4ος Τροφώνιος Ημι-Μαραθώνιος στη Λιβαδειά

Gazzetta team
4ος Τροφώνιος Ημι-Μαραθώνιος στη Λιβαδειά

bet365

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Αθλητικός Κολυμβητικός Όμιλος Λιβαδειάς (Α.Κ.Ο.Λ.), στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Τροφώνια 2016” του Δήμου Λεβαδέων, διοργανώνει τον “4ο Τροφώνιο Ημι-Μαραθώνιο δρόμο Λιβαδειάς 2016” στις 25 Σεπτεμβρίου.



Διαδρομές ύψιστου φυσικού κάλους, σε μια διοργάνωση στην οποία τηρούνται υψηλά στάνταρντ όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι πιστοποιήσεις των φορέων, οι διοργανωτές δίνουν την ευκαιρία στους δρομείς να γευτούν τη χαρά της συμμετοχής και να τρέξουν στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας με ασφάλεια.

Ο 4ος Τροφώνιος Ημι-Μαραθώνιος Λιβαδειάς είναι το μεγαλύτερο μαζικό αθλητικό γεγονός της Στερεάς Ελλάδας και διεξάγεται σε μια εποχή ιδανικών συνθηκών για τρέξιμο και παράλληλα αποτελεί ιδανική προετοιμασία για το μεγάλο γεγονός της χώρας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο οποίος διεξάγεται περίπου ένα μήνα μετά.

Η Λιβαδειά αποτελεί κίνητρο για τους δρομείς, όπως αποδείχτηκε στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μικρής απόστασης από την Αθήνα (140χλμ περίπου), των άλλων αστικών κέντρων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Θήβα, Χαλκίδα, Λαμία, Άμφισσα κλπ) και όλης της Ελλάδας, λόγω της ποιότητας του αγώνα, της ασφάλειας, των παροχών και των ιδανικών διαδρομών που έχουν επιλεγεί με προσοχή από τους διοργανωτές,

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στη Λιβαδειά με αφετηρία και τερματισμό στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη (πάρκο).

Η διαδρομή είναι πιστοποιημένη από IAAF & AIMS και οι χρόνοι υπολογίζονται για συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου.

Εκτός από τον Ημι-Μαραθώνιο θα διεξαχθούν επίσης:

Αγώνας 10.000 μ. ανδρών–γυναικών
Αγώνας 5.000 μ. ανδρών–γυναικών και μαθητών/τριών Λυκείου
Αγώνας 1.150 μ. μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων
Αγώνας 1.150 μ. αθλητών-τριών Special Olympics.

Σημείωση: Όλες οι διαδρομές είναι ασφάλτινες

Την προκήρυξη του αγώνα καθώς και όλες οι λεπτομέρειες για την εγγραφή, τις παροχές, τις διαδρομές και άλλα χρήσιμα για τον αγώνα μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

Στην τελική ευθεία
Στην τελική ευθεία έχουμε μπει για την εκκίνηση του 4ου Ημι-Μαραθώνιου Λιβαδειάς που διεξάγεται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς της πόλης της Λιβαδειάς δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους, στηρίζοντας τον αγώνα που έγινε θεσμός από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, η οποία αγκαλιάστηκε τόσο από τους ίδιους τους πολίτες, όσο κι από τους ίδιους τους δρομείς.
Ο ιστορικός σύλλογος της πόλης της Λιβαδειάς, ΑΚΟΛ, ως διοργανωτής , η υποστήριξη του Δήμου Λιβαδειάς και προσωπικά της Δημάρχου Γιώτας Πούλου, και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και προσωπικά της Αντιπεριφερειάρχου Φανής Παπαθωμά και του ΣΕΓΑΣ αποτελούν εγγύηση για την επιτυχή διοργάνωση αλλά και την αναβάθμιση που επιχειρείται από φέτος.
Σκοπός της Διοργάνωσης
Οι διοργανωτές έχουν θέσει στόχο να παρακινήσουν όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να είναι παρόντες στις αθλητικές δραστηριότητες ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη που απορρέουν από αυτές, παράλληλα με την ανάδειξη της ιστορικότητας και της φυσικής ομορφιάς της πόλης της Λιβαδειάς.

