Ξενάκη: «Άλλαξε η ψυχολογία μας μετά από την κατάκτηση του Κυπέλλου»

Ξενάκη: «Άλλαξε η ψυχολογία μας μετά από την κατάκτηση του Κυπέλλου»

bet365

Η αρχηγός της Βουλιαγμένης Έλενα Ξενάκη μιλάει στο gazzetta.gr για την επιστροφή της ομάδας της στο Final-4 της Ευρωλίγκα.

Η Βουλιαγμένη είναι από το βράδυ του Σαββάτου (10.3) στην τετράδα της Ευρωλίγκα. Θα παίξει (19-20.4) στο Final-4 για 10η φορά στην ιστορία της και θα διεκδικήσει το 3ο της τρόπαιο μετά από αυτά του 2009 και του 2010.

Η αρχηγός της Έλενα Ξενάκη, που είναι γεννημένη το 1997, έπαιζε πόλο στον Εθνικό Πειραιά και στα "Βοτσαλάκια" αλλά το 2007 "μετακόμισε" στη Βουλιαγμένη με την οποία έως σήμερα έχει κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 1 Κύπελλο ενώ έχει παίξει και σε 2 τελικούς της Ευρωλίγκα (2012, 2014) και έναν του Λεν Τρόφι (2016).

Η φουνταριστός της Βουλιαγμένης είναι κόρη της Μαίρης Βούλγαρη που ήταν σπουδαία διεθνής πολίστρια του ΕΘνικού και είναι φυσικά και η ίδια μέλος της εθνικής γυναικών με την οποία έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2018. Η Έλενα μια ημέρα μετά από την ιστορική πρόκριση του ΝΟΒ μιλάει για όλα στα gazzetta.gr.

Στις 20 Απριλίου είναι ο τελικός της Ευρωλίγκα. Τι όνειρα κάνεις για αυτή την ημέρα;
«Το πρώτο που προέχει είναι να δούμε την κλήρωση του Final-4. Στη συνέχεια να κερδίσουμε τον ημιτελικό στις 19 Απριλίου και να είμαστε στον τελικό. Ελπίζουμε να παίξουμε στον τελικό και φυσικά ποια δεν θα ήθελε να πάρουμε την κούπα. Είναι νωρίς ακόμη όμως γι' αυτά. Πάμε βήμα-βήμα».

Ήταν στόχος από την αρχή της χρονιάς το Final-4 της Ευρωλίγκα;
«Ναι. Ήταν ένα από τους στόχους που είχαμε βάλει και είμαι πολύ χαρούμενη που τον πετύχαμε. Είναι μια μεγάλη δικαίωση για τις παίκτριες, το τεχνικό τιμ και την διοίκηση».

Αποκλείσατε την πρωταθλήτρια Ευρώπης των δυο τελευταίων ετών, την Κίρισι, για να είστε στην τετράδα. Θεωρείς ότι σας υποτίμησαν οι Ρωσίδες;
«Σε καμία περίπτωση. Μας ξέρει και την ξέρουμε καλά. Πάντα μας φοβούνται και μας σέβονται οι Ρωσίδες. Βέβαια και η Κίρισι και η Ρωσία γενικότερα μας κάνει ζημιά πολλές φορές σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.Οι Ρωσίδες δεν σταματούν να παλεύουν. Στον πρώτο αγώνα ξεκινήσαμε πολύ δυνατά αλλά στα τελευταία λεπτά πήραν τη νίκη στην έδρα τους».

Τι σκεφτόσουν πριν από τον 2ο προημιτελικό;
«Όλα τα κορίτσια χωρίς να το φωνάξουμε είχαμε υποσχεθεί να κερδίσουμε στην χώρα μας. Έλεγα πριν τον αγώνα μέσα μου ότι η Βουλιαγμένη πρέπει να είναι στην ελίτ της Ευρώπης. Εκεί ανήκει».

Η νίκη επί του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου «ξεκλείδωσε» την ομάδα;
«Σίγουρα άλλαξε εντελώς η ψυχολογία μας και ατομικά και σαν ομάδα. Παίζουμε πλέον μ' άλλο αέρα. Ήταν ένα καλό ξεκίνημα. Ήταν μια αφετηρία για να δείξουμε στη συνέχεια ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για να είναι καλύτερη από παιχνίδι σε παιχνίδι».

Πως ήταν η πρώτη σου ημέρα στη Βουλιαγμένη;
«Θυμάμαι τα πάντα. Την πρώτη μου ημέρα στη Βουλιαγμένη, την πρώτη μου ημέρα στις γυναίκες. Πάντα θα θυμάμαι ότι ξεκίνησα και έπαιζα δίπλα σε παίκτριες παγκοσμίου επιπέδου».

