Στην 8άδα της Ευρώπης πλασαρίστηκαν Γκιώνης-Μπιλένκο

Gazzetta team
Στην 8άδα της Ευρώπης πλασαρίστηκαν Γκιώνης-Μπιλένκο

bet365

Στα προημιτελικά σταμάτησε η προσπάθεια του Παναγιώτη Γκιώνη στο διπλό μικτό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βουδαπέστης με συμπαίκτρια την Ουκρανή Τατιάνα Μπιλένκο.

Για τον 3ο γύρο, που ήταν καθοριστικός για την εξασφάλιση μεταλλίου (θυμίζουμε ότι δεν υπάρχει ματς για τις θέσεις 3-4) το δίδυμο με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού κάμφθηκε με 3-0 σετ από το ρουμανικό ζευγάρι του Οβίντιου Ιονέσκου και της Μπερναντέτ Ζοκς.

Οι αντίπαλοι ήταν ελαφρά καλύτεροι κι έπαιξαν πολύ σωστά με τη Ζοκς μάλιστα να πιάνει εξαιρετική απόδοση. Η μεγάλη ευκαιρία στο ελληνοουκρανικό δίδυμο δόθηκε στο 2ο σετ όταν προηγήθηκε 9-6 κι έχασε πέντε πόντους στη σειρά. Γκιώνης και Μπιλένκο έμειναν έτσι εκτός μεταλλίων, πάντως προχώρησαν σύμφωνα με τη θέση τους στα seeding (νούμερο 6 στο αγώνισμα) και η 8άδα συνιστά καλό πλασάρισμα.

Το πρωί είχαν μπει στα προημιτελικά αποκλείοντας στον γύρο των «16» τους Τόμας Κονέτσνι/Χάνα Ματέλοβα από την Τσεχία με 3-1 σετ. Ο Γκιώνης στο μεταξύ προχωρά και στο διπλό ανδρών και μπήκε 16άδα με συμπαίκτη τον επίσης αμυντικό Βανγκ Γιανγκ από τη Σλοβακία. Αποκλεισμός για τη Γεωργία Ζαβιτσάνου και τη Βελγίδα Νάταλι Μαρτσέτι στον 1ο γύρο του διπλού γυναικών.

Η 3η μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος άρχισε με τη νέα νίκη των Γκιώνη/Μπιλένκο, που δημιούργησε προσδοκίες για την κατάκτηση μεταλλίου.

Το βράδυ της Τετάρτης είχαν αποκλείσει με 3-1 τους Ρώσους Βλασόφ/Νόσκοβα και σήμερα το πρωί στον 2ο γύρο κατέβαλλαν ξανά στα τέσσερα σετ τους Τσέχους Τόμας Κονέτσνι/Χάνα Ματέλοβα (16-14, 11-8, 9-11, 11-7). Πήραν στην παράταση το …μαραθώνιο 1ο σετ και είχαν την κατάλληλη διάρκεια και στο επόμενο για να δημιουργήσουν καλό προβάδισμα με 2-0. Έχασαν οριακά το 3ο σετ, όμως με τον Γκιώνη να περνάει τις επιθέσεις του έλεγξαν την κατάσταση στο 4ο κι έφτασαν στη νίκη.

Το μεσημέρι στα προημιτελικά ο βαθμός δυσκολίας ανέβηκε όχι μόνο γιατί οι Ρουμάνοι παρουσιάζουν παραδοσιακά δυνατά διπλά, αλλά και γιατί o Ιονέσκου και η Ζοκς είναι 10ο φαβορί στο αγώνισμα και είχαν εμφανιστεί αρκετά αποδοτικοί με δύο νίκες 3-0 στο ταμπλό.

Δυστυχώς για το ελληνοουκρανικό δίδυμο έπαιξαν καλά και απέναντι στην άμυνα κι επικράτησαν ξανά με 3-0! Η Ζοκς μάλιστα, αθλήτρια με περγαμηνές στις νεαρές ηλικίες αλλά και την κατηγορία γυναικών ήταν πιο αποτελεσματική από τον παρτενέρ της και πήρε πολλούς προσωπικούς πόντους. Το τελικό σκορ πάντως (9-11, 9-11, 4-11), δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα. Το 2ο σετ ήταν το πιο κρίσιμο και είχε φοβερές διακυμάνσεις.

Ο Γκιώνης με την Μπιλένκο προηγήθηκαν 4-1 και οι Ρουμάνοι το μετέτρεψαν σε 6-4 υπέρ τους. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής και ο συνάδελφός του από την εθνική Ουκρανίας πήραν εσπευσμένα τάιμ άουτ και στην επιστροφή οι αθλητές τους έκαναν εντυπωσιακό σερί για το 9-6. Ο Ιονέσκου και η Ζοκς όμως, ισοφάρισαν άμεσα, είχαν και τα σερβίς στο 9-9 και τα εκμεταλλεύτηκαν. Ίσως και επηρεασμένοι ψυχολογικά οι δύο αθλητές με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού δεν μπόρεσαν ν’ απειλήσουν στο 3ο σετ. Το αρχικό 4-1 έγινε 8-3 και όλα κρίθηκαν εύκολα.

