Η ελληνική ποδηλασία στο δρόμο για το Τόκιο 2020

Gazzetta team
Η ελληνική ποδηλασία στο δρόμο για το Τόκιο 2020

bet365

Οι επιτυχίες του 2019 οδηγός για την ολυμπιακή χρονιά για τους Έλληνες ποδηλάτες.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα συνέντευξη Τύπου της ομοσπονδίας ποδηλασίας στην οποία μίλησε η διοίκηση, οι προπονητές και φυσικά οι πρωταθλητές με πρώτο τον Χρήστο Βολικάκη.

Το 2019 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την Ελληνική ποδηλασία αφού κατακτήθηκαν 8 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Επίσης στο 2019 έχει να παρουσιάσει και εντυπωσιακές επιτυχίες, διακρίσεις και μετάλλια και στους Εφήβους. Ο Κωνσταντίνος Λιβανός κατά πρώτο λόγο, με 4 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά και ο Πάνος Καρατσιβής με αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό, δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητές τους.

Για την πορεία της ποδηλασίας μέσα στο 2019 αλλά και το... αύριο μίλησαν ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ο ομοσπονδιακός προπονητής της πίστας και φυσικά οι αθλητές που πρωταγωνίστησαν μέσα στο 2019.

Μιλτιάδης Κριμίζης (Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας – ΕΟΠ): «Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας που σήμερα βρίσκεστε εδώ κοντά μας. Το άθλημά σας χρειάζεται πολύ την υποστήριξη των ΜΜΕ, για να “μεγαλώσει” επικοινωνιακά, για να “μεγαλώσει” αριθμητικά, αλλά και για να έρθουν χορηγοί και υποστηρικτές κοντά μας, βοηθώντας την προσπάθειά μας. Συνεχίζεται μια απόλυτα πετυχημένη χρονιά για την Ελληνική ποδηλασία. Οκτώ μετάλλια, σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, ο δρόμος θα δώσει σίγουρα το παρών, πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και με την πίστα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Χρήστο Βολικάκη, ενώ η ορεινή ποδηλασία διεκδικεί κι αυτή με πολλές ελπίδες την συμμετοχή της στη Ιαπωνία. Σήμερα εδώ μαζί σας είναι το χρυσό σήμερα, αλλά και το χρυσό αύριο της Ελληνικής ποδηλασίας πίστας. Ο Χρήστος Βολικάκης, ο Ζαφείρης Βολικάκης, ο Κωνσταντίνος Λιβανός και ο Πάνος Καρατσιβής. Είμαστε όλοι στο πλευρό τους για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες».

Παναγιώτης Πριστούρης(Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας – ΕΟΠ): «Διανύουμε μια πολύ σημαντική χρονιά για την Ελληνική Ποδηλασία, Οκτώ μετάλλια σε μόλις ένα 5άμηνο του 2019, από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, είναι πράγματι ένας εντυπωσιακός απολογισμός και δείχνει ότι το άθλημά μας έχει και παρών και μέλλον. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και τα προβλήματα του παρελθόντος τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Προχωράμε με την υποστήριξη της Πολιτείας και του προσωπικά του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του προέδρου Σπύρου Καπράλου.

Ενεργοποιήθηκε όλο το έμψυχο υλικό, έγινε σωστός προγραμματισμός από την Ομοσπονδία και κάθε μέρα το άθλημά μας μεγαλώνει σε επιτυχίες και διακρίσεις. Μπράβο σε όλα τα παιδιά, μπράβο στους προπονητές και στους συλλόγους τους. Το τελικό αποτέλεσμα και οι επιτυχίες είναι συνδυασμός όλων. Και έτσι θα συνεχίσουμε για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες για το άθλημα της ποδηλασίας».

Λάμπρος Βασιλόπουλος (Ομοσπονδιακός Προπονητής Ποδηλασίας πίστας): «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βλέπω ότι η ποδηλασία πίστας να συνεχίζει μια σημαντική ιστορία που ξεκίνησε την δεκαετία του ’90. Μπράβο και στα τέσσερα παιδιά που είναι σήμερα εδώ, μιας και χρειάσθηκε από πλευράς τους τεράστια προσπάθεια για να τα καταφέρουν.

