2019: Η χρονιά της απογείωσης της ελληνικής κολύμβησης!

Αντώνης Πατσούρας
2019: Η χρονιά της απογείωσης της ελληνικής κολύμβησης!

bet365

Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τις καλύτερες στιγμές της κολύμβησης στην Ελλάδα του 2019, που ήταν και πολλές και σημαντικές!

Καμπάνες μετρητών που χτυπούν γιορτινά και μοιράζουν δώρα*! | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ελληνική κολύμβηση είναι σε τροχιά απογείωσης.

Μπορεί στην χώρα να μην υπάρχουν κολυμβητήρια για να "εξυπηρετήσουν" τις ανάγκες των πρωταθλητών μας, μπορεί να μην υπάρχει το "Σπίτι του Υγρού Στίβου", μπορεί κάποιοι πρωταθλητές να επιλέγουν τις ΗΠΑ ως τόπο προπόνησης και σπουδών αλλά η Ελλάδα έχει πλέον την νέα σπουδαία γενιά της.

Μέσα στο 2019 ο Κριστιάν Γκολομέεβ έγινε ο 2ος Έλληνας που κερδίζει μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και ο Ανδρέας Βαζαίος να κατακτά 3 με ρεκόρ Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό 25αρας.

Πάμε Τόκιο...

Αν και απομένουν αρκετοί μήνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ήδη μια σπουδαία ομάδα.

Ο Γκολομέεβ έχει πάρει πρόκριση στα 50μ ελεύθερο, ο Βαζαίος στα 200μ μικτή και ο Χρήστου στα 100μ ύπτιο.

Η Ντουντουνάκη έχει προκριθεί στα 100μ πεταλούδα και ο Απόστολος Παπαστάμου στις μικτές (200,400) αλλά και η εθνική 4χ100μ ελεύθερο.

Ο Κριστιάν γράφει ιστορία

Δεκαπέντε χρόνια μετά από τον Άρη Γρηγοριάδη ένας Έλληνας κολυμβητής κερδίζει μετάλλιο στην κολύμβηση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ έφτασε στην Νότια Κορέα και στη Γκουανκζού με μεγάλες προσδοκίες και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο με 21.45.

Ο αθλητής του Άκη Οικονόμου έγραψε ιστορία και έλαβε τις βάσεις για ένα μετάλλιο και στο Τόκιο 2020. Αυτός είναι ο μεγάλος του στόχος.

Στην ίδια διοργάνωση συμμετέχουν ακόμη η Άννα Ντουντουνάκη, η Νόρα Δράκου, ο Απόστολος Χρήστου, o Ανδρέας Βαζαίος, o Γιάννης Γεωργαράκης και ο Δημήτρης Νέγρης.

Ο Απόστολος Χρήστου θα προκριθεί στον τελικό στα 50μ ύπτιο και θα τερματίσει στην 8η θέση.

Στο Hall Of Fame o Γιαννιώτης

Μπορεί ο Σπύρος Γιαννιώτης να έχει ολοκληρώσει την καριέρα του το 2016 αλλά ακόμη απασχολεί την ελληνική και την παγκόσμια κοινότητα της κολύμβησης.

Ο Έλληνας κολυμβητής που κέρδισε στην τελευταία κούρσα της καριέρας του το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ανακοινώθηκε ότι μέσα στο 2020 σε ειδική τελετή στη Νέα Υόρκη θα εισέλθει στο "Hall Of Fame" στη Μαραθώνια κολύμβηση.

Απίστευτος Βαζαίος στη Γλασκόβη

Στο φινάλε του 2019 έλαμψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας πισίνας της Γλασκόβης το "άστρο" του Ανδρέα Βαζαίου.

Ο 25χρόνος που τα τελευταία χρόνια σπουδάζει και κολυμπάει στις ΗΠΑ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ πεταλούδα και στα 200μ μικτή ατομική με ρεκόρ Ευρώπης στα 200μ μικτή ενώ πήρε και το χάλκινο στα 100μ μικτή.

Έτσι έφτασε στα 6 μετάλλια στη διοργάνωση και είναι ο Έλληνας με τα περισσότερα στην ιστορία! Στην Γλασκόβη η Άννα Ντουντουνάκη κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ πεταλούδα και έγινε η πρώτη κολυμβήτρια από την Ελλάδα που τα καταφέρνει!

Επίσης ο Απόστολος Χρήστου είχει τρεις παρουσίες σε τελικούς στο ύπτιο με καλύτερη θέση την 5η στα 200μ!

Παγκόσμιο ρεκόρ ο Παπαστάμος

Το νέο αστέρι της ελληνικής κολύμβησης είναι ο Απόστολος Παπαστάμος. Με καταγωγή από την Κρήτη ο νεαρός κολυμβητής κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ μικτής ατομικής του Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων της Βουδαπέστης πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Στην ίδια διοργάνωση πήρε και το χάλκινο στα 200μ μικτής ατομικής ενώ στο Ευρωπαϊκό Εφήβων του Καζάν κρέμασε στο στήθος του το χρυσό στα 200μ μικτή και στα 400μ μικτή! Ακόμη ο Αρκάδιος Ασπουγαλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ πρόσθιο.

Πρωταθλητής για 60η φορά ο Ολυμπιακός

Στις αρχές Αυγούστου στον Άλιμο διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανδρών-Γυναικών με τον Ολυμπιακό να κερδίζει για 60η φορά την κούπα.

Στην ίδια χρονιά στο μίτινγκ κολύμβησης στην Καβάλα θα δούμε την Ολυμπιονίκη της Ουγγαρίας Κατίνκα Χόζου ενώ ο Γιάννης Δρυμωνάκος κερδίζει δυο χρυσά μετάλλια και πετυχαίνει παγκόσμιο ρεκόρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Masters.

Στην Μαραθώνια κολύμβηση, ο Θανάσης Κυνηγάκης κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 10χλμ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Γαλλίας. Τόσο ο Κυνηγάκης όσο και η Αραούζου δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς από το Παγκόσμιο της Κορέας αλλά θα το κυνηγήσουν το 2020 στην Ιαπωνία.

 

Τελευταία Νέα