Ωρολογάς: «Να γίνει η Ελλάδα διεθνές προπονητικό κέντρο»

Gazzetta team
Ωρολογάς: «Να γίνει η Ελλάδα διεθνές προπονητικό κέντρο»

bet365

H ξεκούραση είναι άγνωστη λέξη για τον Μάκη Ωρολογά. Μόλις κόπασαν οι πανηγυρισμοί για τον θρίαμβο του πληρώματος 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο προπονητής του Τάκη Μάντη και του Παύλου Καγιαλή αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση.

Φύσει ανήσυχο πνεύμα, ο παλιός πρωταθλητής των 470, είναι πρόεδρος της επιτροπής αγώνων στον 1ο Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο που θα γίνει το Σάββατο στο Μικρολίμανο.

Επί της ουσίας είναι κι ένας από τους οραματιστές της Ελληνικής Ιστιοπλοϊας που προσπαθούν να αξιοποιήσουν το φυσικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Με τόση θάλασσα, αν μιλούσαμε για οποιοδήποτε άλλο άθλημα θα λέγαμε ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο γήπεδο.

Γι΄αυτό μέσα σε μία πρόταση, ο νεαρός (33 ετών) προπονητής, περικλείει τη σημασία του Ιστιοπλοϊκού Μαραθωνίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Π-Sport:

«Απώτερος σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να γίνει η Ελλάδα ένα προπονητικό κέντρο ιστιοπλοΐας»

Έως τώρα η Ισπανία έχει καταφέρει να αποκτήσει σχεδόν το σύνολο της δυνητικής «πελατείας». Ο Μ.Ωρολογάς αναλύει τα δεδομένα:

«Αυτό που πρέπει να εξηγήσουμε είναι ότι οι βόρειες χώρες το χειμώνα δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να κάνουν ιστιοπλοΐα λόγω κρύου. Ετσι, κατεβαίνουν νότια, πιο συγκεκριμένα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, όπου η βασίλισσα έχει συμβάλλει ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένα προπονητικό κέντρο. Αυτό που αναρωτιόμαστε και θα μπορούσα να πω ότι αποτελεί πόθο όλων των Ελλήνων πρωταθλητών, είναι γιατί να μην αποτελεί η χώρα μας πόλο έλξης.

Νομίζω πως αυτό που χρειάζεται είναι να το οργανώσουμε, να το διαφημίσουμε και να καταφέρουμε με κάποιες κινήσεις να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό. Μακάρι αυτός ο Μαραθώνιος να είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας. Σκοπός μας είναι την επόμενη χρονιά το event να γίνει τριήμερο.

Η βασική κούρσα θα γίνεται σε μία μέρα, αλλά θα το συνδυάσουμε με άλλες δράσεις ώστε και άνθρωποι από την επαρχία να μπορούν να έρχονται, αλλά και άνθρωποι από το εξωτερικό. Σιγά σιγά θέλουμε αυτό που κάνουμε να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, ώστε να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο».

Πώς, όμως, το Sailing Marathon θα εξελιχθεί σε ένα ισχυρό brand name της παγκόσμιας Ιστιοπλοϊας;

«Step by step! Τίποτα θα μπορεί να γίνει αμέσως. Αν αύριο-μεθαύριο αυτός ο Μαραθώνιος φέρει συμμετοχές από το εξωτερικό, θα δουν τι συνθήκες επικρατούν και τι εγκαταστάσεις έχουμε.

Πέραν τούτου, όμως, θα διαπιστώσουν ότι διαθέτουμε και το αθλητικό δυναμικό ώστε οι εγκαταστάσεις μας να είναι υψηλού ανταγωνιστικού επιπέδου. Η ιστιοπλοϊα έχει την εξής ιδιορρυθμία: οι αθλητές, οι αντίπαλοι δηλαδή, κάνουν μαζί προπόνηση.

Γνωρίζοντας λοιπόν οι ξένοι τι έχουμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα, να έρχονται εδώ αντί να πηγαίνουν στην Μαγιόρκα όπου γίνονται πολλά παγκόσμια event. Ακόμα κι εμείς, που οφείλουμε να τα παρακολουθούμε, είμαστε αναγκασμένοι κάθε τόσο να πακετάρουμε τα πράγματά μας και να πηγαίνουμε εκεί».

Χρειάζεται όμως μεγάλη προσπάθεια και πάνω απ΄όλα αγάπη, κι όπως εξηγεί ο προπονητής «? εμείς αγαπάμε πάρα πολύ αυτό που κάνουμε. Ο,τι έχουμε πετύχει στη ζωή μας κι εγώ κι οι αθλητές μου έγινε με βάση τον προγραμματισμό. Αυτό συμβαίνει και με όλους όσους γνωρίζω, ασχέτως επαγγέλματος, ασχέτως ειδικότητας».

Σε λίγα χρόνια, λοιπόν, ίσως η διοργάνωση να αποφέρει και συγκεκριμένα οφέλη.

«Σίγουρα θα φέρει και έσοδα. Στο απόγειό του, θα μπορούσε ακόμα και να βοηθήσει την τοπική κοινωνία. Όλους τους συλλόγους που βρίσκονται στα παράλια του Σαρωνικού».

Τον αγώνα του Σαββάτου θα παρακολουθήσει και ο Δήμαρχος Πειραιώς, Γιάννης Μώραλης ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα «τρέξει»! Γιατί όμως; Μήπως θα μπορούσε η διοργάνωση να έλξει προσωπικότητες από άλλους χώρους, ώστε να κερδίσει μεγαλύτερη προβολή; Ο Μάκης Ωρολογάς θεωρεί πως θα ήταν μια καλή ιδέα, υπό προϋποθέσεις:

«Και ο κύριος Μώραλης θα μπορούσε να είναι μέσα και οποιοσδήποτε άλλος. Πάντα βέβαια μαζί με αθλητές που θα βρίσκονται πάνω στο σκάφος. Δεν μπορεί κάποιος από μόνος του να μπει πρώτη φορά

Η θάλασσα είναι θάλασσα. Πρέπει να τη σεβόμαστε και απαιτεί εμπειρία. Θέλουμε μελλοντικά να συμμετάσχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ήθελαν να βοηθήσουν τα άθλημα, αλλά και να το προβάλλουν εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Ραντεβού το Σάββατο, λοιπόν, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Πειραιά για ένα event που όλοι φιλοδοξούν πως θα εξελιχθεί σε θεσμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα