Με αύρα... Hollywood και «Stitch» το παγκόσμιο πρωτάθλημα Hand Wrapping στην Ελλάδα! (pics)

Με αύρα... Hollywood και «Stitch» το παγκόσμιο πρωτάθλημα Hand Wrapping στην Ελλάδα! (pics)

bet365

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Hand Wrapping έρχεται στην Ελλάδα, με τον διάσημο Jacob Stitch Duran να φέρνει την αίγλη του Hollywood στην χώρα μας κι ο διοργανωτής Μιχάλης Σιούλης αποκαλύπτει στο gazzetta.gr την τέχνη του cutman!

Για να μπουν οι αθλητές μέσα στο ρινγκ πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Μια μακρά και επίπονη προετοιμασία φτάνει στην κορύφωσή της όταν ακουστεί το πρώτο καμπανάκι. Όμως, για να προστατευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα οφείλουν να έχουν στη γωνία τους τους όσο το δυνατόν καλύτερους cutmen. Δηλαδή αυτούς που θα τους δέσουν τα χέρια, θα τους περιποιηθούν σε έναν τραυματισμό.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hand Wrapping έρχεται στην Ελλάδα (19/8) κι ο εμπνευστής του, ο χειροθεραπευτής-φυσικοθεραπευτής, ΜΙχάλης Σιούλης αποκαλύπτει στο gazzetta.gr την τεχνική του δεσίματος. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την κουβέντα ο Jacob Stitch Duran, ο θρύλος του χώρου που έχει συμμετάσχει και στο «Creed».

Μιχάλη καλησπέρα. Πες μας ποιος είσαι; Τι κάνεις; Ποιες είναι οι επιτυχίες σου;

Καλησπέρα και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Με λένε Μιχάλη Σιούλη και το βασικό μου επάγγελμα είναι χειροθεραπευτής-φυσικοθεραπευτής με θεραπευτήριο που διατηρώ από το 2006 στην οδό Μίνωος 4, στην Μεταμόρφωση. Παράλληλα όμως είμαι και επαγγελματίας Cutman πολλά χρόνια τώρα στα μαχητικά αθλήματα, όπως το Boxing, το Kick Boxing, το Muay Thai και το MMA (Mixed Martial Arts).

Οι επιτυχίες μου είναι οι συνεργασίες μου σαν φυσικοθεραπευτής και Cutman με μεγάλους αθλητές και παγκόσμιους πρωταθλητές της χώρα μας, κάτι που με τιμά και με βελτιώνει συνεχώς».

«Cutman», «cornerman»... ποιος ο ρόλος τους;

«O Cutman είναι ο άνθρωπος του αθλητή, ο «φύλακας-άγγελος» του. Προετοιμάζει τον αθλητή πριν τον αγώνα του στα αποδυτήρια με το σωστό και ανάλογα το άθλημα, το κατάλληλο Hand wrapping. Στην συνέχεια ρίχνεται μαζί με τον fighter στα «χαρακώματα» του ring η του cage, για να σταματήσει πιθανές αιμορραγίες που θα συμβούν από κοψίματα στο πρόσωπό του, ρινορραγίες η οιδήματα που αν εξελιχθούν χωρίς την βοήθεια του Cutman, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περιορίσουν την όραση του αθλητή και να χαθεί ο αγώνας».

Η τέχνη του Cutman είναι η πιο γρήγορη πρώτη βοήθεια στον κόσμο γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω σε 60 δευτερόλεπτα.

«Για να το καταλάβει καλύτερα ο κόσμος ο Cutman δεν είναι ο γιατρός του αγώνα. Ο Cutman χρησιμοποιεί αιμοστατικά, κάτι που απαγορεύεται να κάνει ο γιατρός την ώρα του αγώνα, γιατί πρέπει να παραμένει ουδέτερος και να εκτιμήσει μόνο αν μπορεί η όχι να συνεχίσει ο μαχητής τον αγώνα του και να συμβουλέψει τον διαιτητή ο οποίος θα πάρει την τελική απόφαση. Ο γιατρός μόνο με καθαρή γάζα, σκουπίζει για να δει και να εκτιμήσει την πληγή αλλά ο cutman είναι αυτός που θεραπεύει τα κοψίματα σταματώντας τις αιμορραγίες».

Τι είναι το Hand Wrapping; Ποιος ο σκόπος; Οι κανονισμοί;

«To Hand Wrapping (δέσιμο χεριών) είναι το «κλειδί» για τον επαγγελματία fighter. Ο Cutman είναι εξειδικευμένος σε αυτήν την τέχνη και σκοπός αυτής της τέχνης, είναι η πρόληψη τραυματισμού σε ότι πολυτιμότερο έχει ένας αθλητής στα combat sports, τα χέρια του.

Ανάλογα με το άθλημα ο Cutman έχει την γνώση και τον τρόπο να δέσει σωστά τα χέρια του αθλητή για να παίξει δυνατά αλλά πάνω απ’ όλα να παίξει με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Φανταστείτε στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα πολλοί επαγγελματίες αθλητές, δένουν τα χέρια τους ακόμα και στις προπονήσεις, αποφεύγοντας συνεχείς μικροφθορές που με τα χρόνια μπορεί να φέρουν σοβαρές παθολογίες στα χέρια τους και σοβαρό πρόβλημα στην καριέρα τους. Γιατί ένα κάταγμα φέρνει μεγάλη αποχή από τα ring, τραυματισμός που μπορεί να προέλθει βέβαια από λάθος χτύπημα τεχνικά αλλά μπορεί να προέλθει και από κακή τεχνική του δεσίματος.

Οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι στο εξωτερικό. Στην χώρα μας έχουν αρχίσει και συζητιούνται έντονα και νομίζω ότι σιγά σιγά θα αναρτηθούν, θα εφαρμοστούν και θα ελέγχονται τα team για να αποφεύγονται τυχόν «επικίνδυνες τεχνικές»

Τι θα δούμε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Hand Wrapping?

«Θα δείτε κάποιους από τους καλύτερους Cutmen και Cutwomen, να δείχνουν τις δεξιότητές τους στο δέσιμο χεριών. Είναι όλοι επαγγελματίες και έχουν έρθει από διάφορες χώρες για να διεκδικήσουν τα τρία έπαθλα που θα τους αναδείξουν σαν τους καλύτερους του κόσμου».

Ακραία περιστατικά έχουν συμβεί;

«Τα μαχητικά αθλήματα είναι από τα πιο ασφαλή γιατί στις καθημερινές προπονήσεις ο αθλητής φοράει προστατευτικά γάντια, κάσκα στο κεφάλι του, μασελάκι για την προστασία των δοντιών του κτλ. Οι τραυματισμοί είναι οι συνηθισμένοι χωρίς αναφορές για ακραία περιστατικά.

Συμβαίνουν όμως, όσων αφορά την πλευρά των τραυματισμών κατά την ώρα του fight, κοψίματα στο πρόσωπο και τραυματισμοί στα χέρια από κακή τεχνική η από λάθος εφαρμογή του Hand Wrapping, κάτι που αποφεύγεται συνήθως με την παρουσία επαγγελματία Cutman στον αγώνα».

O πιο διάσημος Cutman του κόσμου, Jacob Stitch Duran, ήρθε από την Αμερική και θα είναι παρών στον διαγωνισμό. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

«Θα έρθουν στην χώρα μας οι καλύτεροι Cutmen του κόσμου, ανάμεσα τους ο Stitch. Είναι ιστορική μέρα για την χώρα μας και για τα μαχητικά αθλήματα στην Ελλάδα».

Αντιπροσωπεύεις την Ελλάδα στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στη χώρα μας, πως νιώθεις που θα διαγωνιστείς με τους καλύτερους?

«Αισθάνομαι περήφανος και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να είμαι μέσα στα έπαθλα αλλά οι πραγματικοί νικητές αύριο, θα είναι οι αθλητές που θα έχουν ακόμα καλύτερους Cutmen στις γωνίες και τα αποδυτήρια τους από την επόμενη μέρα».

 

Τελευταία Νέα