«Τελικός» με την Ισπανία για την Ελλάδα στην πρεμιέρα της στην Κορέα

«Τελικός» με την Ισπανία για την Ελλάδα στην πρεμιέρα της στην Κορέα

bet365

Την Κυριακή (11:50, ERT Sports) η Ελλάδα κάνει πρεμιέρα κόντρα στην Ισπανία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κορέας.

Το Euro 2004 ξεκίνησε για την Ελλάδα μ' ένα παιχνίδι-τελικό με την "οικοδέσποινα" Πορτογαλία.

Οι διεθνείς τότε κέρδισαν με 2-1 και κέρδισαν ξανά στον αληθινό τελικό τους Πορτογάλους και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Εάν δεν είχαν φτάσει στη νίκη σ' εκείνο το παιχνίδι όλα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά και να μην είχε έρθει ποτέ η κούπα στην Ελλάδα.

Κάθε αρχή είναι και δύσκολη... Μετά από 15 χρόνια μια άλλη εθνική ομάδα, αυτή του πόλο γυναικών που έχει κερδίσει τα πάντα, παίζει ένα εξίσου σημαντικό παιχνίδι-πρεμιέρας.

Την Κυριακή (11:50, ERT Sports) στην Κορέα.

Αντίπαλος της είναι η Ισπανία, που δεν είναι "οικοδέσποινα" αφού το παιχνίδι του 3ου ομίλου του 18ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στη Γκουαντζού της Νοτίου Κορέας, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος.

Ο νικητής είναι απευθείας στην οχτάδα αφού στον όμιλο είναι ακόμη το Καζακστάν και η Κούβα, που μόνο με θαύμα μπορεί να κερδίσουν Ελλάδα και Ισπανία, ενώ ο χαμένος μπλέκει σε περιπέτειες και χιαστί παιχνίδι για να φτάσει έως τουυς "8".

Η Ελλάδα δεν είναι καμία τυχαία ομάδα. Στο Παγκόσμιο του 2011 στη Σανγάη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Από εκείνη την ομάδα έχουν παραμείνει στην εθνική η Άλκηστης Αβραμίδου, η Αλεξάνδρα Ασημάκη και η Χριστίνα Τσουκαλά. Φυσικά και ο κόουτς Γιώργος Μορφέσης.

Η Ελλάδα ήταν 4η το 2009 στη Ρώμη αλλά και 7η το 2017 στη Βουδαπέστη. Ψάχνει λοιπόν το μπαμ!

Το 2018 έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού κερδίζοντας στον ημιτελικό την Ισπανία μέσα στη Βαρκελώνη αλλά έχασε στον τελικό από την Ολλανδία.

Η ομάδα μας δεν έχει στη σύνθεση της την κορυφαία ελληνίδα τερματοφύλακα των τελευταίων ετών, τη Χρυσή Διαμαντοπούλου, αφού υποβλήθηκε προ μηνών σε επέμβαση.

Στη θέση της είναι η Ιωάννα Σταματοπούλου και η Μαρίνα Κοτσιώνη. Δυο νέα κορίτσια. Η πρώτη με τον Ολυμπιακό έπαιξε σ' όλους τους τελικούς της Α1 και κέρδισε την κούπα και η δεύτερη ήταν (φυσιολογικά) στη σκιά της Άσλεϊ Τζόνσον.

Στο Παγκόσμιο συμμετέχει για πρώτη φορά επίσης η 17χρόνη Ειρήνη Νίνου η οποία ήταν η...αποκάλυψη του τελικού γυναικών ανάμεσα στην Βουλιαγμένη και τον Ολυμπιακό στη Χίο το 2019.

Πρώτη συμμετοχή και για την Μαρία Πάτρα, η οποία πριν φύγει για την Νότια Κορέα, σίγουρα θ' άκουσε από τον πατέρα της και μεγάλη δόξα της ελληνικής υδατοσφαίρισης ιστορίες για την χώρα αυτή, αφού ήταν μέλος της εθνικής ομάδας που συμμετείχε το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα, Σεούλ.

Πρώτη σε συμμετοχές στη διοργάνωση είναι με 6 η Άλκηστης Αβραμίδου και την ακολουθούν με 5 η Ασημάκη και η Τσουκαλά. Αθλήτριες του Ολυμπιακού και οι τρεις.

