς.

«Να ρωτήσω κάτι; Μια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός που πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ και έχει παίξει σε άλλους 2 τελικούς σε 4 χρόνια δεν αξίζει να έχει παίκτες στην εθνική ομάδα; Οι Ισπανοί είναι χαζοί; Ξέρεις τι κάνουν; Η Μπαρτσελονέτα είναι η εθνική Ισπανίας. Μας αντέγραψαν. Το ίδιο κάνουν και οι Ρώσοι. Στην Ελλάδα αυτό το μοντέλο το έχουν απομυθοποιήσει αλλά δεν έχουν να προτείνουν κάτι άλλο.

Σίγουρα ότι πολλά παιδιά είναι από τον Ολυμπιακό δίνει αυτοπεποίθηση και στην εθνική ομάδα. Δεν είναι λίγο να παίζεις σε τελικούς Ευρώπης κάθε χρόνο, να κερδίζεις 2 φορές την Προ Ρέκο και να κερδίζεις το Τσάμπιονς Λιγκ. Η κάθε ομάδα είναι διαφορετική. Βέβαια η προσέγγιση είναι διαφορετική. Στον σύλλογο έχεις μεγάλη διάρκεια. Μια μεγάλη σεζόν. Στην εθνική σ' ένα μήνα πρέπει να φτάσεις στο στόχο», μας λέει ο προπονητής του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας.

 

Τελευταία Νέα