Η Βουλιαγμένη είναι «σχολείο» και η Αλεξία η «δασκάλα» σου;
«Είναι τα πάντα. Στη Βουλιαγμένη έγινα αυτό που είμαι σήμερα και ελπίζω να συνεχίσω δυνατά για να φτάσω στο επίπεδο που εγώ θέλω. Έμαθα δίπλα σε σπουδαίες αθλήτριες. Η Αλεξία είναι εκείνη που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στις γυναίκες. Με πίστεψε, με στήριξε και την ευχαριστώ για όλα».

Με την μητέρα σου συζητάς για το πως παίζεις εσύ ή η ομάδα;
«Συζητάμε γενικά αλλά έχουμε σταματήσει εδώ και χρόνια να μιλάμε για την απόδοση μου και γι' αυτά που πρέπει ν' αλλάξω. Τσακωνόμαστε. Εξάλλου έχει αλλάξει τελείως ο τρόπος του παιχνιδιού από τότε».

Την είχες προλάβει να παίζει;
«Την έχω δει σε video».

Έχεις φανταστεί τη ζωή σου χωρίς το πόλο;
«Όχι. Είναι τρόπος ζωής για μένα».

Εσύ επέλεξες την θέση σου;
«Στη Βουλιαγμένη μ' έβαλαν σ' αυτή τη θέση. Δεν μου άρεσε και έκλαιγα. Πριν έπαιζα στην περιφέρεια στα δεξιά επειδή είμαι αριστερόχειρας. Τώρα την αγαπάω την θέση και σας τρώω πολύ ξύλο σε κάθε παιχνίδι».

Το 2010 στην Κέρκυρα η Βουλιαγμένη κατέκτησε το τελευταίο της ευρωπαϊκό. Που ήσουν εσύ εκείνη την ημέρα;
«Μα στην Κέρκυρα. Είναι από εκεί και η μητέρα μου και είχαμε πάει να δούμε τα παιχνίδια. Από τότε θυμάμαι ότι πριν τον τελικό με είχε βάλει ο κ. Νίκος Αναγνωστόπουλος στο εστιατόριο που έτρωγε η ομάδα. Τότε είπα μέσα μου πως θα ήθελα μια ημέρα να παίξω μαζί μ' αυτές τις μεγάλες παίκτριες. Το πέτυχα».

Ξέρω ότι σπουδάζεις. Τι έχεις επιλέξει και γιατί το πόλο "βγάζει" παιδιά με πτυχία;
«Είμαι στην ΑΣΟΕΕ και σπουδάζω μάρκετινγκ και επικοινωνία. Είναι ένας τομέας που μ' ενδιαφέρει και θέλω ν' ασχοληθώ επαγγελματικά. Το ελληνικό κράτος δεν είναι τα ίδια προνόμια όπως παλιά μετά από μεγάλες επιτυχίες και όλα τα παιδιά μετά πρέπει να εξασφαλιστούν. Το άθλημα μας έχει παιδιά που θέλουν να εξελιχθούν».

Έχεις κρατήσει κάποια φράση που σε συντροφεύει στη ζωή σου;
«Ναι. Έχω μάθει να σέβομαι τις συμπαίκτριες μου αλλά και τους αντιπάλους. Να μην σταματάω να παλεύω. Δουλεύω, παλεύω και κάποια στιγμή θ' ανταμειφθούν οι κόποι μου. Αυτό λέω συνέχεια στον εαυτό μου».

Η Άσλεϊ Τζόνσον πόσο έχει αλλάξει την ομάδα;
«Είναι σπουδαία ως παίκτρια και ως άνθρωπος. Βοηθάει τις μικρότερες αθλήτριες. Προσφέρει στη Βουλιαγμένη όχι μόνο με το παιχνίδι της αλλά με την παρουσία της! Η Βουλιαγμένη στηρίζει το αμυντικό της παιχνίδι πάνω στην Άσλεϊ και αυτό της δίνει ώθηση και στην επίθεση».

Πιστεύεις στο θεό;
«Πολύ».

Ποιο βιβλίο διάβασες τελευταία;
«Το "Becoming - Η δική μου Ιστορία" της Μισέλ Ομπάμα».

Νιώθεις γυναίκα μέσα στην πισίνα;
«Υπάρχουν στιγμές που νιώθω και άλλες που δεν νιώθω. Το άθλημα μας είναι λίγο ανδρικό. Στο χέρι σου είναι να νιώθεις γυναίκα! Όταν είμαστε σ' αποστολές για πολλές ημέρες με την εθνική και φοράω την φόρμα μετά γυρίζω στο σπίτι και βάζω ρούχα. Τότε επιτέλους νιώθω γυναίκα. Πάντως προσπαθώ πάντα να είμαι γυναίκα μέσα στην πισίνα».

Κεφάλαιο εθνική. Πέρσι κερδίσατε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό. Φέτος έχει το Παγκόσμιο στην Κορέα και το 2020 τους Ολυμπιακούς στην Ιαπωνία. Τι στόχους έχετε βάλει;
«Πέρσι όντως ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Επιστρέψαμε. Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη. Θέλουμε να πάρουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να φτάσουμε ψηλά στο Παγκόσμιο».

 

Τελευταία Νέα