Το πολύ ενθαρρυντικό για το άθλημά μας είναι ότι ακολουθούν κι άλλα παιδιά που υπόσχονται πολλά για το μέλλον. Θα σταθώ για παράδειγμα στους Βασίλη Μαυριγιαννάκη και Ηλία Πατεράκη που ήταν 4οι στο Παγκόσμιο Εφήβων (σ.σ. μαζί με τον Λιβανό), στο Ολυμπιακό ομαδικό σπριντ δείχνοντας τις μεγάλες δυνατότητές τους. Είμαι σίγουρος ότι η ποδηλασία πίστας θα συνεχίζει να προσφέρει διακρίσεις και μετάλλια».

Χρήστος Βολικάκης: «Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος η φετινή χρονιά ήταν μια πολύ δυνατή χρονιά για την ποδηλατική μου πορεία. Κυπελλούχος Κόσμου 2019 με αρκετά μετάλλια χρυσά ασημένια χάλκινα στα Παγκόσμια Κύπελλα, 2 χρυσά μετάλλια στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μινσκ της Λευκορωσίας και η μεγάλη τιμή να είμαι σημαιοφόρος στην τελετή λήξης των αγώνων κάτι μοναδικό! Ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ολλανδία. Πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη στο αγώνισμα του σκρατς δεύτερος στο αγώνισμα του όμνιουμ και τρίτος στο αγώνισμα πόντων, δηλαδή στο Top 3 του κόσμου σε 3 διαφορετικά αγωνίσματα .

Είμαστε κατά 99% στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο με όλα αυτά και άλλα πολλά σπουδαία αποτελέσματα !! Καταφέραμε να προσπεράσουμε αρκετά προβλήματα στην προετοιμασία μας, αρκετές ατυχίες όπως να αργούν να έρθουν τα ποδήλατα μας στους αγώνες και αλλά πολλά, φυσικά από τραγικά λάθη κριτών να μας στερούν και άλλα μετάλλια όπως έγινε και στο Μινσκ αλλά και στην Ολλανδία που τερμάτισα 3ος στο αγώνισμα των πόντων και μετά με έβαλαν στη 4η θέση. Εμείς συνεχίζουμε δυνατά έχουμε μάθει να παλεύουμε να υπηρετούμε αυτό το όμορφο άθλημα να σηκώνουμε την ελληνική σημαία ψηλά μαζί με τον αδερφό μου Ζαφείρη ! Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αδερφό μου που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει ο ένας στηρίζει και πιέζει τον άλλο καθημερινά στην προπόνηση όπως επίσης και στους δικούς μου ανθρώπους που είναι δίπλα μας σε όλο αυτόν τον δύσκολο δρόμο.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας έχει αλλάξει Ρότα είναι κοντά μας με ότι μέσα έχει και είναι πολύ σημαντικό βέβαια οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη συν-αγωνίζομαστε αθλητές που έχουν τα πάντα. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την σημαντική βοήθεια, αλλά και τους προσωπικούς χορηγούς μου, που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Πιστεύω πως και η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερο το άθλημα της ποδηλασίας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες όπως πχ. εξοπλισμός υπέρβαρα στους αγώνες πάρα πολλά υπερατλαντικά ταξίδια κλπ. Όμως είναι ένα υπέροχο ξεχωριστό δύσκολο άθλημα που έχει χαρίσει στην χώρα μας σπουδαίες διακρίσεις!».

Ζαφείρης Βολικάκης: «Αυτή η χρονιά ήταν σχετικά μία καλή χρονιά για μένα, αφού οι περισσότεροι αγώνες βγήκαν όπως ήθελα και περίμενα. Είμαστε σε μία Προολυμπιακή χρονιά, ο στόχος μας φυσικά είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Τόκυο το 2020 και αμέσως μετά ακολουθούν Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια Κύπελλα, ώστε μετά ξανά να ξεκινήσω να κυνηγάω πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Μακρύς ο δρόμος αλλά θα δουλέψουμε για να φέρουμε τις πολυπόθητες προκρίσεις στο άθλημα της ποδηλασίας πίστας».