Στο 1ο σετ πήγαν για την ανατροπή από το 6-10, μείωσαν στον πόντο με καλές προσπάθειες του Γκιώνη, αλλά μέχρι εκεί. Γενικά ο πρωταθλητής μας και η Μπιλένκο (πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού κορασίδων η Ουκρανή το 1998) δεν συνδυάστηκαν καλά και κάπου εγκλωβίστηκαν στο παιχνίδι των αντιπάλων τους. Η έμπειρη Ουκρανή περιορίστηκε σε καθαρή άμυνα και ο Γκιώνης δεν πέρασε πολλές επιθέσεις.

Στο διπλό ανδρών άρχισε το μεσημέρι το ταμπλό των «32» (εκεί με το σύστημα του καλύτερου των επτά σετ). Ο Γκιώνης και ο Βανγκ Γιανγκ ανέλαβαν πολύ δύσκολη αποστολή κόντρα στο 5ο φαβορί του αγωνίσματος, τους Ρόμπιν Ντεβός/Σέντρικ Νούτινκ και την έφεραν σε πέρας δείχνοντας ότι είναι ικανοί για μετάλλιο! Οι αριστερόχειρες Βέλγοι, που έχουν ξαναπαίξει μαζί, έδειξαν ικανότητες απέναντι στην άμυνα και ήταν έτοιμοι να μπλοκάρουν και τις επιθέσεις. Το ελληνοσλοβακικό δίδυμο κλήθηκε να εφαρμόσει καλή τακτική, να κρατήσει την μπάλα στο τραπέζι και να κάνει επιλεγμένες επιθέσεις και το πέτυχε.

Επικράτησε με 4-2 (7-11, 11-2, 11-13, 15-13, 11-5, 11-7) και στη 16άδα του αγωνίσματος συναντά αύριο στις 12.30 ώρα Ελλάδας τους δυνατούς Γάλλους Τριστάν Φλορέ /Εμανουέλ Λεμπεσόν. Tο φαβορί νούμερο 12 σημείωσε επίσης νίκη στα έξι σετ εναντίον των Πολωνών Τόμας Λεβαντόφσκι/Πάτρικ Ζατόβκα. O αγώνας γίνεται στο τραπέζι 4 μεταδίδεται ζωντανά στο διαδίκτυο από το laola1.tv.

Στην αναμέτρηση με τους Ντεβός/Νούτινκ βρέθηκαν να χάνουν με 1-2 κι έδειξαν τάσεις …αυτοχειρίας στο 4ο σετ όταν προηγήθηκαν 9-3 και δέχτηκαν την ισοφάριση. Αργότερα χρειάστηκε να σώσουν και σετ μπολ, τελικά επικράτησαν αυτοί στην παράταση και σίγουρα απέτρεψαν το να πάρει άλλη μορφή το ματς. Η αυτοπεποίθησή τους τονώθηκε, αντίθετα οι Βέλγοι άρχισαν να κάνουν περισσότερα λάθη και η συνέχεια έγινε εύκολη. Ο Γκιώνης και ο Βανγκ έκαναν δυνατές εκκινήσεις και στο 5ο (με 5-1) και στο 6ο σετ (με 6-2) και κράτησαν τις διαφορές.

Στο διπλό γυναικών η Γεωργία Ζαβιτσάνου και η Βελγίδα συμπαίκτριά της Νάταλι Μαρτσέτι έδωσαν ντέρμπι στον 1ο γύρο (σ.σ. των «32») και αποκλείστηκαν με ψηλά το κεφάλι από τις Άλεξ Γκάλιτς/Ρέιτσελ Μορέ από τη Σλοβενία και την Ελβετία αντίστοιχα. Κάμφθηκαν με 4-1 σετ κι έμειναν έξω από τη 16άδα. Άσχετα με το σκορ το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, το ελληνοβελγικό δίδυμο μπορούσε να φτάσει και στη νίκη και είναι ενδεικτικό ότι στο 4ο σετ προηγήθηκε με 9-6 και ήταν πολύ κοντά στην ισοφάριση.

Επιπλέον, στο 3ο και το 5ο σετ ήταν στο 7-7, αλλά υστέρησαν σε λεπτομέρειες. Άλλες στιγμές έκαναν λάθη, άλλες δεν κατάφεραν να πάρουν επίθεση σε κρίσιμα σημεία και άλλες δέχτηκαν εξαιρετικά χτυπήματα από την αριστερόχειρα Μορέ. Η εξέλιξη 12-10, 7-11, 8-11, 9-11 και 8-11. Με αυτό το ματς ολοκληρώθηκε η αγωνιστική παρουσία των Ελληνίδων αθλητριών στην ουγγρική πρωτεύουσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ PARA ΤΗΣ E.T.T.U. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΛΙΝΙΩΤΑΚΗΣ
Άλλη μία ευχάριστη είδηση έξω από τα αγωνιστικά δρώμενα προέκυψε για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Γιώργος Σελινιωτάκης, πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. κι επί σειρά ετών πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ορίστηκε σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής αθλητών με αναπηρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.). Είναι τομέας με τον οποίο ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια κι έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε πολλούς διεθνείς αγώνες.

 

Τελευταία Νέα