Συνισταμένη για κάθε ενέργεια είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που σε αυτή τη φάση λειτουργεί άψογα και όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς, η ΕΛ.ΑΣ, η ΕΕΕΔ, ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, οι χορηγοί, οι εθελοντές, οι κριτές, οι διασώστες, τα στελέχη του Δήμου, της ΠΕ Βοιωτίας, του ΑΚΟΛ και οι απλοί πολίτες συντονίζονται άψογα υπό την Οργανωτική Επιτροπή.
Συμμετοχές
Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι δρομείς που δηλώνουν την συμμετοχή τους στον αγώνα της Λιβαδειάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Εγγύηση γι αυτήν την προτίμηση είναι η αξιοπιστία της διοργάνωσης και οι υψηλές προδιαγραφές που έχουν θέσει και τηρούν οι διοργανωτές. Είναι επίσης οι διαδρομές στην όμορφη και γραφική πόλη της Λιβαδειάς, αλλά και οι επιλογές που παρέχει ο αγώνας για συμμετοχή αναλόγως του επιπέδου των δρομέων, στα 21,1χλμ του Ημι-Μαραθωνίου, στα 10, τα 5χλμ και στους αγώνες μαθητών.
Παρά τις αυξανόμενες καθημερινά συμμετοχές υπάρχουν ακόμη θέσεις και όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://trofonios.akol.gr και να εγγραφούν
«Ελα κι εσύ»
Αυτό είναι το βασικό σύνθημα της διοργάνωσης. «Ελα κι εσύ», πάρε μέρος στους αγώνες, ξεκίνα να αθλείσαι, γίνε μέλος της μεγάλης παρέας του δρομικού κινήματος.
Μπορείς να τρέξεις σε μία από τις διαδρομές ή να περπατήσεις να γνωρίσεις την πόλη σου μέσα από τις διαδρομές που σου προσφέρονται χωρίς άγχος και με ασφάλεια αφού οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να κινείσαι στους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα.
«Ελα κι εσύ» στη μεγάλη γιορτή και αν δεν μπορείς να τρέξεις μπες στην μεγάλη παρέα των ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ και γεύσου τη χαρά της συμμετοχής.
Αν δεν μπορείς να είσαι σε καμία από αυτές τις δραστηριότητες έχεις τον μεγαλύτερο ρόλο στη διοργάνωση! Βγες έξω στο δρόμο σου. Από τη γειτονιά σου περνούν δρομείς κάθε ηλικίας. Χειροκρότησέ τους είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να τους κάνεις.

Σε περιμένουμε
Βγες έξω, έλα στη πλατεία Λάμπρου Κατσώνη (πάρκο) όπου είναι χτυπά η καρδιά του 4ου Τροφώνιου Ημι-Μαραθώνιου Λιβαδειάς.
«Ελα κι εσύ» να υποδεχτούμε τους νικητές και όλους τους τερματίζοντες. Χάρισέ τους το χειροκρότημά σου. Το χαμόγελό σου είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε αυτούς που σε τίμησαν και ήρθαν στην πόλη σου να τρέξουν.
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 09:30, γεμίζουμε τους δρόμους της Λιβαδειάς, γεμίζουμε την πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, συμμετέχουμε στη γιορτή της πόλης.

Αποστάσεις
Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στη Λιβαδειά με αφετηρία και τερματισμό στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη (πάρκο).

Η διαδρομή είναι πιστοποιημένη από τις IAAF & AIMS και οι χρόνοι υπολογίζονται για τη συμμετοχή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου.

