Γενηδουνιάς: Από τον Λευκό Οίκο στη Νότια Κορέα!

Γενηδουνιάς: Από τον Λευκό Οίκο στη Νότια Κορέα!

bet365

Ο διεθνής πολίστας Κώστας Γενηδουνιάς μιλάει στο gazzetta.gr για τη νέα πρόκληση της καριέρας του.

Γυρίζουμε αρκετά χρόνια πίσω. Στην περασμένη δεκαετία. Προπονητής στο Παλαιό Φάληρο ήταν ο σημερινός ομοσπονδιακός τεχνικός Θόδωρος Βλάχος.

Το Παλαιό Φάληρο ήταν και είναι μια ομάδα που "βγάζει" παιδιά από την Ακαδημία της. Ξεκινούν από εκεί και φτάνουν να γίνουν διεθνείς.

Μάλιστα το 2005 η ομάδα που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ είχε ένα τέτοιο παιδί. Τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο.

Πίσω στην ιστορία που αρχίσαμε. Μια ημέρα από τα τελευταία χρόνια της περασμένης δεκαετίας το ρεπορτάζ της υδατοσφαίρισης σχεδόν σ' όλες τις εφημερίδες έγραφε για έναν 14χρόνο.

Το όνομα του; Κώστας Γεννηδουνιάς. Για άλλους Κωνσταντίνους και για άλλους Ντίνος. Στα 14 του έκανε ντεμπούτο στην Α1.

Μετά από λίγα χρόνια αυτό το παιδί πήρε την απόφαση να σπουδάσει και να παίξει πόλο στις ΗΠΑ. Ήταν ο καλύτερος στο κολέγιο του σ' όλα και κέρδισε και πρωταθλήματα Αμερικής.

Μάλιστα είχε επισκεφτεί με τους Trojans, την ομάδα του, τον Λευκό Οίκο. Τους είχε καλέσει ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να τους τιμήσει. Εκεί ήταν και ο Ντίνος ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1993.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ επέλεξε να παίξει πόλο στην ομάδα που ήταν ο τότε προπονητής του, ο Θόδωρος Βλάχος. Η ομάδα αυτή ήταν ο Ολυμπιακός.

Το 2015 πάλι μαζί με τον Θόδωρο Βλάχο, με την εθνική ομάδα, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν, στην 2η συμμετοχή του. Άλλο ένα παιδί από την Ακαδημία του Π. Φαλήρου που τα καταφέρνει.

Με τα χρόνια κερδίζει με τον Ολυμπιακό το Τσάμπιονς Λιγκ (2018), είναι 6ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2016) και έχει επιτυχίες με την εθνική σ' όλες τις διοργανώσεις από το 2015 έως το 2018.

Το 2019 μπήκε μαζί με τους 12 συμπαίκτες του στο αεροπλάνο για τη Νότια Κορέα και την πόλη Γκουανζού όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 18ο.

Ο Κώστας Γεννηδουνιάς μιλάει στο gazzetta.gr γι' αυτή τη νέα πρόκληση της καριέρας του.

«Μετάλλιο; Γιατί όχι»

Το 2015 στο Καζάν ανέβηκε στο βάθρο. To 2017 στη Βουδαπέστη στην 4η θέση. Το 2019 στο Γκουανζού; «Στόχος αυτής της ομάδας είναι πάντα το μετάλλιο. Έχουμε τις ικανότητες το έχουμε δείξει. Το μετάλλιο στο Καζάν δεν ήταν μια φωτοβολίδα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όταν κρατάς μικρό καλάθι τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα. Βέβαια εάν ρωτάς εάν μπορούμε μετάλλιο θ' απαντήσω: "Γιατί όχι», απαντά ο Ντίνος Γενηδουνιάς.

«Ο όμιλος σε βάζει στο κλίμα»

Ο όμιλος της εθνικής είναι δύσκολος. Σερβία και Μαυροβούνιο είναι μεγάλες δυνάμεις. Η Κορέα είναι οικοδέσποινα. Ο πρώτος πάει απευθείας στους "8" και οι επόμενοι δυο παίζουν χιαστί παιχνίδια. «Ο όμιλος είναι δύσκολος.

