Η πορεία της Δεβετζή προς την αφαίρεση μεταλλίων!

Η πορεία της Δεβετζή προς την αφαίρεση μεταλλίων!

To gazzetta.gr ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης ντόπινγκ της Πηγής Δεβετζή, η οποία ξεκίνησε απλο πέρυσι.

Η πορεία της Δεβετζή προς την αφαίρεση μεταλλίων!

«Η είδηση της ακύρωσης των αποτελεσμάτων της Πηγής Δεβετζή για την περίοδο από 31 Αυγούστου 2007 μέχρι 30 Αυγούστου 2009, ισχύει αλλά δεν είναι καινούργια. Η αθλήτρια είχε βρεθεί θετική στην ουσία στανοζολόλη κατά τον επανέλεγχο των δειγμάτων της ήδη από πέρυσι και η επικύρωση της ποινής της ολοκληρώθηκε πριν ένα περίπου μήνα» αναφέρει στο Gazzetta.gr ο Γιάννης Νικολάου, επικεφαλής επικοινωνίας και υπεύθυνος τύπου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF).

Διευκρινίζει μάλιστα πως η απόφαση για την αφαίρεση του Ολυμπιακού μεταλλίου, συγκεκριμένα του χάλκινου μεταλλίου που είχε κατακτήσει στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και δεν θα γίνει από την ΙΑΑF. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να ακολουθήσει προσεχώς από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) που είναι και η αρμόδια για την εν λόγω απόφαση.

Όσο για τα μετάλλια που κατέκτησε στο παγκόσμιο του 2007 στην Οσάκα, αλλά και στο παγκόσμιο κλειστού του 2008 στη Βαλένθια, διοργανώσεις που είναι στην ευθύνη της IAΑF, ο κ. Νικολάου διευκρινίζει πως και τα δύο έχουν αφαιρεθεί αυτόματα με την ανακοίνωση των θετικών στην ουσία αποτελεσμάτων του επανελέγχου.

Κατόπιν επικοινωνίας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, αξίζει να διευκρινίσουμε πως παρόλο που η είδηση για την αφαίρεση των μεταλλίων από την Δεβετζή έχει απασχολήσει εδώ και κάποιες ώρες το ελληνικό κοινό, στην ουσία δεν έχει προκύψει κάποια νέα εξέλιξη στο θέμα.

Τα δείγματα επιλεγμένων αθλητών εκτός από τον έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, κρατούνται για οκτώ χρόνια και από εδώ και στο εξής για δέκα χρόνια, ώστε να επανελεγχθούν με πιο εξελιγμένες τεχνολογίες.

Ακολουθώντας αυτή ακριβώς την πρακτική, το δείγμα της Πηγής Δεβετζή επανελέγχθηκε πέρυσι όπου και βγήκε θετικό στην ουσία στανοζολόλη, με συνέπεια να της επιβληθεί ακύρωση αποτελεσμάτων από τις 31 Αυγούστου 2007 μέχρι τις 30 Αυγούστου 2009.

Ως είθισται μετά τον επανέλεγχο η IAAF προέβη σε ενημέρωση τόσο της ίδιας της αθλήτριας όσο και των αρμόδιων ομοσπονδιών, εν προκειμένω της Ελληνικής Ομοσπονδίας, ΣΕΓΑΣ, από πέρυσι τον Νοέμβριο.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε η συνήθης διαδικασία (results management procedure) η οποία αν και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο-Απρίλιο του 2016 ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όπου και έγινε η επικύρωση της ποινής της Δεβετζή για το δείγμα του 2007 που επανεξετάστηκε.

Best of internet