Εκτός από τον Ημι-Μαραθώνιο 21,1χλμ θα διεξαχθούν επίσης:
Αγώνας 10.000 μ. ανδρών–γυναικών
Αγώνας 5.000 μ. ανδρών–γυναικών και μαθητών/τριών Λυκείου
Αγώνας 1.150 μ. μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων
Αγώνας 1.150 μ. αθλητών-τριών Special Olympics.
Σημείωση: Όλες οι διαδρομές είναι ασφάλτινες
Την προκήρυξη του αγώνα καθώς και όλες οι λεπτομέρειες για την εγγραφή, τις παροχές, τις διαδρομές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

ΠΑΡΟΧΕΣ
Ημιμαραθωνιος
 Τεχνικό μπλουζάκι της διοργάνωσης.
 Chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης.
 Αριθμός συμμετοχής.
 Βαρύτιμο μετάλλιο (μόνο για όσους τερματίσουν)
 Την απαραίτητη τροφοδοσία κατά την διάρκεια και μετά το τέλος του
αγώνα
 On-line πιστοποιητικό συμμετοχής


Αγώνες 5 & 10χλμ.
 Chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης.
 Αριθμός συμμετοχής.
 Μετάλλιο (μόνο για όσους τερματίσουν, διαφορετικό από του ημιμαραθωνίου)
 Απαραίτητη τροφοδοσία κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα
 On-line πιστοποιητικό συμμετοχής
Αγώνες 1150μ για μαθητές Δημοτικών & Γυμνασίων
 Η συμμετοχή σ’ αυτό το αγώνισμα είναι δωρεάν

ΕΠΑΘΛΑ
 Νικητές σ’ όλους τους αγώνες ανακηρύσσονται οι τρεις (3) πρώτοι αθλητές-τρεις (ξεχωριστά άνδρες –γυναίκες στον Ημιμαραθώνιο και στα αγωνίσματα των 5 & 10χλμ.) και οι τρεις (3) πρώτοι μαθητές-τριες στις κατηγορίες των 1.000μ.
 Στους 3 πρώτους νικητές–τριες, των κατηγοριών, Ημιμαραθωνίου, 10 & 5χλμ. Θα απονεμηθούν κύπελλα και διπλώματα.
 Στους τρεις πρώτους νικητές–τριες, των 1.000μ, θα απονεμηθούν μετάλλια και διπλώματα.
 Στον σύλλογο με την μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών-τριών στην διοργάνωση θα απονεμηθεί κύπελλο.

Πρόγραμμα

07:30 Προσέλευση στελεχών, εθελοντών, φορέων,
08:00 Προσέλευση αθλητών-τριων

Χορευτικά πόση ώρα;

09:20 Προσέλευση επισήμων

Εκκινήσεις
09:30 10χλμ Α-Γ
09:40 ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ Α-Γ
09:50 1.150μ Δημοτικών Α-Κ
09:45 5χλμ Α-Γ
10:00 1.150μ Γυμνασίων Α-Κ
10:05 1.150μ Σπεσιαλ Ολυμπικς

Απονομές
10:20 Α (09:50*) 1.150μ Δημοτικών
10:25 Γ
10:30

10:32 Α (09:45*) 5χλμ
10:37 Γ
10:42

10:44 Α (10:00*) 1.150μ Γυμνασίων
10:49 Γ
10:54

10:56 Α (10:05*) 1.150μ Σπεσιαλ Ολυμπικς
11:02 Γ
11:02

11:04 Α 09:30*) 10χλμ
11:09 Γ
11:14

13:16 Α (09:40*) ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ
13:21 Γ
13:26

13:28 Απονομή στον Σύλλογο με την πολυπληθέστερη συμμετοχή Α-Γ
13:33

Η πόλη

Η Λιβαδειά, ή Λειβαδιά, ή Λεβαδειά (παλαιότερα), ή Λεβάδεια (κατά το επισημότερο παλαιότερα) είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας. Διοικητικά, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπάγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και αποτελεί έδρα του Δήμου Λεβαδέων. Αποτελεί έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
Κατά μια παράδοση, η πόλη ονομαζόταν παλαιότερα Μίδεια και ήταν χτισμένη σε λόφο. Αργότερα μετονομάστηκε σε Λεβάδεια από τον Αθηναίο Λέβαδο, που εγκατέστησε τους κατοίκους στην πεδιάδα.
Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Λιβαδειά ήταν περίφημη για το πανάρχαιο Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο είχαν επισκεφθεί και συμβουλευθεί ο Κροίσος, ο Μαρδόνιος, ο Αιμίλιος Παύλος κ.α. Πήρε μέρος στο κοινό των Βοιωτών και ακολούθησε την τύχη των άλλων βοιωτικών πόλεων. Αποτέλεσε μια από τις πόλεις της Βοιωτικής Ομοσπονδίας τον 8ο αι. π.Χ. Το 395 π.Χ. λεηλατήθηκε από τον Λύσανδρο και το 86 π.Χ. από τον Μιθριδάτη, γνώρισε όμως ιδιαίτερη ακμή κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα.
Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη δεξιά όχθη της Έρκυνας, και ερείπιά της ήλθαν στο φως μετά από ανασκαφές. Τα περισσότερα (λουτρό, αγορά, δρόμος, μητρώο) καθώς και μεγάλος αριθμός επιγραφών χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. ως τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Ο σημαντικότερος όμως αρχαιολογικός χώρος είναι το μαντικό ιερό του Τροφωνίου, το οποίο εντοπίστηκε και ανασκάφηκε στην αριστερή όχθη της Έρκυνας, στο όρος του Αϊ-Λια.

Ποτάμι της Έρκυνας
Το ιερό αυτό άλσος, το οποίο περιγράφει αναλυτικότερα ο Παυσανίας, λειτουργούσε μέχρι την κατάργηση των ειδωλολατρικών τελετουργιών από τον Θεοδόσιο Α΄. Μέσα στο άλσος, εκτός από το ιερό του Τροφωνίου, υπήρχαν χώροι ή κτίσματα αφιερωμένα στη λατρεία της Αγαθής Τύχης, του Αγαθού Δαίμονος, της Αρτέμιδος, του Ερμή, του Διονύσου και θεοτήτων του τοκετού. Υπήρχαν επίσης ο τάφος του Αρκεσίλαου, ιερά του Απόλλωνος και της Δήμητρας, καθώς και ημίεργος ναός του Διός Βασιλέως, προς τιμήν του οποίου τελούνταν κατά τον μήνα Πάναμο τα Βασίλεια, γιορτή με αγώνες και πομπές κανηφόρων που καθιερώθηκε το 371 π.Χ. σε ανάμνηση της νίκης των Βοιωτών στα Λεύκτρα.
Αξιοθέατα
• Η τοποθεσία Κρύα με δέντρα και νερά.
• Το πέτρινο θέατρο της Κρύας.
• οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα,
από τις οποίες υδρεύεται και σήμερα η πόλη.
• Τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου.
• Το βυζαντινό κάστρο, που επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους
Καταλανούς.
• Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που είναι κτισμένο κοντά στα ερείπια
ναού του Διός Βασιλέως.
• Το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής,
δίπλα στο εκκλησάκι του Αϊ-Μηνά.
• Η μονή Λυκουρέση, της οποίας η σκεπή (ήταν φτιαγμένη από μόλυβδο)
χρησιμοποιήθηκε κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας για τη κατασκευή
φυσιγγίων.
• Ο Πύργος του Ρολογιού, ο οποίος χτίστηκε στα χρόνια της
Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός. Το 1803, ο λόρδος Έλγιν,
χάρισε στην πόλη ένα ρολόι, προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι
ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και αγάδες στις ανασκαφές του Μαντείου του
Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης
θέσης του και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία στην Λιβαδειά.

Εκδηλώσεις
Κάθε Αύγουστο - Σεπτέμβριο διοργανώνονται από το Δήμο Λεβαδείας τα «Τροφώνια», πολιτιστικές εκδηλώσεις με θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και βέβαια ο Τροφώνιος Ημι-Μαραθώνιος το μεγαλύτερο μαζικό αθλητικό γεγονός στη Στερεά Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού του χαρακτηριστικού Ρουμελιώτικου Πάσχα, η πόλη στολίζεται πανηγυρικά. Ψήνονται αρνιά στην κεντρική πλατεία και τους δρόμους και στο χώρο της Κρύας, όπου οι ντόπιοι και οι επισκέπτες κερνιούνται φαγητό και κρασί. Το γλέντι ολοκληρώνεται με δημοτική μουσική και χορούς.

 

Τελευταία Νέα