Η Ιωάννα Χυδηριώτη, η Άλκηστη Μπενέκου και η Νικόλ Ελευθεριάδου θα είναι για 2η φορά σε Παγκόσμιο ενώ πιο...παλιές αλλά όχι και τόσο είναι η Ελευθερία Πλευρίτου, η Χριστίνα Κότσια (3) και η Ελένη Ξενάκη με 2.

Για τον Γιώργο Μορφέση αυτή θα είναι η 6η συμμετοχή του.

Από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο οποίο με την εθνική των ΗΠΑ συμμετείχε η Χαραλαμπίδη, θα δοθεί και ένα εισιτήριο για το Τόκιο.

Εάν οι ΗΠΑ κερδίσουν τότε το εισιτήριο θα πάει στη φιναλίστ αφού έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εθνική ομάδα θα ήταν ευχής έργο να περάσει στους Ολυμπιακούς από αυτή τη διοργάνωση αλλά θα πρέπει να παίξει στον τελικό.

Για την μοναδική ελληνική εθνική ομάδα που έχει κερδίσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2004,2η) η ιστορία των Αγώνων είναι μια ... πληγή τα τελευταία χρόνια.

Κανείς δεν ξέχασε τι έγινε το 2012. Η Ελλάδα είχε κερδίσει το χρυσό στο Παγκόσμιο του 2011 αλλά στο προ ολυμπιακό του 2012 έχασε από την Ισπανία και έτσι έχει να παίξει σε Ολυμπιακούς από το 2008.

Με την Ισπανία τελευταία φορά η Ελλάδα έπαιξε στο Τορίνο και στο Euro Cup όπου έχασε με 17-4 ενώ και στον όμιλο η Ισπανία είχε 2 νίκες επί της ομάδας μας στο World League.

Η Ισπανία δεν είναι τυχαία ομάδα. Κέρδισε το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του 2012, το χρυσό στο Παγκόσμιο του 2013 και το ασημένιο στην ίδια διοργάνωση το 2017.

Στη Βουδαπέστη οι δυο ομάδες είχαν παίξει στα προημιτελικά και η Ισπανία είχε κερδίσει με 14-12 στα πέναλτι.

Σε συλλογικό επίπεδο η Σαμπαντέλ κέρδισε πριν από λίγους μήνες τον Ολυμπιακό στην έδρα της στην Ισπανία και κέρδισε την Ευρωλίγκα. Στην εθνική ομάδα μας παίζουν 6 παίκτριες από τον Ολυμπιακό.

Η Ορτίθ, η Γκαρσία και η Εσπάρ είναι τα "αστέρια" της Ισπανίας.

Στην πρεμιέρα έχουμε επίσης το "ντέρμπι" της Κίνας με την Ιαπωνία. Αξίζει να σημειώσουμε πως εκτός την Χαραλαμπίδη και την Τζόνσον (ΗΠΑ), στη διοργάνωση συμμετέχουν παίκτριες που έβγαλαν το ψωμί τους την περασμένη σεζόν στην Ελλάδα όπως είναι η Γκόφερς (Αυστραλία, Ολυμπιακός), η Μπάκλινγκ (Αυστραλία, Ολυμπιακός) και η Γκόφερς (Καναδάς, Ολυμπιακός), Μακ Κι (Καναδάς, Εθνικός).

Επίσης εκεί θα είναι η Λάβι (Ιταλία) που θα παίξει τη νέα χρονιά στη Βουλιαγμένη αλλά και η παλιά παίκτρια του Ολυμπιακού η Νοξ (Αυστραλία).

Η Ελλάδα μετά από την Ισπανία θα παίξει στις 16/7 με την Κούβα και στις 18/7 με το Καζακστάν.

Οι υπόλοιποι όμιλοι: 1ος: Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, ΗΠΑ, 2ος: Καναδάς, Ουγγαρία, Ρωσία, Νότια Κορέα, 4ος: Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα, Αυστραλία.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας: Ολλανδία-Νότιος Αφρική, Νεά Ζηλανδία-ΗΠΑ, Καναδάς-Ρωσία, Ουγγαρία-Κορέα, Κούβα-Καζακστάν, Ελλάδα-Ισπανία, Ιαπωνία-Κίνα, Ιταλία-Αυστραλία.

Στην Κορέα είναι και δυο ακόμη Έλληνες. Ο Γιώργος Σταυρίδης που θα είναι διαιτητής στο Παγκόσμιο αλλά και η Ολυμπιονίκης του πόλο και πρόεδρος του ΣΕΟ και μέλος της αρμόδιας επιτροπής FINA Βούλα Κοζομπόλη.

 

Τελευταία Νέα