Νομίζω όμως ότι καμιά φορά καλό είναι να είναι δύσκολος. Σε βάζει απευθείας στο κλίμα και τις δυσκολίες της διοργάνωσης. Μπορεί να σου τύχει κάτι πιο εύκολο στην οχτάδα. Πάντως σίγουρα θα είσαι υποψιασμένος», σημειώνει με ωριμότητα ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού.

«Δεν θέλουμε να χάνουμε»

Η ομάδα έχει ...βαριά ιστορία στη διοργάνωση. Δεν είναι Σερβία ή Κροατία αλλά είναι μια σπουδαία δύναμη. Οι παίκτες της είναι αποφασισμένοι και ως σπουδαίοι δεν θέλουν να χάνουν. Μπορεί να είναι κάπως εγωιστικό όλο αυτό αλλά: «Η ομάδα σε σχέση με το 2015 έχει αλλάξει αρκετά.

Έχει και πιο νέα παιδιά. Όλοι μας, παλιοί και νέοι, θέλουμε να περάσουμε με τις εμφανίσεις μας το μήνυμα πως δεν θέλουμε να χάνουμε ούτε στα φιλικά. Αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία της ομάδας. Υπάρχει όρεξη σ' όλα τα παιδιά και η αλήθεια είναι πως ξέρουμε τον δρόμο».

«Τα φαβορί και οι κανονισμοί»

Ποιος είναι το φαβορί για το χρυσό; «Στην πρώτη κατηγορία είναι οι Σέρβοι και οι Κροάτες. Μετά είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ισπανία. Σ' αυτή τη διοργάνωση έχουμε και νέους κανονισμούς και πρέπει να δούμε και εμείς πως μπορούμε ν' αντιδράσουμε.

Νομίζω στον παραπάνω και στον λιγότερο θα κρίνονται οι νικητές», μας λέει ο 26χρόνος περιφερειακός.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού το Τόκιο»

Στο Παγκόσμιο της Κορέας οι ομάδες που θα βρεθούν στον τελικό θα περάσουν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Εάν στον τελικό η Σερβία στο Τόκιο θα πάει η 3η ομάδα αφού οι "Πλάβι" έχουν ήδη προκριθεί!

«Είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μας οι Ολυμπιακοί. Αυτή η ομάδα είναι πάντα πιστή σ' αυτό το ραντεβού. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο στόχο σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχουμε και θα είμαστε εκεί. Τώρα εάν έρθει από την Κορέα το εισιτήριο καλοδεχούμενο», τονίζει και τον ρωτάμε τι ρόλο έχει παίξει ο Ολυμπιακός στις επιτυχίες αυτές.

Απαντά: «Οι παραστάσεις που έχουμε εμείς που παίζουμε στον Ολυμπιακό και είμαστε διεθνείς είναι σπουδαίες. Ο Ολυμπιακός έχει παίξει σε 4 Final-8 και σε 3 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί παίζουμε μ' όλους αυτούς που θ' αντιμετωπίσουμε στο Παγκόσμιο. Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι είναι πολλά παιδιά από έναν σύλλογο σε μια εθνική ομάδα».

«Ψηφίζω Ελλάδα»

Επειδή έζησε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και έκανε... καριέρα στο κολέγιο το ρωτήσαμε εάν είχε δεχτεί κρούση να παίξει στην εθνική των ΗΠΑ και εάν θα το προτιμούσε. «Όχι δεν είχα κάποια πρόταση. Δεν θα έπαιζα.

Η Ελλάδα είναι η χώρα μου και η Ελλάδα είναι μια σπουδαία εθνική ομάδα. Υστερούμε σε εγκαστάσεις και θέματα οργάνωσης αλλά δεν μας λείπουν οι επιτυχίες».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα