Ολυμπιακός: Τρεις... γενιές και δυο ευρωπαϊκές κούπες!

Ολυμπιακός: Τρεις... γενιές και δυο ευρωπαϊκές κούπες!

bet365

Τρεις γενιές, μια ομάδα, τέσσερις τελικοί και δυο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ιστορία του Ολυμπιακού μέσα από... ιστορίες.

Την Πέμπτη αρχίζει στο Ανόβερο το Final-8 του Τσάμπιονς Λιγκ στην υδατοσφαίριση ανδρών με τον Ολυμπιακό να συμμετέχει για 7η φορά στην ιστορία του σε τελική φάση.

Η ομάδα αυτή είναι από τις πλέον σπουδαίες στην ιστορία του συλλόγου αφού έχει να επιδείξει τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους (Τσάμπιονς Λιγκ (2), Σούπερ Καπ (1)) και συνολικά σ' όλες τις διοργανώσεις 8!

Η σύγχρονη ιστορία της μπορεί να "γραφτεί" μέσα από την ιστορία τριών γενεών. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τις ιστορίες αυτών των τριών... γενεών που πέτυχαν να κερδίσουν 2 κούπες σε 4 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ.

1998-2002: Τρεις χαμένοι τελικοί και δικαίωση!

Ο Ολυμπιακός την περίοδο 1998-2002 έζησε μεγάλες στιγμές που δεν έχει ξαναζήσει το τμήμα της υδατοσφαίρισης ανδρών. Το 1998 η ομάδα παίζει για πρώτη φορά σε τελικό Ευρώπης αλλά στο Κυπελλούχων και χάνει σε διπλούς τελικούς την κούπα από την Φερεντσβάρος.

Είναι η μεταβατική περίοδος από τον Λουκάτο στον Στάμενιτς και η ομάδα που θα κέρδιζε την μεγάλη κούπα έχει αρχίσει να δηλώνει έντονα την παρουσία της.

Στην ομάδα έπαιζαν μεταξύ άλλων ο Μάκης Βολτυράκης, ο Θόδωρος Χατζηθεοδώρου, ο Αντώνης Βλοντάκης, ο Θέμης Χατζής, ο Γιάννης Θωμάκος, ο Γκάβιν Αρόγιο και ύστερα ο Θόδωρος Καλακόνας, ο Νίκος Δεληγιάννης, ο Πέταρ Τρμπόγεβιτς, ο Γιώργος Ψύχος και άλλοι σπουδαίοι παίκτες. Μέσα στην ομάδα που έφτασε το 1998 στον τελικό ήταν και ο Θόδωρος Βλάχος με τον Χάρη Παυλίδη.

Η ομάδα παίζει και χάνει και τον τελικό του Κυπελλούχων του 1999 από την Μλάντοστ αλλά θα ηττηθεί και σε 3ο τελικό. Αυτή την φορά με τον Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς και βοηθό του τον Θόδωρο Βλάχο στον πάγκο, ο Ολυμπιακός θα φτάσει για πρώτη φορά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Δυστυχώς γι' αυτόν το Final-4 είναι στην έδρα της Γιουγκ, στο Ντουμπρόβνικ.

Οι Κροάτες με διαιτησία να παίζει φουλ έδρα κέρδισαν την κούπα του 2001 και ο Ολυμπιακός έμεινε στην 2η θέση με τον Θόδωρο Χατζηθεοδώρου να είναι ο MVP του Final-4.

Την επόμενη χρονιά, αφού ο Ματουτίνοβιτς, παράτησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού, ανέλαβε ο Ούγγρος Ζόλταν Κάσας.Ο Ολυμπιακός φτάνει ξανά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού έχει κερδίσει στον ημιτελικό την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουγκ, και εκεί νικά μέσα στην έδρα (Βουδαπέστη) της την Χόνβεντ. Η ώρα της δικαίωσης έχει φτάσει...

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Το 2002 είναι μαγική χρονιά και κακακτά 4 τίτλους (νταμπλ στην Ελλάδα και Σούπερ Καπ Ευρώπης). Η ομάδα όμως με την αποχώρηση του Βλοντάκη και του Βολτυράκη αρχίζει να ψάχνει τον εαυτό της στην Ευρώπη και για χρόνια μένει εκτός Final-4.

2007-2010: Η πιο ακριβή ομάδα

Το 2006 ο Ολυμπιακός χάνει το πρωτάθλημα από τον Εθνικό. Ο πρόεδρος του Λεωνίδας Θεοδωρακάκης αποφασίζει να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Στην ομάδα έρχονται τρεις ξένοι πρώτης γραμμής.

Ο Σέρβος Μπόμπαν Νίκιτς και οι Κροάτες Τίχολ Βράνιες και Άντρια Κομάντινα. Στην ομάδα φτάνει και ο Γιώργος Αφρουδάκης και ο Πέτρα Σάντα ενώ παίζει ο Θόδωρος Χατζηθεοδώρου, ο Νίκος Δεληγιάννης, ο Τάσος Σχίζας, ο Γιώργος Ψύχος και οι πιο νέοι Γιώργος Ντόσκας και Αργύρης Θεοδωρόπουλος.

Η εθνική ομάδα το 2005 έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στον Καναδά και ο Ολυμπιακός έχει σχεδόν όλη την ομάδα!

Ο Ολυμπιακός δεν είναι υπερβολή ίσως εκείνη την χρονιά να είχε το κορυφαίο δίδυμο φουνταριστών στον κόσμο. Τον Νίκιτς που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής του 2005 με τη Σερβία και ο Αφρουδάκης που ήταν "χάλκινος" παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η ομάδα έχει προπονητή τον έμπειρο Έλληνα Βαγγέλη Πάτερο. Ο κόουτς την οδηγεί με αποκλεισμό της Χόνβεντ στο Final-4 που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο. Μετά από 5 χρόνια ο Ολυμπιακός είναι ξανά στην τετράδα έχοντας το πιο ακριβό ρόστερ στην ιστορία του.

Στον ημιτελικό δεν παίζει καλά και χάνει από την τρομερή Ρέκο και μένει στην 4η θέση. Παίζει και την επόμενη χρονιά χωρίς θεατές στα ματς του ομίλου αφού θα τιμωρηθεί για επεισόδια των φίλων του στον μικρό τελικό με την Παρτιζάν.

Ο Θεοδωρακάκης ενισχύει και άλλο την ομάδα. Το σκουφάκι του Ολυμπιακού θα φορέσει και ο Χρήστος Αφρουδάκης αλλά και ο Μανώλης Μυλωνάκης. Εν συνεχεία θα ... φτάσει και ο νεαρός τότε Γιάννης Φουντούλης.

Ο Ολυμπιακός δίνει συγκλονιστικούς προημιτελικούς με τη Μλάντοστ και τη Γιουγκ τα δυο επόμενα χρόνια αλλά δεν φτάνει στο Final-4. Tόσο το 2008 όσο και το 2009.

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Οι παίκτες είναι απλήρωτοι και ο σύλλογος για λίγο δεν θα οδηγηθεί στο Πρωτοδικείο.

Μια ομάδα που άξιζε την κούπα δεν την κέρδισε ποτέ...

2014-2019: Αντεπίθεση και κορυφή

Ο Ολυμπιακός πέρασε ζόρια μετά από το 2010-11. Λίγοι παίκτες έμειναν στην ομάδα και χάθηκε το πρωτάθλημα του 2012. Ο πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης επέλεξε τον πρώην άσο της ομάδας και βοηθό των Κάσας-Ματουτίνοβιτς, Θόδωρο Βλάχο για να φτιάξει τη νέα ομάδα.

Τα πρώτα χρόνια ο στόχος ήταν η Ελλάδα και να "σβήσουν" τα χρέη. Από το 2014 και μετά στόχος είναι η Ευρώπη.

Τη σεζόν 2014-15 η ομάδα είναι στην 3η θέση στον όμιλο της αλλά μένει εκτός Final-6 αφού πέρασε η οικοδέσποινα Μπαρτσελονέτα. Αδικία.

Το 2015 στην ομάδα έρχεται ένας σπουδαίος παίκτης. Ο Γιόζιπ Πάβιτς. Ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο και μαζί με τους Έλληνες σπουδαίους παίκτες και τους άλλους ξένους ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final-6.

Είναι στη Βουδαπέστη. Στον ημιτελικό με φοβερό γκολ του Άγγελου Βλαχόπουλου κερδίζει τη Ζόλνοκ και στον τελικό χάνει όπως το 2001 από τη Γιουγκ.

Ο Ολυμπιακός θα είναι και στο Final-6 του 2017 αλλά μένει 6ος. Επιστρέφει το 2018 και μέσα στη Γένοβα κερδίζει στον τελικό του Final-8 την οικοδέσποινα Προ Ρέκο και κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ.

Πρώτος σκόρερ ο Γιάννης Φουντούλης με 4 γκολ και MVP ο Γιόζιπ Πάβιτς. Οι τερματοφύλακες δίνουν... κούπα. Το 2002 οι σπουδαίοι Βολτυράκης και Δεληγιάννης και το 2018 ο Πάβιτς.

Η διοίκηση Κουντούρη κρατά την ομάδα όπως είναι και αυτή, αφού έχασε το Σούπερ Καπ από την Φερεντσβάρος, φτάνει έως το Final-8 του Ανόβερο για το back to back. Πάλι δεν είναι φαβορί αλλά θα παίξει το τελευταίο χαρτί αφού όπως όλα δείχνουν μετά από το Ανόβερο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ για περισσότερους από έναν λόγους....

Η ιστορία θα συνεχιστεί για την ομάδα του Πάβιτς, του Φουντούλη, του Μουρίκη, του Μπούσλιε, του Ομπράντοβιτς, του Μυλωνάκη, του Γενηδουνιά, του Γούνα, του Δερβίση το βράδυ (21:30) της Πέμπτης στον προημιτελικό με τη Μπρέσια.

Ο Ολυμπιακός πάντως έχει γράψει ιστορία με 4 σερί Final-6 (8)...

 

Τελευταία Νέα