Τα 20 «διαμάντια» στο στέμμα του βασιλιά!

Αντώνης Πατσούρας
Τα 20 «διαμάντια» στο στέμμα του βασιλιά!

bet365

Από το ΟΑΚΑ του 1992 στο Καρπενήσι του 2019. Ιστορική αναδρομή στα 20 Κύπελλα Ελλάδος του Ολυμπιακού.

Το 1992 ο Κυριάκος Γιαννόπουλος σηκώνει το Κύπελλο στον... αέρα του ΟΑΚΑ και... φωνάζει "Το 1ο". Τα χρόνια πέρασαν αλλά αυτή τη συνήθεια, δεν την... έκοψαν οι πολίστες του Ολυμπιακού.

Ποια συνήθεια; Να κερδίζουν Κύπελλα Ελλάδος. Από το 1992 έως το 2019, σε 27 χρόνια ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 20 φορές την κούπα, με τελευταία αυτή που σήκωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (19/1) στο Καρπενήσι ο Γιόζιπ Πάβιτς!

Το gazzetta.gr γυρίζει το... χρόνο πίσω και σας "ταξιδεύει" μέσα από ωραίες ιστορίες και φωτογραφίες στα 20 "διαμάντια" του βασιλιά του θεσμού, Ολυμπιακού.

1992 (Αθήνα): Ολυμπιακός-ΝΟΠ 9-8

Ο τελικός διεξάγεται στο σημερινό ΟΑΚΑ, τότε ΕΑΚΚΑ, στις 3 Ιουνίου 1992, και ο Ολυμπιακός κερδίζει με 9-8 το Ναυτικό Όμιλο Πατρών. Είναι το 1ο του τρόπαιο στο θεσμό. Προπονητής του είναι ο Νίκος Λουκάτος ενώ πρώτος σκόρερ του τελικού είναι ο Αντώνης Αρώνης με 3 γκολ όσα σημείωσε και ο Δημήτρης Μπιτσάκος του ΝΟΠ. Στον τελικό έπαιξε και σκόραρε ο σημερινός τεχνικός του Ολυμπιακού, Θόδωρος Βλάχος, ενώ στη σύνθεση της ομάδας του Πειραιά, ήταν και ο τεχνικός της ομάδας των γυναικών του Ολυμπιακού, Χάρης Παυλίδης. Είναι το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ομάδας.

1993 (Αθήνα): Ολυμπιακός-Γλυφάδα 8-4

Δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο για τον Ολυμπιακό. Στην ίδια πισίνα, αλλά στις 27/3/1993, κερδίζει με 8-4 τη Γλυφάδα στον τελικό. Στον πάγκο του Ολυμπιακού είναι ο Ρώσος Μπόρις Ποπόφ και από 3 γκολ σημειώνουν για τους Πειραιώτες ο Αντώνης Αρώνης και ο Κώστας Λούδης.

1997 (Αθήνα): Ολυμπιακός-ΝΟΠ 9-8

Την 20η Απριλίου 1997 ο Ολυμπιακός κερδίζει το 3ο του Κύπελλο Ελλάδος. Αντίπαλος του, όπως το 1992, είναι ο ΝΟΠ και η ομάδα του Πειραιά τον νικά με 9-8. Πρώτος σκόρερ του αγώνα είναι ο Θέμης Χατζής με 5 γκολ ενώ αυτή η κούπα είναι η 1η στο θεσμό του Θόδωρου Χατζηθεοδώρου ο οποίος θα σταματούσε στις 11! Προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο Μίλε Νάκιτς, πατέρας του τότε μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού, Φράνκο Νάκιτς. Στον Ολυμπιακό τότε έπαιζε και ο αριστερόχειρας Ούγγρος Τάμας Ντάλα!

1998 (Αθήνα): Ολυμπιακός-ΝΟΠ 10-8

Στον Ολυμπιακό προπονητής είναι πάλι ο Νίκος Λουκάτος. Εκείνη τη σεζόν η ομάδα φτάνει στον τελικό του Κυπελλούχων όπου χάνει από την Φερεντσβάρος και στις 25 Ιουλίου παίζει πάλι με το ΝΟΠ στον τελικό Κυπέλλου και τον κερδίζει με 10-8. Από 2 γκολ πετυχαίνουν για τον Ολυμπιακό, οι Αρόγιο, Θωμάκος και Πλατανίτης. Ο Θόδωρος Βλάχος κατακτά το 4ο Κύπελλο του ως παίκτης και έμελλε να πάρει άλλα τόσα ως βοηθός προπονητή και 6 ως προπονητής!