Κωνσταντίνος Λιβανός: «Το 2019 τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο. Στόχος μου ήταν η κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πίστας στην κατηγορία εφήβων. Η προπόνηση που έκανα ήταν σε δρόμο προσομοιώνοντας την προπόνηση της πίστας λόγο έλλειψης ποδηλατοδρομίου στα Χανιά. Οι επιτυχίες ξεκίνησαν από το Πανελλήνιο πίστας όπου κατάφερα να κατακτήσω την 1η θέση στο ομαδικό σπριντ με τους συναθλητές μου Ηλία Πατεράκη, Βασίλη Μαυριγιαννάκη, στα 200μ. ταχύτητας με πανελλήνιο ρεκόρ και στο κέιριν, ενώ ήμουν 2ος στα 1000μ. ατομικής καταδίωξης στην κατηγορία εφήβων. Τελειώνοντας τις πανελλήνιες εξετάσεις ήρθαμε στην Αθήνα δύο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό ώστε να προπονηθούμε σε πραγματικές συνθήκες πίστας. Στο Ευρωπαϊκό πίστας που έγινε στην Γάνδη κατέκτησα την 1η θέση στα 200μ ταχύτητας και στα 1000μ. ατομικής καταδίωξης με πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά και μια 4η θέση στο ομαδικό σπριντ με τους Πατεράκη, Μαυριγιαννάκη.

Ακολούθησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας εφήβων που έγινε στην Φρανκφούρτη όπου κατέκτησα επίσης την 1η θέση στα 200μ. ταχύτητας με πανελλήνιο ρεκόρ και στο κέιριν, μια 4η θέση στα 1.000μ. ατομικής καταδίωξης και 6η θέση στο ομαδικό σπριντ με τους Πατεράκη, Μαυριγιαννάκη. Συνεχίζοντας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών κατάφερα να κατακτήσω την 1η θέση στα 1000μ ατομικής καταδίωξής, 2η θέση στα 200μ. ταχύτητας και 2η θέση στο ομαδικό σπριντ.

Η σεζόν έκλεισε με την ευκαιρία που μου δόθηκε μετά από πρόσκληση της UCI να παρευρεθώ στο προπονητικό κέντρο στο Aigle της Ελβετίας μαζί με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου από τους καλυτέρους προπονητές τις UCI.

Σκοπός μου για το μέλλον είναι να βελτιωθώ προπονητικά και αγωνιστικά για να μπορώ να συναγωνιστώ τους άνδρες αθλητές στην κατηγορία ανδρών. Στόχος μου είναι μια καλή παρουσία στα Παγκόσμια Κύπελλα της νέας σεζόν με απώτερο σκοπό την κατάκτηση της πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι το 2024».

Πάνος Καρατσιβής: «Η φετινή χρονιά ήταν μία επιτυχημένη χρονιά για μένα. Με συμμετοχές σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας, αλλά και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα δρόμου και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα δρόμου και πίστας. Μια γεμάτη αγωνιστικά χρονιά με σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες. Κορυφαία στιγμή της χρονιάς αναμφίβολα για μένα ήταν το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησα στην Γάνδη, στο elimination, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας των εφήβων.

Την ερχόμενη χρονιά ελπίζω στην μεταγραφή σε μια καινούργια ομάδα του εξωτερικού, αλλά και την συμμετοχή μου σε περισσότερα Πρωταθλήματα και Κύπελλα. Θέλω να προετοιμασθώ όσο καλύτερα γίνεται και να διεκδικήσω μεγαλύτερες διακρίσεις και περισσότερα μετάλλια».

Τα μετάλλια της Ελλάδος στο 2019 και στις μεγάλες διοργανώσεις:

Ιούνιος 2019 – 2οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες (Μινσκ – Λευκορωσία)

Χρυσό ο Χρήστος Βολικάκης, στο σκρατς
Χρυσό ο Χρήστος Βολικάκης, στους πόντους

Ιούλιος 2019 – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (Γάνδη – Βέλγιο)

Χρυσό ο Κωνσταντίνος Λιβανός, στα 1.000μ.
Αργυρό ο Πάνος Καρατσιβής, στα elimination
Χρυσό ο Κωνσταντίνος Λιβανός, στα 200μ.

Αύγουστος 2019 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (Φρανκφούρτη – Γερμανία)

Χρυσό ο Κωνσταντίνος Λιβανός, στο κέριν
Χρυσό ο Κωνσταντίνος Λιβανός, στα 200μ.

Οκτώβριος 2019 – Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Άπελντοορν – Ολλανδία)

Αργυρό ο Χρήστος Βολικάκης, στο σκρατς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα