Το... Elite “μονοπάτι” που «παντρεύει» τον αθλητισμό με την εκπαίδευση!

Gazzetta team
Το... Elite “μονοπάτι” που «παντρεύει» τον αθλητισμό με την εκπαίδευση!

bet365

To gazzetta.gr φωτίζει την ιστορία του 19χρονου πρωταθλητή Ελλάδας στην πεταλούδα, Πάρι Ράπτη, που χάρη στο πρωτοποριακό "Elite Athlete Programme" του CGS, συνδυάζει σπουδές και αθλητισμό και διαπρέπει στην Αμερική!

Από μικρό παιδί ακόμη, η άνεσή του στο νερό ήταν εμφανής! Το κίνητρο για να πέσει στην πισίνα, πριν καλά-καλά κλείσει τα 5 χρόνια του, ήρθε μέσω του μεγαλύτερου αδελφού που κολυμπούσε στον Νηρέα Γέρακα και πριν ο ίδιος εγγραφεί στις ακαδημίες του εν λόγω συλλόγου, είχε ήδη καταθέσει τα πρώτα του διαπιστευτήρια κατακτώντας την πρωτιά ενός κολυμβητικού τουρνουά νηπίων!

Έκτοτε, η ανοδική του πορεία ήταν αδιάλειπτη! Από την προαγωνιστική ομάδα του Νηρέα, υπό τις οδηγίες του Νίκου Φλεριανού και τους επίλεκτους της ΚΟΕ, σε ηλικία μόλις 9 ετών, μέχρι την αγωνιστική, υπό την καθοδήγηση του προπονητή και μέντορά του, Γιάννη Βελέντζα και εν συνεχεία την προεθνική, ο Πάρις Ράπτης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας μέσα στο νερό, μετρώντας πλακάκια και θέτοντας στόχους στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι δυνατότητές του, άλλωστε, ήταν απεριόριστες και επιβεβαιώνονταν σε κάθε αγώνα που αποφάσιζε να συμμετάσχει. Από σχολικούς και πολυεθνείς με το σχολείο και τον σύλλογό του, μέχρι Βαλκανικούς, Μεσογειακούς και Ευρωπαϊκούς με τις Εθνικές ομάδες. Μεγαλώνοντας, όμως, ο Πάρις δεν άργησε να αντιληφθεί την ευκαιρία και την προοπτική που μπορεί να του δώσει το ταλέντο του στην κολύμβηση, αν αυτό συνδυαστεί με την ακαδημαϊκή πρόοδο. Ένα μονοπάτι που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στην Ελλάδα...

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, τον βοήθησε η φοίτησή του στο CGS και η ένταξή του στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα ("CGS Elite Athlete Programme”), που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια από τον καταξιωμένο εκπαιδευτικό οργανισμό της Παλλήνης.

«Η συμμετοχή μου στο Elite Athlete Progamme του CGS διευκόλυνε πολύ την προσπάθειά μου να συνδυάσω τον πρωταθλητισμό με το σχολείο, χωρίς να χάσω την ευκαιρία να σπουδάσω. Ίσα-ίσα, που το συγκεκριμένο πρόγραμμα μου έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ακαδημαϊκό κομμάτι, χωρίς ταυτόχρονα να μείνω πίσω στις προπονήσεις. Μέσα από την έξτρα δουλειά που έκανα στην πισίνα του σχολείου, της καθοδήγησης από τους καθηγητές, αλλά και μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα φοίτησης που παρακολούθησα στο τέλος της Γ' Λυκείου, είχα να επιλέξω μεταξύ τριών πανεπιστημιακών προσφορών πλήρους υποτροφίας στην Αμερική! Πλέον είμαι ένας αθλητής που βοηθάει το πανεπιστήμιό του στους κολεγιακούς αγώνες κι ένας φοιτητής που σπουδάζει με φόντο ένα καλύτερο μέλλον», μας λέει αρχικά από την Φιλαντέλφια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο 19χρονος κολυμβητής, που είναι μέλος της Εθνικής ομάδας και ειδικεύεται στο στυλ της πεταλούδας (100 και 200 μέτρα).

«Γνωρίζοντας τον Πάρι μέσα από τις προπονήσεις που κάναμε στην πισίνα του CGS, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ευθύς εξαρχής, ήταν ένα παιδί που ήξερε τι ήθελε, τι θυσίες έπρεπε να κάνει και πόσο αφοσιωμένος και συνειδητοποιημένος έπρεπε να είναι για να πετύχει τον στόχο του. Δεν σας κρύβω ότι με τη νοοτροπία και τον τρόπο δουλειάς του, ήταν το απόλυτο "πρότυπο" και παράδειγμα για όλους μαθητές-κολυμβητές του CGS Elite Athlete Programme. Σε πλήρη συνεννόηση με τον βασικό του προπονητή, Γιάννη Βελέντζα, στο σχολείο, εμείς απλά προσπαθήσαμε να δουλέψουμε πάνω σε κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά στην τεχνική του στο στυλ της πεταλούδας, έτσι ώστε να πάρει μεγαλύτερη ώθηση και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τους χρόνους του.», προσθέτει ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας, Γιάννης Δρυμωνάκος, που είναι ο προπονητής με τον οποίο το Elite Athlete Programme συνεργάζεται για το άθλημα της κολύμβησης.

Τελικά, μεταξύ του πανεπιστημίου George Washington και του Ντένβερ, ο Έλληνας πρωταθλητής επέλεξε την υποτροφία του πανεπιστημίου Drexel και εδώ και λίγους μήνες, σπουδάζει χρηματοοικονομικά και business analytics, συγκεντρώνοντας υψηλούς βαθμούς και παράλληλα συνεχίζει να φέρνει μετάλλια και να κερδίζει την αναγνώριση. Η παρθενική του σεζόν στο πανεπιστήμιο της πολιτείας της Πενσιλβάνια, ολοκληρώθηκε με τον Πάρι Ράπτη να αναδεικνύεται "rookie της χρονιάς" στην περιφέρεια της CAA και να θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους Ευρωπαίους κολυμβητές στο κολεγιακό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Από μικρός ήταν πιο ψηλός και πιο δυνατός από τους συνομήλικους αθλητές, αλλά αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν η τεράστια θέληση που είχε μαζί με την αφοσίωση και την προσπάθεια που κατέβαλε για να πετύχει. Δούλεψε πολύ σκληρά, είχε μεγάλη στήριξη από την οικογένειά του, ενώ στην κατάλληλη στιγμή, εντάχθηκε σε ένα πολύ μελετημένο και άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα όπως CGS Elite Athlete Programme, το οποίο του διεύρυνε τους ορίζοντες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το CGS διαθέτει το ιδανικό εκπαιδευτικό περιβάλλον για να υποστηρίξει έναν μαθητή-πρωταθλητή!», υπερθεματίζει ο επί χρόνια προπονητής του στον Νηρέα Γέρακα, Γιάννης Βελέντζας.

Ο Πάρις Ράπτης, που εδώ και μερικούς μήνες ανήκει στον Ολυμπιακό, δεν βάζει μακρινούς στόχους.Έστω κι αν με σκληρή δουλειά, μπορεί να φτάσει μέσα στους 24 καλύτερους χρόνους της κατηγορίας του παγκοσμίως και οι πρώην προπονητές του, τον θεωρούν ικανό να προλάβει μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (2020). Στο μυαλό του είναι μόνο το πως θα συνεχίσει να προπονείται, με στόχο να συνεχίσει να βελτιώνεται μέσα στο νερό και παράλληλα να προχωράει στις σπουδές του. Το Παρίσι και το 2024 μπορεί να μην είναι κοντά, δεν είναι όμως και μακριά... Το πτυχίο και η επαγγελματική αποκατάσταση ίσως και να έχουν έρθει συντομότερα!

Υγ.: Σημαντικό μερίδιο στην εξασφάλιση της ολικής αθλητικής υποτροφίας για τον Πάρι Ράπτη, ανήκει και στην εταιρία "Hellenic Aquatics", η οποία εδώ και τρία χρόνια ειδικεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο και συνολικά έχει ήδη πετύχει τουλάχιστον 25 υποτροφίες Ελλήνων κολυμβητών και κολυμβητριών σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

 

Τελευταία Νέα