2001 (Πάτρα): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 9-7

Μετά από 2 χαμένους τελικούς από την Βουλιαγμένη και τον Εθνικό, ο Ολυμπιακός κερδίζει το 5ο του Κύπελλο και το 1ο του σε Final-4 στην Πάτρα στις 31 Μαρτίου 2001. Στον τελικό κερδίζει με 9-7 τη Βουλιαγμένη έχοντας ως πρώτο σκόρερ τον διεθνή περιφερειακό Γιάννη Θωμάκο ο οποίος πέτυχε 3 γκολ. Προπονητής του Ολυμπιακού είναι ο Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς και αυτός είναι ο πρώτος τίτλος της ομάδας στην...επαρχία.

2002 (Βόλος): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 10-9

Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει μισή... ντουζίνα τρόπαια στο Βόλο σε μια μαγική χρονιά στην οποία κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Στον τελικό της 31ης Μαρτίου κερδίζει με 10-9 στην παράταση (8-8 κ.α) τη Βουλιαγμένη. Στον πάγκο της ομάδας είναι ο Ζόλταν Κάσας και πρώτα... βιολιά ο Γιώργος Ψύχος (4) και ο Θόδωρος Χατζηθεοδώρου (3).

2003 (Χίος): Ολυμπιακός-Χανιά 14-5

Στις 9 Φεβρουαρίου 2003 ο Ολυμπιακός κερδίζει στη Χίο με 14-5 τα Χανιά στον τελικό και φτάνει τα τρία συνεχόμενα Κύπελλα και τα 7 στο θεσμό. Για την ομάδα του Ζόλταν Κάσας, ο Γιάννης Θωμάκος πέτυχε 4 γκολ και ο Θόδωρος Καλακώνας 3.

2004 (Αθήνα): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 6-5

Το 2004 δεν είχαμε Final-4 αλλά Final-8 που έγινε στο ΟΑΚΑ και ήταν test event για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο τελικός διεξήχθη στις 18 Απριλίου και η ομάδα του Βέσκο Τζούχο κερδίζει με 6-5 τη Βουλιαγμένη του Βαγγέλη Ρούπακα. Ο Θόδωρος Χατζηθεοδώρου φτάνει τα 6 Κύπελλα με τον Ολυμπιακό. Πρώτοι σκόρερ είναι ο νεαρός τότε Αργύρης Θεοδωρόπουλος και ο έμπειρος Πέταρ Τρμπόγεβιτς (2 γκολ).

2006 (Άρτα): Ολυμπιακός-Πανιώνιος 16-5

Είναι το πιο επεισοδιακό Final-4 στην ιστορία. Οι Έλληνες πολίστες είναι σε... κόντρα με την ΚΟΕ και αποφασίζουν αποχή. Στην Άρτα ταξιδεύουν ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός, ο Πανιώνιος και η Χίος. Από τον Ολυμπιακό δεν παίζει ο Γιάννης Θωμάκος που έχει αποφασίσει αποχή και στον τελικό η ομάδα του Πειραιά κερδίζει στις 2 Απριλίου τον Πανιώνιο στον οποίο παίζει ο νεαρός τότε Κώστας Μουρίκης ο οποίος σημειώνει και 3 γκολ. Προπονητής του Ολυμπιακού είναι ο Βαγγέλης Πάτερος που μαζί με τον Θόδωρο Βλάχο έχουν πλέον από 6 τρόπαια και είναι στην κορυφή της λίστας.

2007 (Καλαμάτα): Ολυμπιακός-Εθνικός 11-5

Ο Εθνικός έχει πάρει το πρωτάθλημα το 2006 και έχει στις τάξεις του παίκτες όπως ο Ντένις Σέφικ, ο Χρήστος Αφρουδάκης, ο Μυλωνάκης, ο Βλοντάκης και ο Μάζης. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει και εκείνος στα ύψη το μπάτζετ και έχει 3 ξένους (Νίκιτς, Κομάντινα, Βράνιες) αλλά και τον Γιώργο Αφρουδάκη στη σύνθεση του! Η μεγάλη τους κόντρα θα ξεκινήσει από τον τελικό της 20ης Μαϊου στην Καλαμάτα εκεί όπου ο Ολυμπιακός κερδίζει εύκολα με 11-5 τον Εθνικό. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου ήταν ο Γιώργος Ντόσκας (3). Αυτός είναι ο τελευταίος τελικός στην ιστορία του Εθνικού.

2008 (Τρίπολη): Ολυμπιακός-Πανιώνιος 10-4

Στις 5 Απριλίου 2008 θα διεξαχθεί στην Τρίπολη ο τελικός του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με 10-4 τον Πανιώνιο. Πρώτοι σκόρερ για τον Ολυμπιακό είναι οι δυο φουνταριστοί του, ο Σλόμπονταν Νίκιτς και ο Γιώργος Αφρουδάκης που σκοράρουν από 3 φορές.

2009 (Πτολεμαϊδα): Ολυμπιακός-Πανιώνιος 9-6

Ο Ολυμπιακός κατακτά το 4ο σερί Κύπελλο του στην πόλη της Μακεδονίας. Ο τότε πρόεδρος του Γιάννης Συγγελίδης φτάνει εκεί την ημέρα του τελικού με ελικόπτερο και μέσα στην πισίνα ο Ολυμπιακός νικά με 9-6 τον Πανιώνιο την 12η Απριλίου. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου είναι ο φουνταριστός της εθνικής Σερβίας Σλόμπονταν Νίκιτς με 3 γκολ. Το Κύπελλο αυτό είναι... ιστορικό αφού ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει τον Εθνικό στην κορυφή! Είναι το 12ο του.

2010 (Σύρος): Ολυμπιακός-Πανιώνιος 7-6

Στην Ερμούπολη της Σύρου θα διεξαχθεί στις 22 Μαϊου ο τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο. Το ματς είναι δύσκολο για τον Ολυμπιακό και το κερδίζει με 7-6 στην παράταση (5-5) με ήρωα τον Χατζηθεοδώρου. Αυτό είναι το 11ο Κύπελλο για τον αρχηγό του Ολυμπιακού που έμελλε να είναι και το τελευταίο του στην Ελλάδα. Αντίθετα είναι το 1ο για τον σημερινό αρχηγό της ομάδας, τον Γιάννη Φουντούλη.

2011 (Κάλυμνος): Ολυπιακός-Πανιώνιος 10-8

Στην Κάλυμνο (4/6) ο Ολυμπιακός κατακτά το 6ο συνεχόμενο Κύπελλο του, που είναι η κορυφαία επίδοση στα χρόνια των Final-4. Η ομάδα του Βαγγέλη Πάτερου (το τελευταίο του) κερδίζει με 10-8 τον Πανιώνιο στον τελικό με πρώτους σκόρερ τους Δελακά, Ντόσκα (2). Ένας κύκλος κλείνει για τον Ολυμπιακό που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα εκείνη την εποχή.

2013 (Λαμία): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 6-5

Με τον Θόδωρο Βλάχο πλέον στο τιμόνι του ο Ολυμπιακός, μετά από ένα χρόνο απουσίας, επιστρέφει στην κορυφή αφού κερδίζει στη Λαμία με 6-5 τη Βουλιαγμένη. Είναι το 15ο Κύπελλο του σ' έναν "σκληρό" τελικό. Πρώτος σκόρερ του είναι ο Γιάννης Φουντούλης με 3 γκολ.

2014 (Π. Φάληρο): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 11-10

Το Final-4 αρχικά έχει ανατεθεί στη Λάρισα αλλά για λόγους ασφαλείας... καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο. Στον τελικό της 10ης Μαϊου ο Ολυμπιακός κερδίζει με 11-10 τη Βουλιαγμένη και φτάνει στο 16ο Κύπελλο και στο 13ο νταμπλ της ιστορίας του. Στο τιμόνι του είναι ο Θόδωρος Βλάχος και πρώτος σκόρερ του ο Γιώργος Ντόσκας με 2 γκολ.

2015 (Καρπενήσι): Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 18-10

Για πρώτη φορά στην ιστορία στον τελικό του Κυπέλλου παίζουν οι δυο "αιώνιοι". Την 9η Μαϊου ο Ολυμπιακός κερδίζει στον τελικό στο Καρπενήσι με 18-10 τον Παναθηναϊκό και ... πιάνει τα 17 Κύπελλα. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Final-4 είναι ο Νίκος Δεληγιάννης ο οποίος κερδίζει το 12ο Κύπελλο του με τον Ολυμπιακό και είναι φυσικά ο παίκτης με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία.

2016 (Βουλιαγμένη): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 12-5

Το 18ο Κύπελλο του ο Ολυμπιακός το κατέκτησε στο κολυμβητήριο του Λαιμού κερδίζοντας με 12-5 τη Βουλιαγμένη. Είναι το 4ο συνεχόμενο νταμπλ για την ομάδα του Θόδωρου Βλάχου, η οποία εκείνη τη χρονιά φτάνει και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από 14 χρόνια. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού είναι ο Άγγελος Βλαχόπουλος με 5 γκολ.

2018 (Χίος): Ολυμπιακός-Γλυφάδα 14-8

Στη Χίο ο Ολυμπιακός κερδίζει το 19ο Κύπελλο του. Μια χρονιά μετά από την απώλεια του τίτλου από τη Βουλιαγμένη στο Καρπενήσι ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κορυφή κερδίζοντας με 14-8 την Γλυφάδα στον τελικό (24/3). Πέντε γκολ σημειώνει ο Γιάννης Φουντούλης.

2019 (Καρπενήσι): Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 6-4

Ο Ολυμπιακός κερδίζει τη Βουλιαγμένη στο Καρπενήσι και φτάνει στην κατάκτηση του 20ου Κυπέλλου της ιστορίας του.

 

Τελευταία Νέα